Την ώρα που όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ σκέφτονται να νομιμοποιήσουν την μαριχουάνα, μετά την σχετική απόφαση της Νέας Υόρκης και του Κολοράντο, και η πιο δημοφιλής ομοσπονδία της χώρας, το NFL [Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου] (ράγκμπι), ανακοίνωσε ότι «πιθανώς μια μέρα να επιτρέψει στους παίκτες να ανάψουν τσιγάρο».

Ads

 
Μιλώντας στο δίκτυο ESPN, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ράγκμπι, Ρότζερ Γκουντελ, εξέφρασε την άποψη να αρθεί η απαγόρευση της χρήσης μαριχουάνας από τους παίκτες για ιατρικούς λόγους, εάν έχει προηγηθεί άρση της σχετικής απαγόρευσης στην πολιτεία όπου διαμένει ο παίκτης.
 
«Δεν γνωρίζω πως θα εξελιχθεί η φαρμακευτική επιστήμη ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του πόνου και των τραυμάτων, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εξέλιξη των πραγμάτων», είπε.
 
Παρόλο που πολλές ομάδες έχουν ως έδρα πολιτείες που έχουν απελευθερώσει την χρήση της κάνναβης είτε για ιατρικούς είτε για ψυχαγωγικούς λόγους, η Ομοσπονδία δεν επιτρέπει την χρήση υποκατάστατων. Μάλιστα, πρόκειται για μια συμφωνία 10 ετών, που θα λήξει το 2021, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους αθλητές.
 
Σύμφωνα με το δίκτυο CBS, η πρόταση του Γκούντελ είναι η πρώτη που ακούγεται από πλευράς της Ομοσπονδίας μετά την απελευθέρωση της χρήσης μαριχουάνας στο Κολοράντο και την Ουάσιγκτον.
 
«Η πολιτική της ΕΟΠ έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται όπως ίσχυε εδώ και δεκαετίες», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γκρεγκ Αϊέλο. «Θα παραμείνει απαγορευμένη», συμπλήρωσε.
 
Πάντως σύμφωνα με το Pro Football Talk, η συμφωνία της Ομοσπονδίας δεν τα βλέπει όλα άσπρα ή μαύρα καθώς απαγορεύει την «παράνομη χρήση» της μαριχουάνας. Συνεπώς μένει μια γκρίζα ζώνη για τις πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την χρήση της.
 
«Η ιατρική μαριχουάνα αποτελεί την πρόταση των γιατρών για πονοκεφάλους, αστάθεια, αϋπνία, ανορεξία και άλλα. Η ιδέα και μόνο ότι η Ομοσπονδία απαγορεύει σε ένα παίκτη την απόλαυση του παυσίπονου που προτιμά ακούγεται βάρβαρη», έγραφε το περιοδικό Nation το 2012.
 
Μάλιστα και ο δημοσιογράφος του ESPN, Χάουαρντ Μπράιαντ, είχε πει τον Δεκέμβριο ότι «πλέον έχει έρθει η ώρα η Ομοσπονδία να αποτελέσει την πρώτη στον τομέα της που θα επιτρέψει την χρήση της ουσίας ως παυσίπονο», ενώ ακολούθως είχε σχολιάσει πως «είναι ανήθικο να απαγορεύεται το δικαίωμα στους παίκτες να κάνουν χρήση της».