«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλά ακόμη βήματα να κάνει μέχρι να γίνει ένα ελκυστικό προϊόν. Κομβικό ρόλο όμως πέρα από την πολιτική βούληση, στο βαθμό που μπορεί να παρέμβει η πολιτεία (που δεν είναι μεγάλος), παίζει κι η βούληση των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ για το αν θα ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο αυτό καθ’ εαυτό ή με αλλότρια επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία τα εξυπηρετούν μέσα από το ποδόσφαιρο».
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Tvxs.gr, δεν «κρύφτηκε», εκφράζοντας όμως παράλληλα την αισιοδοξία του: «Πιστεύω ότι διασφαλίζοντας το καθεστώς ισονομίας, διασφαλίζοντας την απαραίτητη τεχνολογική βοήθεια για το σύνολο του αθλήματος, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».
«Τι θα πει μεμονωμένη και τι θα πει οργανωμένη μετακίνηση;»
Από τη μεριά μας, επιλέξαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μετακινήσεων οπαδών, πάνω στο οποίο ο ίδιος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα αρκετές πρωτοβουλίες. Επ’ αυτού του ζητήματος ο κ. Βασιλειάδης ήταν σαφής, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στην εξέλιξη της υπόθεσης από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Αθλητισμού:
«Σκεπτόμενος και σαν φίλαθλος θεωρώ πως το υπάρχον πλαίσιο με τις απαγορεύσεις δεν τιμά ούτε τη χώρα, ούτε τους φιλάθλους, ούτε τους οπαδούς και πίστευα από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή. Προφανώς οι συνθήκες δεν ήτανε ώριμες και κάθε φορά που άνοιγε αυτή η κουβέντα συνέβαινε κάτι που μας πήγαινε πολλά βήματα πίσω. Θα θυμίσω πως την τελευταία φορά που ανοίξαμε αυτή την κουβέντα ήτανε λίγο πριν από τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, οπότε εκ των πραγμάτων όλες οι συζητήσεις μετά παγώνανε. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως ήτανε ώριμες οι συνθήκες, επειδή πολλές φορές βλέπουμε πως γίνεται κι ένα παιχνίδι αποφυγής ευθυνών και ρίξιμο της ευθύνης από τον ένα στον άλλον, να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο και θα επιτρέπει τις μετακινήσεις αλλά παράλληλα θα έχει ένα σαφές πλαίσιο για την ευθύνη στην περίπτωση που συμβούν έκτροπα. Άρα αυτό δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή, σε αυτό το πλαίσιο φτιάχτηκε και η ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή της UEFA, του Συμβουλίου της Ευρώπης κι εμπειρογνωμόνων και περιμένουμε την έγκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό και τώρα ζητήθηκε και η άποψη κι η θέση της Superleague για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Παράλληλα, απορρίπτει την υπάρχουσα διάκριση σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη ή μη μετακίνηση οπαδών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα επισημαίνοντας: «Τι θα πει μεμονωμένη και τι θα πει οργανωμένη μετακίνηση; Αυτά είναι ελληνικά εφευρήματα, προκειμένου είτε να καταστρατηγούμε το νόμο είτε να αυξάνουμε ή να μειώνουμε τις ευθύνες κάθε φορά. Υπάρχει η παρουσία των οπαδών της αντίπαλης ομάδας ή μη παρουσία. Οργανωμένα ή μεμονωμένα αυτά δε νομίζω ότι είναι σοβαρά πράγματα. Μολονότι εφαρμόζω αυτό το νόμο, που ορίζει κάτι τέτοιο. Αλλά γι’ αυτό λέμε πως πρέπει να αλλάξει».
«Πολλές φορές ούτε οι ίδιες οι ομάδες επιθυμούν τη μετακίνηση των οπαδών»
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κάτι που τον προβληματίζει στην όλη διαδικασία, με δεδομένη την «τραυματική» εμπειρία του τελικού κυπέλλου, αλλά και των συνεχιζόμενων «εμπρηστικών» δηλώσεων εκ μέρους κορυφαίων παραγόντων μεγάλων ΠΑΕ ο κ. Βασιλειάδης τονίζει:
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Κι αυτοί που διακινούν τα εισιτήρια έχουν μεγάλη ευθύνη σχετικά με το σε ποιους καταλήγουν τα εισιτήρια. Κι αυτό θα πρέπει να είναι σαφές στο νέο πλαίσιο. Δηλαδή δε γίνεται να κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες της Αστυνομίας, την οποία πότε τη θέλουμε πότε δεν την θέλουμε, όταν γίνει η στραβή θα της ρίξουμε όλες τις ευθύνες, ανεξάρτητα από το αν φταίει ή όχι. Μη νομίζετε δηλαδή πως προσπαθώ να αποφύγω σαν κράτος, ας μην είμαι υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την ευθύνη. Αλλά αυτή τη στιγμή παίζουμε ένα κρυφτούλι και η άποψη μου είναι ότι πολλές φορές ούτε οι ίδιες οι ομάδες επιθυμούν τη μετακίνηση των οπαδών. Γιατί οι τιμωρίες είναι βαριές, γιατί, γιατί…για χίλιους δυο λόγους. Προφανώς στο τέλος της ημέρας οι παράγοντες με τις δηλώσεις που κάνουνε χαϊδεύουν ένα ακροατήριο, νομίζοντας ότι έτσι προσφέρουνε υπηρεσίες είτε στην ομάδα τους είτε στο ποδόσφαιρο αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτό που έγινε κατανοητό πέρσι, όσο κι αν δε θέλουνε να το βλέπουνε κάποιοι, είναι πως υπάρχει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο πλέον, υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη, η οποία ερευνά και μελετά κάθε υπόθεση, οι ποινές μπαίνουν, είναι αυστηρές κι ισχύουν έναντι όλων, υπάρχει μια κατά το δυνατόν ισονομία».
Επιπλέον, ο κ. Βασιλειάδης δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα από τις απόψεις που εκφράζονται από διάφορες μεριές περί ύπαρξης οπαδικών στρατών: «Ακόμα και δεχόμενοι πως υπάρχουν οπαδικοί στρατοί, εφόσον υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο, που τηρείται έναντι όλων, τόσο πιο εύκολα θα τηρηθεί ο νόμος» σημειώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνεχίζει: «Σας δίνω το παράδειγμα με τα καπνογόνα, πώς δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει πυρσούς, όταν πάνε οι ίδιοι φίλαθλοι στις ίδιες θύρες, με τις ίδιες συνήθειες;».
Την ίδια στιγμή, μεγάλη κουβέντα γίνεται σχετικά με το αν θα υπάρξει διάλογος και με εκπροσώπους συλλογικών φορέων οπαδών. Σε σχετική ερώτηση μας ο κ. Βασιλειάδης ήταν πάλι σαφής: «Είναι προφανές πως θα γίνει διάλογος και σε αυτό το επίπεδο. Και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες».
«Αποκλειστική ευθύνη των ΠΑΕ ό,τι συμβαίνει μέσα στα γήπεδα»
Από την άλλη, αναφερόμενος στο πλαίσιο των ευθυνών σε περίπτωση που υπάρξουν έκτροπα ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι ξεκάθαρος: «Η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει μέσα στα γήπεδα θα είναι των ΠΑΕ. Σαφώς. Με σαφές πλαίσιο, με σεκιούριτι, οι οποίοι θα έχουν όμως αρμοδιότητες κι εξουσίες για να μπορούν να παρεμβαίνουνε κι η Αστυνομία θα λειτουργεί επικουρικά και πέριξ του γηπέδου».
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο θα βαραίνουν ποινικές ευθύνες τους παράγοντες των ΠΑΕ για τυχόν ζημίες που θα υπάρξουν εκτός γηπέδου κατά τη μετακίνηση των οπαδών, ο κ. Βασιλειάδης δείχνει να αναγνωρίζει πως το συγκεκριμένο ζήτημα χρειάζεται ρύθμιση: «Αυτό είναι ένα θέμα που θέτουν οι ΠΑΕ» αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα: «Κατανοώ το νομικά προβληματικό της επέκτασης της ποινικής ευθύνης στους ιθύνοντες των ΠΑΕ για γεγονότα που συμβαίνουν εκτός αγωνιστικών χώρων κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των οπαδών. Αυτό προφανώς και θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθεί σε διαβούλευση, όταν θα φτάσει το νέο νομικό πλαίσιο».
«Και το VAR να εφαρμοστεί, πάλι θα υπάρχουν διαμαρτυρίες για τη διαιτησία»
Από την κουβέντα μας με τον κ. Βασιλειάδη δεν έλειψε το ζήτημα της εφαρμογής του VAR στα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα με τον κ. Βασιλειάδη να τονίζει: «Κατ’ αρχήν το VAR εφαρμόζεται από την ομοσπονδία όχι από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση για να βοηθήσει την ομοσπονδία προς την κατεύθυνση που η ίδια επιθυμούσε εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου αυτό να γίνει. Άρα ως προς την πολιτεία αυτό μπορεί να γίνει. Μένει να το δούμε στην πράξη. Η πολιτική βούληση υπάρχει, γι’ αυτό κι έγινε αυτή η συνάντηση κι αυτή η συμφωνία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε προϊόντος του χρόνου».
Απαντώντας δε τέλος σε ερώτηση σχετικά με τις νέες διαμαρτυρίες που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο με επίκεντρο τη διαιτησία ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευτεί σημειώνοντας: «Και το VAR να εφαρμοστεί, πάλι θα υπάρχουν διαμαρτυρίες για τη διαιτησία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >