Το γηπεδικό είναι το ζωτικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ εδώ και 7 χρόνια. Οπότε, το νέο εφικτό σχέδιο για ανοικοδόμηση της Νέας Φιλαδέλφειας, που προτάθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ ΠΑΕ, Ερασιτεχνκής, του αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη και του δημάρχου της περιοχής, Σταύρου Κόντου, μόνο χαμόγελα θα μπορούσε να δημιουργήσει.
Αναμονή και επιφυλακτικότητα
Ωστόσο, στις τάξεις των «κιτρινόμαυρων» φιλάθλων επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Νιώθουν ότι είναι στο «ίδιο έργο θεατές». Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν, ότι το φλέγον θέμα του γηπέδου χρησιμοποιείται κατά καιρούς σε περιόδους που η ομάδα περνάει κρίση (κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια). Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι μετά την αποχώρηση του Νικολαΐδη από τον προεδρικό θώκο άρχισαν να ακούγονται ξανά τα σχέδια για την ανακατασκευή του «Νίκος Γκούμας».
Εκτός αυτού, στην κοινή γνώμη των ΑΕΚτσήδων επικρατεί η άποψη ότι αν δεν ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, η ομάδα του «Δικέφαλου αετού» δεν πρόκειται να αρχίσει την ανοικοδόμηση της δικής της έδρας. Έτσι θα αγωνίζεται για κάμποσα χρόνια στο ψυχρό ΟΑΚΑ, περιμένοντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το… πράσινο φως.
Άκαρπες συναντήσεις και αδιαφορία
Οι αμφιβολίες που έχουν δημιουργηθεί βασίζονται επίσης και στο γεγονός, ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες συναντήσεις, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Έτσι ο ιστορικός χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας παραμένει ακόμα κενός, μέσα στα μπάζα και τα αναχώματα. Η ΠΑΕ έχει αδιαφορήσει για την κατάσταση του οικοπέδου και το μόνο πράγμα που θυμίζει… ΑΕΚ είναι ο ιστός με την κιτρινόμαυρη σημαία, την οποία έστησαν απλοί «ενωσίτες» φίλαθλοι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ( 28 Οκτωβρίου 2008).
Μια ιστορική αναδρομή (από πρόσφατα μέχρι παλαιότερα), αποδεικνύει ουσιαστικά το «πάγωμα» των εξελίξεων στο γηπεδικό ζήτημα της ΑΕΚ. Κάτι, φυσικά, που βρίσκει αντίθετο τον κόσμο της Ένωσης που πρόπερσι και πέρσι, έκανε μεγάλη συγκέντρωση στο… οικόπεδο όπου άλλοτε υψωνόταν το ιστορικό γήπεδο.
Στροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια
Μετά την αποχώρηση του Νικολαΐδη άρχισαν να ακούγονται ξανά τα σχέδια για την ανακατασκευή του «Νίκος Γκούμας», καθώς το σχέδιο του ΟΔΔΥ κρίθηκε (και αυτό) ανέφικτο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Όταν ανέλαβε την προεδρία ο Νίκος Θανόπουλος, η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να συναντηθεί με την Ερασιτεχνική και τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Ιωαννίδη για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αναλυτικά οι συναντήσεις που έγιναν μέσα στο 2009:
10/03/2009: Η πρώτη επαφή για το γηπεδικό λίγο καιρό μετά τη ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Θανόπουλο. Στη συνάντηση υπήρξε θετικό κλίμα για την ανέγερση της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ του πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ και των Αντώνη Βγόντζα, Γιάννη Γρανίτσα, Δημήτρη Χατζηχρήστο, Σταύρο Κόντο.
18/3/ 2009: Με τον υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη συναντήθηκαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Νίκος Θανόπουλος και ο ισχυρός άνδρας της ερασιτεχνικής, Δημήτρης Χατζηχρήστος, για το νέο γήπεδο της Ένωσης στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.Όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ τότε, οι δύο πλευρές (Πολιτεία – ΑΕΚ) έδειξαν ικανοποιημένες με την συνάντηση και όλα δείχνουν πως, από μηδενική βάση, ο δικέφαλος έχει πολλές πιθανότητες για κατασκευή του νέου γηπέδου στην ιστορική της έδρα.
15/09/2009: Μνημόνιο συνεργασίας για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια υπέγραψαν ο πρόεδρο της ΠΑΕ, Νίκος Θανόπουλος ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Δημήτρης Χατζιχρήστος και ο Βασίλης Τόγελος (αρχιτέκτων, Γραμματέας Ερασιτεχνικής). Με αυτή την κίνηση η ΑΕΚ έδειξε προς τα έξω ότι πορεύεται ενωμένη, ενώ στο μνημόνιο ορίστηκε χρονικό περιθώριο ενεργειών ένα έτος και μικρότερη χωρητικότητα του γηπέδου 30.000 θέσεων.
Ντέμης και ΟΔΔΥ
Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Ντέμης Νικολαΐδης την προεδρία της ΑΕΚ υποστήριζε ότι το γήπεδο θα γίνει εκεί που το θέλει ο κόσμος. Παρ’ όλα αυτά, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ένωσης προχώρησε σε αλλαγή πλάνων, υποστηρίζοντας ότι η λύση της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ανέφικτη. Έτσι παρουσίασε τα σχέδιά του για τον ΟΔΔΥ στην περιοχή της Φυλής. Η μακέτα του γηπέδου προκάλεσε μάλιστα αρκετές συζητήσεις, αφού έμοιαζε με… διαστημόπλοιο.
Το όνειρο που «παγώνει» (2003) και η «Αγιά Σοφιά» (2005)
Τα πρώτα σχέδια του Γιάννη Γρανίτσα (φώτο πάνω) έκαναν την εμφάνισή τους το 2002 και η ΑΕΚ μετράει αντίστροφα για την ανακατασκευή της ιστορικής της έδρας. Το Μάιο του 2003 το γήπεδο γκρεμίζεται αλλά η ανέγερση έμεινε στις μακέτες, αφού υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο σχέδιο.
Το 2005 ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές της Ερασιτεχνικής και παρουσίασε την «Αγιά Σοφιά» σχέδιο για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα το χρηματοδοτήσει ο ίδιος. Παρ’ όλα αυτά ο «τίγρης» δεν κέρδισε την ψήφο των μελών για την προεδρία της «Μάνας» ΑΕΚ και από τότε δεν παρουσιάστηκε άλλο σχέδιο για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Πηγή: https://www.sportdog.gr/
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >