Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Γαλλία για τα σενάρια που θέλουν τη γαλλική ομοσπονδία να επιδιώκει τον περιορισμό των μαύρων και αραβικής καταγωγής ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες της. Πρόκειται για ένα ρατσιστικό σκάνδαλο που έχει αρχίσει να παίρνει πολιτικές διαστάσεις με την γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FFF) να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ads

Πριν από μερικές μέρες η ιστοσελίδα Mediapart, δημοσίευσε πως η γαλλική ομοσπονδία σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή κάποιους περιορισμούς που έχουν στόχο τη μείωση κατά 30% του αριθμού των παιδιών μεταναστών στις ακαδημίες της, από την ηλικία των 13 ετών.

Ύστερα από σχετική έρευνα, κατ’ εντολή της υπουργού Αθλητισμού της Γαλλίας, Σαντάλ Ζουανό, με προθεσμία ολοκλήρωσής της το τέλος αυτής της εβδομάδας, η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από -ηχογραφημένη- συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας, Φρανσουά Μπλακάρ, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Λοράν Μπλαν, ο τεχνικός της εθνικής Ελπίδων της Γαλλίας, Ερίκ Μόμπερτς και ο τεχνικός της ομάδων κάτω των 20 ετών, Φράνσις Σμερέτσκι.

Ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας, Φρανσουά Μπλακάρ έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, μετά τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες -όχι μόνο μεταξύ των μεταναστών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συζήτησης ο κ. Σμερέτσκι φαίνεται να μιλά οργισμένος για το σχέδιο που θέλουν να περάσουν, κάνοντας λόγο για φυλετική διάκριση που δεν πρέπει ποτέ να εφαρμοστεί.

Ads

Όπως υποστηρίζουν όσοι αποδέχονται αυτή την κίνηση αποκλεισμού των μεταναστών από τις γαλλικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες, πρόκειται για μία προσπάθεια ώστε οι παίκτες που έχουν διπλή υπηκοότητα να πάψουν να εκμεταλλεύονται τις υποδομές της χώρας και στη συνέχεια να αγωνίζονται µε τις εθνικές των χωρών καταγωγής τους.

Η στάση της γαλλικής κοινωνίας είναι ξεκάθαρη και ιδιαίτερα επικριτική απέναντι σε αυτή την ιδέα. Δεν είναι μόνο οι μετανάστες που δικαίως αντιδρούν. Διαφωνούν οι πάντες στην χώρα. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Λιλιάν Τιράµ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση δηλώνοντας στη γαλλική τηλεόραση φανερά πληγωμένος από τη στάση της ομοσπονδίας. «Αναρωτιέσαι ως πότε ο κόσµος θα σε κρίνει σύμφωνα µε το χρώμα και τη θρησκεία σου». Από την κριτική του δεν ξέφυγε ο Μπλαν, µε τον οποίο έχουν κατακτήσει το παγκόσμιο Κύπελλο (1998) και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2000). «Κάποιοι έχουν ασθενή μνήμη. Η άποψη πως οι παίκτες µε τη διπλή υπηκοότητα επιλέγουν να εκπροσωπούν τις χώρες καταγωγής τους είναι λανθασμένη. Οι καλύτεροι παίκτες επιλέγουν να παίξουν στη Γαλλία και οι υπόλοιποι αναγκαστικά παίζουν στις άλλες ομάδες. Για ποια χώρα παίζει ο Μπενζεµά; Ο Νασρί; Όταν έχεις λανθασμένη αντίληψη, καταλήγεις να δίνεις και λανθασμένη απάντηση. Πότε θα ξεφύγουμε απ’ αυτόν τον κύκλο και τις προκαταλήψεις για το χρώμα του δέρματος; Πότε θα καταλάβουμε πως ο μαύρος δεν τρέχει πιο γρήγορα λόγω του χρώματος του δέρματος του και δεν είναι λιγότερο έξυπνος για τον ίδιο λόγο;».

Την ίδια άποψη είχε, απρόσμενα βέβαια, και ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Λουί Αλιότ καθώς χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Medriapart σοκαριστικές.

Οι πρωταγωνιστές της ηχογραφημένης συζήτησης θα κληθούν να απολογηθούν μέσα στην εβδομάδα, με τον κ. Μπλαν που βρίσκεται σε διακοπές στην Ιταλία, να απαντά στις ερωτήσεις την Παρασκευή ή το Σάββατο. Σε περίπτωση που προκύψουν ουσιαστικά στοιχεία, η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. «Εάν φανεί πως υπήρχε σχέδιο για να περιοριστεί το ποσοστό των παικτών με διπλή εθνικότητα, είναι κακούργημα. Στην περίπτωση αυτή θα περάσουμε την υπόθεση σε εισαγγελέα», δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα η υπουργός κ. Ζουανό.