Συνεχίζεται την κόντα της με τον πρόεδρο της IAAF Σεμπάστιαν Κόε, η χρυσή Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια, γύρω από το θέμα των αθλητριών που έχουν υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης.

Ads

Ο πρόεδρος της IAAF είναι υπέρ της σκληρής γραμμής που υποστηρίζει την κατηγοριοποίηση των αθλητών με βάση το φύλο έχοντας εισηγηθεί την λήψη ειδικών χαπιών που μειώνουν την τεστοστερόνη. «Αν δεν είχαμε αυτή τη διάκριση καμία γυναίκα δε θα κέρδιζε ξανά μετάλλιο ή τίτλο, ή θα κατέρριπτε άλλο ρεκόρ», δήλωσε μάλιστα προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κορυφαίας αθλήτριας που τον κατηγόρησε ότι ξύνει «παλιές πληγές». 

«Η κυρία Σεμένια θυμάται όσα έγιναν όταν έφυγε από την Αυστραλία πριν από 10 χρόνια, πριν αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009. Μετά τη νίκη της στα 800μ. στάθηκε στη μέση του σταδίου γνωρίζοντας ότι όλοι όσοι παρακολουθούσαν την έκριναν. Ήταν μόλις 18 χρονών. Η φύση των διεισδυτικών ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε αμέσως μετά συζητήθηκε δημόσια, και από την IAAF. Οι πληγές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια είναι βαθιές, αλλά έχει μετατρέψει τον εαυτό της σε ένα σύμβολο δύναμης, ελπίδας και θάρρους. Συνεπώς, όταν διάβασε τα σχόλια του κύριου Κόε, ένιωσε ότι άνοιξαν παλιές πληγές. Η κυρία Σεμένια είναι γυναίκα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό και ούτε η IAAF διαφωνεί. Γεννήθηκε γυναίκα, μεγάλωσε ως γυναίκα, κοινωνικοποιήθηκε ως γυναίκα και αγωνίστηκε ως γυναίκα όλη της της ζωή. Οι γυναίκες με DSD γεννιούνται με σπάνιες γενετικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να επευφημούνται στον αθλητισμό, όπως όλες οι υπόλοιπες γενετικές διακυμάνσεις που κάνουν τα κορυφαία αγωνίσματα άξια προσοχής. Ο κ. Κόε κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η κ. Σεμένια είναι απειλή για το γυναικείο αθλητισμό. Αντιθέτως είναι ηρωίδα και πρότυπο για τα μικρά κορίτσια ανά τον κόσμο που ονειρεύονται να διακριθούν σε αυτόν. Ελπίζει και ονειρεύεται ότι κάποια ημέρα θα μπορέσει να τρέξει ελεύθερη από την κριτική και τις διακρίσεις, σε ένα κόσμο που την αποδέχεται για αυτό που είναι», ανέφερε σε ανακοίνωσ’η της.

Η IAAF υπεραμύνθηκε όμως τις δηλώσεις του Κόε, διαμηνύοντας πως πρόκειται για μία δίκαιη ρύθμιση «προκειμένου οι αθλήτριες με με διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξη φύλου και οι διεμφυλικοί αθλητές και αθλήτριες να αγωνίζονται με τρόπο δίκαιο για το σύνολο των αθλητών της κατηγορίας».

Ads

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Μάΐο όπως και οι αντιδράσεις σε αυτές, όποιες κι αν είναι.