Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό με την τραγική κατάληξη που είχε ο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια, 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Αντζελες. Ο 41χρονος παλαίμαχος θρύλος του NBA έχασε τη ζωή του μαζί με ακόμη οκτώ επιβαίνοντες στο ιδιωτικό του ελικόπτερο, τύπου Sikorsky S-76. Μεταξύ αυτών ήταν και μια από τις τέσσερις κόρες του, η 13χρονη Τζιάνα Μαρία Ονόρε.

Ads

Ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση στο χώρο του αθλητισμού και του θεάματος καθώς ο παίκτης αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα, όχι μόνο του NBA αλλά και γενικότερα του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Αθλητές αλλά και άνθρωποι από όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα αποχαιρετισμού. Πλήθος ανθρώπων συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakes του Λος Άντζελες για να αποχαιρετίσουν τον «Black Mamba».

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλή τραγωδία

Ads

Στα επιβεβαιωμένα θύματα συμπεριλαμβάνονται η προπονήτρια μπάσκετ Κριστίνα Μάουσερ, σύζυγος του τραγουδιστή Ντογκ Ματ Μάουσερ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη ο προπονητής του Orange Coast College, Τζον Αλτομπέλι, η κόρη του, Αλίσα, καθώς και η σύζυγός του, Κέρι. Τον χαμό τους επιβεβαίωσε ο Τόνι Αλτομπέλι, αδελφός του εκλιπόντος και είπε πως η Τζιάνα με την Αλίσα ήταν συμπαίκτριες στην ομάδα μπάσκετ της ακαδημίας. Ταυτοποιήθηκαν επίσης η προπονήτρια της Τζιάνα, Κριστίνα Μάσιερ, η συμπαίκτρια της Τζιάνα, Πέιτον Τσέστερ και η μητέρα της Πέιτον, Σάρα Τσέστερ. Το μόνο όνομα που δεν έχει επιβεβαιωθεί ως τώρα είναι του πιλότου της μοιραίας πτήσης.

Το μοιραίο δυστύχημα

Για την ώρα τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου παραμένουν άγνωστα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για βλάβη. Ωστόσο, στην περιοχή που πετούσε το ελικόπτερο επικρατούσε και κακοκαιρία. Ο καιρός δεν ενδείκνυτο για πτήσεις, καθώς επικρατούσε ομίχλη. Μάλιστα αναφέρεται ότι ακόμη και τα ελικόπτερα της αστυνομίας ήταν καθηλωμένα λόγω του καιρού. 

Το ραντάρ πτήσεων εντόπισε τα πρώτα προβλήματα στο ελικόπτερο όταν πετούσε πάνω από τον ζωολογικό κήπο του Λος Αντζελες. Μάλιστα, φέρεται να έκανε συνεχώς κύκλους πάνω από την περιοχή πετώντας σε χαμηλό ύψος στα 250 μέτρα, περιμένοντας να καθαρίσει η ομίχλη. Καθώς οι συνθήκες συνεχώς χειροτέρευαν το ελικόπτερο άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Η τελευταία καταγραφή σήματος έγινε ενώ το ελικόπτερο πετούσε προς ένα βουνό. 

Ντοκουμέντο από την πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου

Μάλιστα στη δημοσιότητα ήρθε ντοκουμέντο (βίντεο και ηχητικό) που καταγράφει την πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου, λίγο πριν αυτό συντριβεί αλλά και την επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου καθώς και η προειδοποίηση «πετάς πολύ χαμηλά». 

Εικόνες από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου

Ο θρύλος

Ο Μπράιαντ έγινε πέντε φορές πρωταθλητής του NBA με τους Lakers και υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Μέχρι χτες, που τον προσπέρασε ο Λεμπρόν Τζέιμς, ήταν ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του NBA με 33.643 πόντους συνολικά, έχοντας ακόμα 7.047 ριμπάουντ και 6.306 ασίστ και έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα NBA. Επίσης έχει υπάρξει πολυτιμότερος παίκτης μια φορά, 18 φορές All-Star, ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με Όσκαρ για την animation ταινία μικρού μήκους που είχε τίτλο Dear Basketball και η οποία βασίστηκε σε ποίημα που είχε γράψει ο ίδιος. 

Ήταν κάτοχος αναρίθμητων ρεκόρ, ωστόσο, αναμφίβολα, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του καταγράφηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2006. Εκείνο το βράδυ σκόραρε 81 πόντους εναντίον των Τορόντο Ράπτορς που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, μετά τους 100 που είχε πετύχει ο θρύλος, Γουίλτ Τσάμπερλεν.

Αποχαιρετισμός στον Κόμπι

Dear basketball

Και το παιχνίδι – έπος των 81 πόντων

Ο Κόμπι Μπράιαντ αποχώρησε από τα παρκέ τον Νοέμβριο του 2015 με έναν ιδιαίτερο αποχαιρετισμό, ένα γράμμα που έγραψε στο ίδιο το μπάσκετ. 

Η επιστολή του Κόμπε

Αγαπητό μπάσκετ,

Από τη στιγμή που άρχισα να τυλίγω τις κάλτσες του πατέρα μου και να κάνω φανταστικά σουτ νίκης στο Great Western Forum, ήξερα ένα πράγμα ότι ήταν αληθινό: Σε ερωτεύτηκα.

Μία αγάπη τόσο βαθιά που σου έδωσα τα πάντα. Από το μυαλό και το σώμα μου μέχρι το πνεύμα και την ψυχή μου.

Σαν ένα εξάχρονο αγόρι, βαθιά ερωτευμένο με εσένα, δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει μέσα από ένα.

Κι έτσι έτρεξα. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε γήπεδο. Κυνήγησα κάθε χαμένη μπαλιά για εσένα. 

Ζήτησες τη βία μου, σου έδωσα την καρδιά μου γιατί ήρθε με πολλά παραπάνω.

Έπαιξα με την ψυχή μου όχι επειδή με κάλεσε η πρόκληση, αλλά επειδή με κάλεσες εσύ. 

Έκανα τα πάντα για εσένα επειδή αυτό κάνεις. Όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις τόσο ζωντανώς όπως εσύ με έκανες να νιώσω.

Έδωσες σε ένα εξάχρονο αγόρι το το όνειρο των Λέικερς και θα σε αγαπάω πάντα για αυτό. Αλλά δεν μπορώ να σε αγαπήσω εμμονικά για πολύ περισσότερο. Αυτή η σεζόν είναι η τελευταία που έχω να δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να δεχθεί τους παλμούς. Το μυαλό μου μπορεί την τριβή, αλλά το σώμα μου γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να πω αντίο.

Και αυτό είναι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω. Θέλω να το ξέρεις τώρα ώστε και οι δύο να απολαύσουμε τις στιγμές που μας έχουν απομείνει. Τις καλές και τις κακές. Έχουμε δώσει ο ένας στον άλλο όσα έχουμε. 

Και γνωρίζουμε και οι δύο πως ότι και να κάνω μετά θα είμαι πάντα εκείνο το παιδί με τις τυλιγμένες κάλτσες, τον κάδο σκουπιδιών στη γωνία με 5 δευτερόλεπτα για τη λήξη 

5 … 4 … 3 … 2 … 1

Θα σε αγαπώ για πάντα,

Κόμπε