Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέϊρο σβήνει στη 01:50 τα ξημερώματα, σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ads

Η τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο, η τελετή λήξης θα κλείσει με τους Βραζιλιάνους να παραδίδουν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί -τι άλλο;- σάμπα και πολλές εκπλήξεις, τις οποίες κρατούν καλά κρυμμένες. 

Η βραδιά φέρει την υπογραφή της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, που θεωρείται η πιο επιτυχημένη σχεδιάστρια καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο -αφού έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα στο καρναβάλι του Ρίο.

Ads

Τη μουσική της τελετής λήξης έχει αναλάβει να επιμεληθεί ο Νορβηγός DJ Kygo, μαζί με μια σειρά από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες.

image

Κατά παράδοση, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ θα απευθύνει ομιλία, καθώς και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο.

Τη σημαία θα παραλάβει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Αμπε.

Θα ακολουθήσει και μία 8λεπτη παράσταση, η οποία θα δώσει μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίον η ιαπωνική κουλτούρα θα συνδυαστεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την Telegraph, πρόκειται για μία επίδειξη υψηλής ιαπωνικής τεχνολογίας (που μπορεί να έχει και Pokemon;). 

Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 41.000 εισιτήρια, παρά τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, που ξεκινούν από τα 715 και φτάνουν μέχρι τις 3.200 δολάρια

image

Σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής θα είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη -η επιλογή προέκυψε μετά από κλήρωση, μεταξύ της Στεφανίδη και του χρυσού Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια. 

Η ελληνική αποστολή, επιστρέφει με έξι μετάλλια στις αποσκευές της -τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα- αλλά και σπουδαίες εμφανίσεις.

Πρόκειται για την πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετρά 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 ενώ ακολουθούν τα 16 μετάλλια της Αθήνας το 2004, τα 13 μετάλλια του Σίδνεϊ το 2000, τα 8 μετάλλια της Ατλάντα το 1996 και φυσικά τα 6 μετάλλια του Ρίο το 2016.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Ελλάδα πανηγύρισε τη διπλή επιτυχία της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων από τον Λευτέρη Πετρούνια, το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, το εμβληματικό ασημένιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στα 470 της ιστιοπλοΐας.