Στην ημιτελική φάση του Π.Κ. προκρίθηκε η Ουρουγουάη, ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι κόντρα στην Γκάνα που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, με ήρωες τους Μουσλέρα και Αμπρέου. Με 1-1 ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια, όπως και η παράταση με τα γκολ των Μουντάρι και Φορλάν, ενώ ο Γκιαν αστόχησε σε πέναλτι στην τελευταία φάση του έξτρα χρόνου.

Με Μουντάρι βασικό

Ads

Τα δύο μεγάλα αουτσάιντερ της προημιτελικής φάσης του Π.Κ. παρατάχθηκαν στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Όσκαρ Ταμπάρες από τη μία αποφάσισε να στηριχθεί και πάλι στο επιθετικό δίδυμο Φορλάν-Σουάρες και στην καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας του, ενώ ο Μίλοβαν Ράγιεβατς από την άλλη έδωσε φανέλα βασικού, για πρώτη φορά στην διοργάνωση στον Μουντάρι, ο οποίος πήρε την θέση του τιμωρημένου Αγιού.

Μπήκε δυνατά η Ουρουγουάη…

Δυνατά μπήκε στο παιχνίδι η Ουρουγουάη, όπως άλλωστε το συνηθίζει και προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Γκάνα από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησης. Μόλις στο 3’ ο Φερνάντες απείλησε με σέντρα από δεξιά τον Κίνγκστον, ενώ τρία λεπτά μετά ήρθε η σειρά του Ρίος να ανησυχήσει τον Αφρικανό γκολκίπερ.

Ads

Ο ρυθμός στην συνέχεια έπεσε, ωστόσο οι Λατινοαμερικανοί εξακολούθησαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον Σουάρες να αναλαμβάνει δράση και νικιέται σε δύο περιπτώσεις από τον αντίπαλο τερματοφύλακα στο 11’ και στο 26’.

Πήρε τα ηνία η Γκάνα

Η πίεση της Ουρουγουάης κράτησε μέχρι και το 30ο λεπτό. Από το σημείο εκείνο και ως τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, το συγκρότημα του Ράγιεβατς ανέλαβε την πρωτοβουλία τον κινήσεων, ήλεγξε τον ρυθμό και δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ.

Βόρσα, Γκιαν και Μπόατενγκ καρδιοχτύπησαν τον Ταμπαρές και τους ποδοσφαιριστές του, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να νικήσουν τον Μουσλέρα. Παράλληλα, οι Λατινοαμερικανοί αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους αλλαγή με τον Σκότι να παίρνει στο 38’ την θέση του τραυματία Λουγκάνο.

«Παγωμάρα» με Φουτσίλε

Στο 42’ ο Φουτσίλε σε μία μονομαχία με τον Ίνκουμ σωριάστηκε στο έδαφος, όπου κι έμεινε ακίνητος για κάποια δευτερόλεπτα, «παγώνοντας» όσους βρίσκονταν γύρο του. Ο άσος της Πόρτο ωστόσο δεν έχασε τις αισθήσεις του λίγο μετά σηκώθηκε και συνέχισε κανονικά το παιχνίδι.

Γκολ πριν από τα αποδυτήρια

Ενώ όλα έδειχναν πως το πρώτο μέρος θα ολοκληρωθεί χωρίς σκορ, ο Μουντάρι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων πραγματοποίησε ένα σουτ από τα 35 μέτρα, αιφνιδιάζοντας τον Μουσλέρα. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της Ουρουγουάης με τους Γκανέζους να παίρνουν κεφάλι στο σκορ πριν την είσοδο τους στα αποδυτήρια.

Άμεση απάντηση

Μπορεί μετά το γκολ του Μουντάρι να έδωσε ψυχολογία στους Αφρικανούς ενόψει του δευτέρου ημιχρόνου, ωστόσο η «Σελέστε» δε το έβαλε κάτω και κατάφερε να φτάσει σύντομα στην ισοφάριση. Στο 55’ ο Ντιέγκο Φορλάν με μία εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ αιφνιδίασε τον Κίνγκστον κι έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα για το 1-1.

Οι Ουρουγουανοί συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό κι έφτασαν κοντά και σε ένα δεύτερο γκολ με τον Σουάρες στο 63’, 70’ και στο 77’, αλλά και με τον Φορλάν στο 74’. Οι Αφρικανοί στο ενδιάμεσο δημιούργησαν κι έχασαν τις δικές τους ευκαιρίες με τον Μουντάρι και τον Γκιάν.

Φουλ επίθεση από Ταμπαρές

Στο 76’ ο Όσκαρ Ταμπαρές αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να παίξει φουλ επίθεση. Για τον λόγο αυτό πέρασε στο παιχνίδι τον Σεμπάστιαν Αμπρέου στην θέση του Καβανί. Ο πρώην άσος του Άρη αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης στο πλάι του Σουάρες με τον Φορλάν να μετατοπίζεται στον χώρο του κέντρου σε ελεύθερο ρόλο.

Στα 14 τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας δεν άλλαξε κάτι με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στον έξτρα χρόνο της παράτασης.

Καλύτερη η Γκάνα-Η φάση του αγώνα στο 120’

Στα 30 λεπτά της παράτασης οι Γκανέζοι έδειξαν ότι έχουν περισσότερα αποθέματα από του Ουρουγουανούς και ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων απειλώντας σε αρκετές περιπτώσεις την αντίπαλη εστία.

Στην τελευταία φάση του έξτρα χρόνου μάλιστα, οι Αφρικανοί κέρδισαν πέναλτι σε χέρι του Σουάρες πάνω στην γραμμή ύστερα από κεφαλιά του Φορσά. Ο φορ του Άγιαξ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και αποχώρησε κλαίγοντας από τον αγωνιστικό χώρο πιστεύοντας πως η ομάδα του θα αποκλειστεί. Ο Γκιαν ωστόσο που ανέλαβε να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών, έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Μουσλέρα, με τον Σουάρες να… λυτρώνεται να πανηγυρίζει έξαλλα την εξέλιξη.

Μουσλέρα, Αμπρέου και πρόκριση

Μετά και την λήξη της παράτασης, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, εκεί που ο Μουσλέρα απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μενσά και Αντίγια και ο Σεμπάστιαν Αμπρέου ευστόχησε στο τελευταίο της Ουρουγουάης στέλνοντας την στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί που θα βρει απέναντι της την Ολλανδία το βράδυ της Τρίτης. Φορλάν, Βικτορίνο και Σκότι ευστόχησαν επίσης για τους νικητές, ενώ ο Περέιρα σούταρε άουτ. Στον αντίποδα δίχτυα βρήκαν οι Γκιαν και Άπια.

Οι συνθέσεις:

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο (38′ Σκότι), Βικτορίνο, Φουτσίλε, Μ. Περέιρα, Πέρες, Αρεβάλο, Καβάνι (76′ Αμπρέου), Α. Φερνάντες (46′ Λοντέιρο), Σουάρες, Φορλάν.

Γκάνα (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Πέιντσιλ, Τζον Μενσά, Βορσά, Σαρπέι, Ανάν, Κ.Π. Μποάτενγκ, Ινκουμ (74′ Απια), Μουντάρι (88′ Αντίγια), Ασαμόα, Γκιάν.

Πηγή: https://www.sportdog.gr/v3/default.aspx