Αν και το να ξεφύγει από την ραδιενέργεια της Φουκουσίμα η Ιαπωνία αποτελεί ένα σενάριο που φαίνεται απίθανο, υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο μπορούν να κάνουν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μία από αυτές τις προσπάθειες είναι να ακυρώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Της Έλεν Κάλντικοτ*

Ads

 
Επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα κύματα ραδιενέργειας που έχουν έρθει σε επαφή με τον Ειρηνικό Ωκεανό και ταξιδεύουν ανατολικά, θα φτάσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου στις ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά. Καθώς οι διαρροές από τον αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα θα είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν [σ.σ.: Χθες η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι έκλεισε και τον τελευταίο πυρηνικό της αντιδραστήρα] το ραδιενεργό κύμα θα συνεχίσει να ταξιδεύει ανατολικά στον Ειρηνικό επηρεάζοντας την Χαβάη, την Βόρεια Αμερική, την Νότια Αμερική και την Αυστραλία για δεκαετίες.
 
Και μιλούμε μόνο για τα θαλάσσια ρεύματα. Τα ψάρια κολυμπούν χιλιάδες μίλια χωρίς να ακολουθούν κατ’ ανάγκη τα ρεύματα. Όπως έχει επισημανθεί, τα μεγάλα ψάρια συγκεντρώνουν ραδιενέργεια πιο αποτελεσματικά, και ήδη έχουν αλιευθεί κοπάδια τόνου στην Καλιφόρνια που έφεραν ποσότητες κάσιου από την Φουκουσίμα. Το πλακτόν, επίσης, έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια.
 
Όπως προείπα, το να ξεφύγει η Ιαπωνία από την ραδιενέργεια είναι πρακτικά αδύνατο. Στα κτίρια 1,2 και 3 τα ποσοστά ραδιενέργειας είναι τόσο υψηλά ώστε κανείς να μην μπορεί να μπει ή έστω να πλησιάσει τους λιωμένους πυρήνες. Συνεπώς είναι απίθανο το σενάριο να απομακρυνθούν αυτοί στα επόμενα 100 χρόνια – εάν γίνει ποτέ η απομάκρυνση.
 
Κτίρια 1,2 και 3
 
Εάν ένα από αυτά τα κτίρια καταρρεύσει, το επίμαχο κύμα νερού στις δεξαμενές και στους πυρήνες θα διαρρεύσει, οι πυρήνες θα υπερθερμανθούν και πιθανώς θα αποβάλλουν τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και το νερό με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τα καύσιμα στις ψυκτικές δεξαμενές να αναφλεγούν. Είναι πραγματικά απορίας άξιο ότι ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να ανησυχούν για αυτές τις επικείμενες καταστροφές και δεν δείχνουν καμία βιασύνη για να τις αποτρέψουν.
 
Κατά τον ίδιο τρόπο τα μίντια διεθνώς έχουν σταματήσει να καλύπτουν την κρίση που συνεχίζει να υπάρχει. Ακόμη σημαντικότερο είναι το ότι η ιαπωνική κυβέρνηση μέχρι πρότινος αρνούνταν να συνεργαστεί με ξένους ειδικούς – από πυρηνικούς μηχανικούς μέχρι κυβερνήσεις.
 
Κτίριο 4
 
Αυτό το κτίσμα είχε παρουσιάσει τις περισσότερες ζημιές από τον αρχικό σεισμό: οι τοίχοι του κρέμονται και έχουν βυθιστεί 79 εκατοστά στο έδαφος. Στην οροφή βρίσκεται μια ψυκτική δεξαμενή που περιέχει 250 τόνους καυσίμων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί από τον πυρήνα του αντιδραστήρα λίγες μέρες πριν το ατύχημα. Ο πυρήνας αυτού του αντιδραστήρα δεν είχε λιώσει επειδή η TEPCO, η διαχειρίστρια εταιρία, μπόρεσε να εξασφαλίσει την ροή κρύου νερού. Κατά συνέπεια τα καύσιμα είναι ακόμη άθικτα, αλλά οι δεξαμενές τους είναι παραμορφωμένες εξαιτίας της έκρηξης του υδρογόνου.
 
Η δεξαμενή περιέχει 4 τόνους πλουτώνιου και ακόμη 100 άλλων εξαιρετικά ραδιενεργών ισοτόπων. Αντί να λιώσει και αυτός ο πυρήνας σε μια άμορφη μάζα, βρίσκεται εκτεθειμένος στον αέρα πάνω σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να διαλύσει το κτίριο και να προκαλέσει την διαρροή των ραδιενεργών στοιχείων. Το νερό της ψυκτικής δεξαμενής θα εξανεμιζόταν και η έκρηξη που θα προέκυπτε από την υπερθέρμανση θα εξέπεμπε ραδιενέργεια ίση με 14.000 βόμβες τύπου Χιροσίμας και 10 φορές περισσότερο κάσιο από το Τσέρνομπιλ.
 
Δεν πρόκειται μόνο για την μόλυνση όλου του Βόρειου Ημισφαιρίου, αλλά υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκκενώσει το Τόκιο από τα 35 εκατομμύρια κατοίκους. Η TEPCO έχει κατασκευάσει ένα σιδερένιο σκελετό για να συγκρατήσει το κτίριο από την κατάρρευση όταν με ένα γερανό θα απομακρύνουν τα επίμαχα καύσιμα από την οροφή. Η απομάκρυνση θα γίνει με τηλεχειριστήριο – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Εάν μια ράβδος πλουτωνίου, κατά την επιχείρηση, αγγίξει μια άλλη τότε μια αλυσιδωτή αντίδραση θα προκαλέσει την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας.
 
Ο Άρνι Γκουντερσεν, ένας πυρηνικός μηχανικός τον οποίο εμπιστεύομαι, δηλώνει ότι ένας τοίχος από ζεολάιτ, πάχους 2 μέτρων θα έπρεπε να χτιστεί σε μια λογική απόσταση από το εργοστάσιο ώστε να απορροφά την ραδιενέργεια και να μην μολύνει τα νερά του βουνού. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να κατασκευαστούν κανάλια που θα οδηγούν το καθαρό νερό στην θάλασσα. Τότε οι τρεις λιωμένοι πυρήνες αντιδραστήρων και τα κτίριά τους θα πρέπει να βυθιστούν σε τόνους τσιμέντου όπως έκαναν οι Σοβιετικοί με το Τσέρνομπιλ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόνωση της κατάστασης για 100 χρόνια. Το τι θα σκεφτούν οι άμοιροι απόγονοί μας να κάνουν με αυτόν τον ραδιενεργό σκουπιδότοπο που θα τους αφήσουμε δεν μπορώ να καταλάβω.
 
Παρόλα αυτά, ένας Ιάπωνας αξιωματούχος είπε πως «εάν αποφασίσουμε να τους θάψουμε κανείς δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί άλλο πυρηνικό εργοστάσιο για χρόνια». Ενδιαφέρουσα αντίδραση εάν σκεφτεί κανείς ότι παρά την καταστροφή ακόμη είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μια πυρηνική λύση.
 
Η Βόρεια Αμερική άμεσα θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία ελεγκτικούς μηχανισμούς με σκοπό να παρατηρήσει τις κινήσεις των ψαριών στην Δυτική Ακτή και να τα ελέγξει για ραδιενέργεια. Σκοπός θα πρέπει να είναι να μην μολυνθεί το κοινό με ραδιενέργεια και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη.
 
Επίσης, θα πρέπει να απαγορεύσουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία εκτός και αν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί. Η ίδια προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα τρόφιμα που καλλιεργούνται στην Αμερική καθώς ο κίνδυνος ενός νέου ατυχήματος είναι υπαρκτός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει το όριο των 1200 μπεκερέλ ανά κιλό για τα εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία, όταν η κυβέρνηση της τελευταίας έχει θέσει το όριο στα 100 bq/kg. Τι σκέφτονται στις ΗΠΑ;
 
Πυρηνικοί Ολυμπιακοί
 
Δεδομένων αυτών των προβλημάτων, πως μπορεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός να δηλώνει ότι το Τόκιο θα είναι ασφαλές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020; Συγκεκριμένα είπε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» και ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». Δεν καταλαβαίνει ότι περιοχές της πρωτεύουσας είναι ήδη μολυσμένες από ραδιενέργεια και ότι η κυβέρνησή του πετάει στον Κόλπο του Τόκιο χιλιάδες τόνους από ραδιενεργά συντρίμμια; Σε αυτά τα νερά θα κολυμπήσουν οι αθλητές;
 
Τι θα γίνει εάν προκύψει μια ακόμη εκπομπή ραδιενέργειας πριν τους Ολυμπιακούς; Νέοι αθλητές που πέρασαν χρόνια γυμναζόμενοι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εκτεθούν σε ραδιενεργό αέρα, φαγητό ή νερό. Και πως μπορεί ο πρωθυπουργός να σκέφτεται να ξοδέψει τόσα χρήματα για να προσφέρει πολυτελή στέγη και να κατασκευάσει στάδια όταν ο ίδιος του ο λαός – οι 160.000 πρόσφυγες της Φουκουσίμα – ζουν σε λυόμενα και εκατομμύρια ακόμη κατοικούν σε ιδιαίτερα ραδιενεργές περιοχές ή όταν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου;
 
*Δικηγόρος για θέματα περιβαλλοντικών και πυρηνικών κρίσεων.
Πηγή: RT.com