Στους «16» του Π.Κ. προκρίθηκε η Παραγουάη μετά τη λευκή ισοπαλία με τη Νέα Ζηλανδία. Οι Λατινοαμερικάνοι πέρασαν πρώτοι του 6ου Ομίλου και θα συναντηθούν στην επόμενη φάση με μια εκ των Ιαπωνία, Δανία. Την ίδια στιγμή, η Σλοβακία σημείωσε μεγάλη νίκη, αποκαθηλώνοντας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία.

«Κλοτσοσκούφι» και Παραγουάη στους «16». 0-0 με τη Νέα Ζηλανδία

Ads

Το παιχνίδι ήταν ανιαρό και… άοσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ενώ οι ευκαιρίες ήταν με το σταγονόμετρο με μοναδικές εξαιρέσεις κάποιες φάσεις της Παραγουάης στο δεύτερο ημίχρονο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Λατινοαμερικάνοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και δεν έδωσαν καθόλου χώρο στους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Μουντιάλ, αφού στο άλλο ματς, η Σλοβακία επικράτησε 3-2 της Ιταλίας και προκρίθηκε ως δεύτερη.

Βαρετό το πρώτο ημίχρονο

Μουδιασμένα μπήκαν οι δυο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, παρά το γεγονός ότι αμφότεροι χρειάζονταν θετικό αποτέλεσμα για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους «16», σε συνδυασμό με το άλλο ματς μεταξύ Ιταλίας και Σλοβακίας. Μοναδική εξαίρεση η φάση της Νέας Ζηλανδίας με τον Σμελτς, ο οποίος έπιασε ένα σουτ απελπισίας στο 5’ με τη μπάλα να καταλήγει άουτ μακριά από το δεξί δοκάρι του Βιγιάρ.

Την πρωτοβουλία όμως στις κινήσεις διατηρούσαν οι Παραγουανοί, οι οποίοι με κινητήριο μοχλό τον Νέλσον Βαλντές, έβγαζαν επιθέσεις από τα αριστερά δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα στην άμυνα των Νεοζηλανδών, χωρίς, ωστόσο, να απειλήσουν με κάποια αξιομνημόνευτη ευκαιρία. Εκτός βέβαια από το σουτ του Κανίσα στο 19’, το οποίο πέρασε λίγα εκατοστά πιο πάνω από το αριστερό «γάμα» του Πάστον και κατέληξε άουτ.

Ads

Η μεγάλη όμως φάση αργούσε να έρθει, ενώ στο 25ο λεπτό, στην άλλη αναμέτρηση, η Σλοβακία προηγούταν της Ιταλίας και με την ισοπαλία η Νέα Ζηλανδία δεν θα μπορούσε να περάσει στην επόμενη φάση. Μάλιστα η ομάδα της Ωκεανίας κλείστηκε στην άμυνά της, όπως στο παιχνίδι με την Ιταλία και όποιες επιθετικές προσπάθειες δημιούργησε ήταν από αποτυχημένες αντεπιθέσεις.

Αντίθετα οι Λατινοαμερικάνοι διατηρούσαν μια υποτυπώδη υπεροχή, τρέχοντας παραπάνω χιλιόμετρα (39 έναντι 37) στον αγωνιστικό χώρο και έβρισκαν περισσότερο κενά σημεία για σουτ (7 έναντι 1). Τα πιο αξιόλογα από αυτά ήταν του Βαλντές, στο 35’, όπου ο Πάστον δεν αιφνιδιάστηκε και μπλόκαρε χαμηλά τη μπάλα και στο 39΄, όταν ο Όσκαρ Καρντόσο πραγματοποίησε τον πρώτη του τελική προσπάθεια, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Έτσι οι δυο ομάδες πορεύθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλοι χωρίς τέρματα.

Παρόμοιο μοτίβο

Με την έναρξη της επανάληψης η Νέα Ζηλανδία πραγματοποίησε την πρώτη καλή της στιγμή στο παιχνίδι, με τον Έλιοτ να πιάνει δυνατό σουτ στο 48’, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και κατέληξε άουτ, λίγα εκατοστά από το δεξί δοκάρι του Βιγιάρ. Η Παραγουάη απάντησε στις ευκαιρίες δέκα λεπτά αργότερα με την εκτέλεση φάουλ του Όσκαρ Καρντόσο, να καταλήγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πάστον.

Οι Λατινοαμερικάνοι συνέχισαν την πίεση και στο 62’ έχασαν μοναδική ευκαιρία να προηγηθούν. Ύστερα από φάση διαρκείας ο Πάστον απέκρουσε κοντινή κεφαλιά του Ριβέρος και στην εξέλιξη της φάσεις οι συμπαίκτες του σούταραν από κοντά τρεις φορές, αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ. Πέντε λεπτά αργότερα ο Μπάριος απείλησε με σουτ στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, ενώ στο 76’ το σου του νεοεισελθόντα Μπενίτες κόντραρε στον Φάλον και στη συνέχεια ο τελευταίος κατάφερε να διώξει την μπάλα μπροστά από τον Μπάριος που ήταν έτοιμος να πλασάρει σε κενό τέρμα!

Στα τελευταία λεπτά η μοναδική ευκαιρία που δημιουργήθηκε ήταν η εκτέλεση φάουλ του Σάντα Κρους για την Παραγουάη (81′), ενώ η Νέα Ζηλανδία δεν μπόρεσε να απειλήσει και έτσι έμεινε το… στείρο 0-0.

Κίτρινες: Κάσερες, Σάντα Κρουζ, Νέλσεν,

Παραγουάη (Μαρτίνο): Βιγιάρ, Κανίσα, Χούλιο Σέζαρ Κάσερες, Ντα Σίλβα, Μορέλ, Βίκτορ Κάσερες, Ριβέρος, Βέρα, Σάντα Κρους, Νέλσον Αέδο Βαλντές (Μπενίτες), Όσκαρ Καρντόσο (Λούκας Μπάριος)

Νέα Ζηλανδία (Χέρμπερτ): Πάστον, Ρέιντ, Νέλσεν, Σμιθ, Έλιοτ, Βίτσελιχ, Μπέρτος, Λόκχεντ, Κίλεν (Μπρόκι), Σμελτζ, Φάλον (Γουντ)

Che caso!

Μπορεί να… έσπασαν καρδιές μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Γουέμπ ωστόσο, η Σλοβακία πήρε τη μεγάλη νίκη (3-2) και την πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ, αφήνοντας εκτός την Ιταλία!

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια γυρίζει σπίτι της, όπως ακριβώς της άξιζε. Δεν ήταν ομάδα αυτή που παρουσίασε ο Μαρτσέλο Λίπι, δεν δικαιούταν την πρόκριση, παρότι το πάλεψε έως το τελευταίο δευτερόλεπτο, ενώ δεν της μέτρησε και ένα γκολ.

Ο βαθμός της ισοπαλίας ήταν αρκετός για να δώσει στους «ατζούρι» τη δεύτερη θέση και την πρόκριση, όμως, οι Σλοβάκοι με πρωταγωνιστή τον Βίτεκ έκαναν πλάκα στην άμυνα τους, βάζοντας τρία γκολ.

Ακόμη ψάχνει η Ιταλία τη πρώτη της νίκη μες το 2010 και αποχωρεί ταπεινωμένη από τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, με απολογισμό δύο ισοπαλίες και μία ήττα, σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ιστορίας της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Απλά, έπιασε πάτο!

Τα χάλια της

Η Ιταλία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο σαν να μην είχε περάσει ούτε ένα λεπτό από την αναμέτρηση Νέα Ζηλανδία και το άθλιο πρόσωπο που έδειξε. Ο Λίπι θέλησε να φρεσκάρει την ενδεκάδα (με Γκατούζο και Ντι Νατάλε) ωστόσο, τίποτε δεν άλλαξε.

Σε όλο το πρώτο 45λεπτο οι «ατζούρι» είχαν τα χάλια τους. Δεν μπορούσαν να αλλάξουν πάνω από τρεις σωστές πάσες, να κάνουν μια ολοκληρωμένη επίθεση. Ακόμη και η διάθεσή τους ήταν υποτονική και κανένας ποδοσφαιριστής δεν διασώθηκε.

Ούτε φάση δεν έκανε η Ιταλία στο πρώτο μέρος και οι οπαδοί της σηκώθηκαν από τις θέσεις του, μόνο όταν ο Σκρτελ (40’) παραλίγο να βάλει αυτογκόλ σε μια απόκρουση με το κεφάλι, που πέρασε τελικά κόρνερ.

Τα βασικά

Από τη πλευρά της η Σλοβακία, δεν έπαιξε καμιά τρελή μπάλα ωστόσο, έκανε τα βασικά, τα αυτονόητα, που της ήταν αρκετά για να πάρει το προβάδισμα. Με σωστό πρέσινγκ, κοντινές αποστάσεις, καθαρό μυαλό και υπομονή, οι Σλοβάκοι έψαξαν το γκολ, αφού γνώριζαν πως η ισοπαλία δεν τους αρκούσε.

Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 6’ με τον Χάμσικ να αστοχεί και στο 25’ έγινε το 1-0. Απ’ το λάθος του Ντε Ρόσι, ο Κούτσκα πέρασε ωραία τη μπάλα στον Βίτεκ που με το δεξί την έστειλε στη δεξιά γωνία του Μαρκέτι. Ο Ιταλός γκολκίπερ εξουδετέρωσε στο 38’ το σουτ του Στρμπα, ενώ στις καθυστερήσεις η βολίδα του Κούτσκα έφυγε μόλις άουτ.

Μέσα και ο Πίρλο

Θέλοντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αυτή τη φορά, ο Λίπι έδωσε μια ευκαιρία στον Κουαλιαρέλα που αντικατέστησε τον Γκατούζο (46’), ενώ άλλαξε και δεξί μπακ με τον Μάτζιο αντί του Κρισίτο.

Το μεγάλο πρόβλημα των Ιταλών πάντως, ήταν η λειτουργία της μεσαίας γραμμής, καθώς δεν υπήρχε ο παίκτης απ’ τον οποίο θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, μοιράζοντας σωστά τη μπάλα. Θέλοντας και μη, ο Λίπι πέρασε στο ματς τον Πίρλο (56’), που δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, λόγω του τραυματισμού του.

Πέρασε, αλλά…

Ο μέσος της Μίλαν προσπάθησε να συμμαζέψει την κατάσταση, με τον Ντε Ρόσι να ανεβαίνει πιο ψηλά ωστόσο, η εικόνα της Ιταλίας ελάχιστα άλλαξε. Το πάθος και η διάθεση ανέβηκαν κάπως και ήρθαν οι πρώτες ευκαιρίες (55’, 62’) με τον Ντι Νατάλε, για να ακολουθήσει η φάση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του αγώνα.

Στο 67’ ο Κουαλιαρέλα σούταρε με το δεξί και ο Σκρτελ απέκρουσε με το δεξί γόνατο. Χρειάστηκαν αρκετά ριπλέι για να φανεί πως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή στην απόκρουση του Σλοβάκου αμυντικού.

Συγκλονιστικό φινάλε

Όσο κυλούσαν τα λεπτά οι Ιταλοί έβγαιναν μαζικά στην επίθεση και οι Σλοβάκοι είχαν του χώρους να απειλήσουν. Έτσι, στο 73’ ο Βίτεκ μέτα από ασίστ του Χάμσικ, με πλασέ στη κίνηση πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό γκολ και έκανε το 2-0.

Το ματς, έδειχνε να «καθαρίζει», αλλά η Ιταλία μείωσε στο 81’ με τον Ντι Νατάλε και έδωσε νέο ενδιαφέρον, καθώς της αρκούσε η ισοφάριση για να προκριθεί. Τα τελευταία λεπτά μέχρι και το 6ο των καθυστερήσεων ήταν συγκλονιστικά και θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα. Τελικά, μάλλον έγινε το πιο δίκαιο, κέρδισε η Σλοβακία.

Στο 85’ ακυρώθηκε σωστά το γκολ του Κουαλιαρέλα ως οφσάιντ και στο 89’ ο Κόπουνεκ με έξοχο ψηλοκρεμαστό πλασέ έκανε το 3-1. Ακόμη πιο όμορφο ήταν το πλασέ του Κουαλιαρέλα, που μείωσε εκ νέου στο 92’, ενώ στο 95’ ο Πέπε ήταν ο μοιραίος για τους «ατζούρι», αφού από εξαιρετική θέση σούταρε άουτ.

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Κίτρινες: Μούχα, Πέκαρικ, Στρμπα, Βίτεκ – Καναβάρο, Κιελίνι, Πέπε, Κουαλιαρέλα

Οι συνθέσεις:

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Μούχα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Ζάμπαβνικ, Στρμπα (87΄ Κόπουνεκ), Στοχ, Χάμσικ, Βίτεκ (90΄ Σέστακ), Κούτσκα, Γέντρισεκ (93΄ Πετράς)

ΙΤΑΛΙΑ: Μαρκέτι, Τζαμπρότα, Καναβάρο, Κιελίνι, Κρισίτο (46΄ Μάτζο), Μοντολίβο (56΄ Πίρλο), Ντε Ρόσι, Γκατούζο (46΄ Κουαλιαρέλα), Ιακουίντα, Πέπε, Ντι Νατάλε