Η Αμερική είναι ακόμη σοκαρισμένη. Οι κατηγορίες (40 διαφορετικές) ότι ο πρώην προπονητής φούτμπολ των “Λιονταριών” του Πεν Στέιτ ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια έχουν προκαλέσει σάλο, αν κι αυτό που μοιάζει περισσότερο με μια γροθιά στο στομάχι του καλογυαλισμένου κολεγιακού αθλητισμού ήταν η είδηση ότι πέντε άτομα της ομάδας δεν μίλησαν στην αστυνομία για όσα γνώριζαν. Από το sport 24.

Ads

Η εποχή δεν σηκώνει κουβέντα περί τρόπου σκέψης και κουλτούρας. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το αρχικό μούδιασμα, η αντίδραση των ΜΜΕ, της κοινής γνώμης και περισσότερο της κοινότητας που περιστρέφεται γύρω από τις κολεγιακές ομάδες (σ.σ οι φοιτητές, οι απόφοιτοι κι η τοπική κοινωνία ζουν και αναπνέουν με τα “καμάρια” του κολεγίου σε βαθμό που ο φανατισμός τους ξεπερνά την έννοια του “Ολυμπιακός” ή “Παναθηναϊκός”) είναι μοναδική.
 
Εκεί όπου συνήθως τέτοια σκάνδαλα εξελισσόντουσαν σε ένα σαφάρι αναζήτησης εξιλαστήριου θύματος, τώρα για την εύρεση του ενόχου δεν έψαξαν μακριά. Δεν φταίει ούτε το σκληρό NCAA, ούτε κάποιος ορκισμένος αντίπαλος. Ούτε καν η κοινωνία. Έφταιγαν αυτοί που ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα.

Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο 67χρονος Τζέρι Σαντάσκι, ο άλλοτε βοηθός προπονητής (υπεύθυνος της άμυνας ως το 1999 όταν και αποσύρθηκε) του κολεγίου Πεν Στέιτ, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Κι αν για την περίπτωση του, όπως και για αυτές των Τιμ Κέρλεϊ (αθλητικός διευθυντής), και Γκάρι Σουλτζ (αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής)  που αντιμετωπίζουν ποινές για συγκάλυψη και αμέλεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη, για τους Γκράχαμ Σπάνιερ (πρόεδρος), Τζo Πατέρνο (ο προπονητής-θρύλος του Πεν Στέιτ) και Μάικ ΜακΚουέρι (ασίσταντ κόουτς) το ρόλο του δικαστή έχει αναλάβει η κοινή γνώμη.
 
Κι οι πέντε γνώριζαν. Κανείς όμως δεν είπε τίποτα.

image

Ads

Ο Θεός που… μάτωσε

Ο Τζόι Πατέρνο δεν είναι προπονητής. Δεν είναι γκουρού του κολεγιακού φούτμπολ. Δεν είναι ο θρύλος του Πεν Στέιτ. Είναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω: από το 1966 όταν ανέλαβε το πόστο του ως τώρα, είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε μια ομάδα σε υπερδύναμη, έβγαλε αθλητές, πρωταθλητές και αποτέλεσε τον μέντορα για παίκτες και φοιτητές. Ο Τζόι Πατέρνο είναι το ίδιο το Πεν Στέιτ.
 
Για αυτό κι η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη. Για αυτό δεν μπορεί να χωνέψει αυτό το σκάνδαλο. Κανείς δεν περίμενε ότι ο άνθρωπος που έσπρωχνε για πέντε σχεδόν δεκαετίες τους αθλητές του στα όρια της τελειότητας, θα γυρνούσε την πλάτη στα ιδανικά που δίδασκε και πρέσβευε.
 
Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε μιλήσει. Αν είχε κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν υποχρεωμένος δια νόμου.
 
Το σκάνδαλο…
 
Οκτώ περιστατικά. Οκτώ παιδιά. Το μικρότερο ήταν 8 ετών. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου ο Τζέρι Σαντάσκι είναι αθώος. Μέχρι να δικαστεί η υπόθεση και να αποδειχτεί αν οι κατηγορίες ευσταθούν ή όχι. Το κατηγορητήριο, πάντως, είναι βαρύ. Από το 1994 ως το 2008 ασέλγησε σε παιδικά σώματα και ψυχές. Κάποια θύματα (τα οποία γνώριζε μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος “Second Mile”), κατέθεσαν ότι αυτό έγινε για περισσότερες από 20 φορές. Ακόμη και στα αποδυτήρια του Πεν Στέιτ.

image

Το 2002 ο βοηθός Μάικ ΜακΚουέρι (σ.σ φοιτητής που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ομάδα φούτμπολ) είδε τον Σαντάνσκι κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης με ένα μικρό αγόρι στις ντουζιέρες των αποδυτηρίων. Σαστισμένος έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό: χτύπησε την πόρτα του “θρύλου” Τζόι Πατέρνο, του προπονητή της ομάδας.
 
Ο Πατέρνο αποφάσισε να απευθυνθεί στον ανώτερο του. Εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Τιμ Κέρλεϊ, αθλητικό διευθυντή των “Λιονταριών”, γνωρίζοντας πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. “Χούφτωνε ή έκανε κάτι σεξουαλικό”. Αυτή την περιγραφή χρησιμοποίησε όπως διατυπώθηκε στη δικαστική αίθουσα.
 
Ο Κέρλεϊ έριξε το μπαλάκι στον αντιπρόεδρο Γκάρι Σουλτζ και στον πρόεδρο Γκράχαμ Σπάνιερ. Μόνο που το… χαλασμένο τηλέφωνο μετέφερε στην άκρη του τελευταίου ακουστικού ότι “ο Σαντάνσκι έπιασε τα γεννητικά όργανα ενός αγοριού”.
 
Τι έκαναν; Απαγόρευσαν στον παλιό προπονητή της ομάδας, που μέχρι πριν από μερικές ημέρες διατηρούσε γραφείο στο κάμπους, να φέρνει παιδιά στο χώρο του κολεγίου. Δεν πήραν την αστυνομία. Δεν μίλησαν με τον ίδιο. Δεν ρώτησαν καν τον αυτόπτη μάρτυρα, που σίγουρα μπορούσε να κάνει τον διαχωρισμό της πράξης, καθώς στο δικαστήριο κατέθεσε ότι “είδα ένα αγόρι καρφωμένο στον τοίχο και τον Σαντάνσκι να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέληση του θύματος”. Δεν έψαξαν να βρουν ποιο μπορεί να ήταν αυτό το αγόρι.
 
Η κατακραυγή

image

Το editorial της τοπικής εφημερίδας “Patriot News” ήταν σκληρό, πλην δίκαιο. Χωρίς υπερβολές. Χωρίς λαϊκισμό. Ξεκάθαρο: άλλο το νόμιμο/παράνομο κι άλλο το σωστό. Περίμεναν από τους διοικητικούς παράγοντες των “Λιονταριών” να κάνουν κάτι παραπάνω, από το να κρατήσουν τα στόματα τους ερμητικά κλειστά.
 
Εξέφρασαν μάλιστα την απογοήτευση τους στο πρόσωπο του -“untouchable” μέχρι πρότινος- Τζόι Πατέρνο. “Ο Σπάνιερ πρέπει να παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει, πρέπει να τον διώξουν. Για τον Τζόι Πατέρνο, το πρόσωπο του Πεν Στέιτ, αυτή πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά του. Το συμβόλαιο του δεν πρέπει να ανανεωθεί. Δεν είναι θέμα ηλικίας. Δεν έχει να κάνει με μια μορφή ανανέωσης”.
 
Η επόμενη μέρα
 
Ο Τιμ Κέρλεϊ βγήκε σε άδεια για να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση του. Ο Γκάρι Σουλτζ επέστρεψε στη ζωή του συνταξιούχου. Κι αν οι Σπάνιερ και Πατέρνο δεν εμπλέκονται νομικά, οι Σουλτζ-Κέρλεϊ κατηγορούνται για συγκάλυψη.
 
“Πληροφορήθηκα ότι κάτι συνέβη στα ντουζ. Δεν έμαθα ποτέ, όμως, για αυτά που ειπώθηκαν στο δικαστήριο. Επειδή ο κόουτς Σαντάνσκι είχε αποσυρθεί έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό: μίλησα με τους ανώτερους μου. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει αναστατωθεί και έχει θυμώσει, αλλά ας είμαστε δίκαιοι και ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
 
Στο μεταξύ ζητώ όλα τα μέλη του Πεν Στέιτ να διατηρήσουν στην πίστη τους σε όλα αυτά που συμβολίζει το κολέγιο, να συνεχίσουν τη ζωή τους με τα ίδια ιδανικά” ήταν ο επίλογος της επίσημης δήλωσης του προπονητή.
 
Η μητέρα του 24χρονου (πλέον) θύματος δηλώνει περήφανη που ο γιος της βρήκε το κουράγιο να μιλήσει και ζητά την τιμωρία για να μη συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Για να μην υποφέρει άλλο παιδί, όπως το δικό της.

Κατά τα άλλα η ζωή θα συνεχιστεί. Ο Σαντάνσκι -αν κριθεί ένοχος- θα πεθάνει στη φυλακή. Οι παράγοντες του Πεν Στέιτ θα ξεχαστούν από την ιστορία. Ο Τζόι Πατέρνο θα αποχωρήσει. Άθελα του έγινε πρωταγωνιστής, διότι όπως γίνεται στους… χαμένους αγώνες αυτός που την πληρώνει είναι ο ηγέτης, όχι ο τελευταίος παίκτης του πάγκου. Οι “Penn Staters”, όπως αυτοαποκαλούνται, περίμεναν περισσότερα από τον άνθρωπο που ενέπνευσε γενιές και γενιές.
 
Και ξαφνικά ο θρύλος θα χαθεί στο ηλιοβασίλεμα χωρίς το τέλος που του αρμόζει. Ή έστω του άρμοζε. Χωρίς άσπρο άλογο. Χωρίς καλογυαλισμένη πανοπλία, καθώς κι αυτή φέρει πλέον ένα μεγάλο σημάδι, που -είτε δίκαια, είτε άδικα- παραμένει βαθύ. Όχι τόσο, πάντως, όσο αυτό που χαράχτηκε στις ψυχές των -φερόμενων ως- θυμάτων του Σαντίνσκι. Για εκείνα τα παιδιά τα όσα προβλέπει ο νόμος, τα όσα έκαναν τελικά οι άνθρωποι του Πεν Στέιτ το μακρινό 2002, δεν ήταν αρκετά…

image