Χωρίς τέρματα (0-0) τελείωσε το «ντέρμπι» του έβδομου ομίλου μεταξύ της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας. Σε έναν αγώνα με αρκετά νεύρα και σκληρά μαρκαρίσματα, οι δυο ομάδες πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του 19ου παγκοσμίου κυπέλλου. Η Βραζιλία έφτασε τους επτά βαθμούς και τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου, ενώ η Πορτογαλία έφτασε στους πέντε βαθμούς και πέρασε ως δεύτερη στους «16». Με τον όγδοο όμιλο διασταυρώνονται οι δυο ομάδες.

Δοκιμές από τον Ντούνγκα

Ads

Με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Μόσες Μπαντίντα» η Βραζιλία. Η «σελεσάο» είχε στην σύνθεσή της, τους Νιλμάρ και Ζούλιο Μπατίστα, στις θέσεις των Ρομπίνιο και Κακά, σε μια πρόθεση του Ντούνγκα να δώσει ανάσες στους δυο αστέρες της ομάδας του. Επίσης, στη βασική ενδεκάδα αγωνίστηκε και ο Ντάνι Άλβες στη θέση του Ελάνο. Από την πλευρά της, η Πορτογαλία αγωνίστηκε με την ίδια ενδεκάδα που αντιμετώπισε την Βόρειο Κορέα, την οποία φιλοδώρησε με επτά γκολ.

Βραζιλιάνικη πρωτοβουλία, πορτογαλικές αντεπιθέσεις

Παρά τις απουσίες της, η Βραζιλία παρουσιάστηκε αρκετά επιθετική στην αναμέτρηση και ήταν η πρώτη που απείλησε με το σουτ του Ντάνι Άλβες να φεύγει έξω από την εστία του Εντουάρντο. Η Πορτογαλία θέλησε να δώσει χώρο στους Βραζιλιάνους και προσπάθησε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις του τυπικά φιλοξενούμενους.

Ads

Όπως ήταν φυσικό, η Πορτογαλία είχε ως πρώτο στόχο το μηδέν στην άμυνα, προκειμένου να πάρει αυτή το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Σε μια από τις αντεπιθέσεις της Πορτογαλίας στο πρώτο μέρος, ο Τιάγκο έκανε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, όμως ο Ζούλιο Σέζαρε δεν ανησύχησε, λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου εικοσάλεπτου στην αναμέτρηση.

Ακούμπησε το γκολ ο Νιλμάρ

Στο 30’ ο Νιλμάρ έφτασε κοντά στο γκολ, όταν σε σέντρα από τα δεξιά του Μαϊκόν έκανε την προβολή και η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Εντουάρντο, αφού πρώτα ο Πορτογάλος τερματοφύλακας κατάφερε να βρει τη μπάλα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο αγώνας πήρε ρυθμό και οι δυνατές μονομαχίες δεν έλειψαν. Στο πρώτο μέρος, η αναμέτρηση κάθε άλλο παρά «φιλική» έμοιαζε.

Ο Νιλμάρ είχε ακόμα μια καλή ευκαιρία για τους Βραζιλιάνους στο 37’. Η ομάδα του Ντούνγκα ήταν σαφώς καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο και βάση των ευκαιριών που είχε άξιζε ένα γκολ. Δυο λεπτά αργότερα, ο Λουίς Φαμπιάνο έπιασε την κεφαλιά μετά την σέντρα του Μαϊκόν και η μπάλα πέρασε έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Εντουάρντο, σε μια ακόμα καλή ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους.

Αρκετά νεύρα και σκληρά μαρκαρίσματα

Στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους, οι δυο ομάδες προσπάθησαν να πάρουν το προβάδισμα πριν την ανάπαυλα, χωρίς όμως επιτυχία. Αρχικά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κατάφερε να νικήσει τον Ζούλιο Σέζαρ με μακρινό σουτ, ενώ στην συνέχεια ο Ντούνγκα προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή στην αναμέτρηση, με τον Ζοσουέ στη θέση του Φελίπε Μέλο, ένα λεπτό πριν το φινάλε του πρώτου μέρους.

Ο Βραζιλιάνος Ομοσπονδιακός τεχνικός δε θέλησε να ρισκάρει πιθανή κόκκινη κάρτα από τον αμυντικό μέσο της Γιουβέντους, ο οποίος έμοιαζε αρκετά προβλήματα. Στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο Ρονάλντο είχε ένα ακόμα μακρινό σουτ, το οποίο πέρασε και αυτό άουτ. Οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια χωρίς τέρματα και με τους Πορτογάλους να έχουν πάρει από στο πρώτο 45λεπτο αυτό που ήθελαν από την αναμέτρηση. Η Πορτογαλία έφτανε με την ισοπαλία στους πέντε βαθμούς και στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στους τέσσερις και εκτός συνέχειας την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία προηγούνταν 2-0 της Βορείου Κορέας.

Η υπεροχή της Βραζιλίας στο πρώτο ημίχρονο μεταφράστηκε σε 62% κατοχή μπάλας και 12 τελικές προσπάθειες μπροστά στην αντίπαλη εστία. Επτά κίτρινες κάρτες στο πρώτο ημίχρονο για τις δυο ομάδες, κάτι που μαρτυράει τα σκληρά μαρκαρίσματα και τα πολλά νεύρα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Ντέρμπαν.

Ίδιο μοτίβο, πιο επιθετικοί οι Ίβηρες

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δυο ομάδες. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην έναρξη της επανάληψης, με τη Βραζιλία να προσπαθεί να επιβάλλει τον ρυθμό της στη μεσαία γραμμή και τους Πορτογάλους να ψάχνουν το γκολ στις αντεπιθέσεις. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε δυο προσπάθειες για να απειλήσει την αντίπαλη εστία, όμως τα σουτ που επιχείρησε πέρασαν το πρώτο κόρνερ και το δεύτερο άουτ.

Ο Κάρλος Κεϊρός προσπάθησε να δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα του για να φτάσει στο γκολ, περνώντας στον αγώνα τον Σιμάο στη θέση του Ντούντα στο 54’. Η πρώτη καλή στιγμή για τους Βραζιλιάνους στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 57’, όταν μετά από σέντρα του Ντάνι Άλβες, ο Λουίς Φαμπιάνο δεν κατάφερε να νικήσει τον Εντουάρντο με κεφαλιά.

Το άχαστο του Μεϊρέλες

Η μεγάλη ευκαιρία για την Πορτογαλία να ανοίξει το σκορ και να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ήρθε στο 61’. Ο Ρονάλντο έδωσε έτοιμο γκολ στον Ραούλ Μεϊρέλες, όμως αυτός σε άδεια εστία δεν κατάφερε να νικήσει τον Ζούλιο Σέζαρ, που πρόλαβε τελευταία στιγμή και έκλεισε το οπτικό πεδίο με το σώμα του. Ο Κεϊρός έριξε στο 64’ στη «μάχη» και τον Πέδρο Μέντες στη θέση του Πέπε, θέλοντας να πάρει η Πορτογαλία τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής.

Χάθηκε το κέντρο για την «σελεσάο»

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου, η Πορτογαλία κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα και ήταν αυτή που απείλησε περισσότερο την αντίπαλη εστία. Σε εκείνο το σημείο της αναμέτρησης, η Βραζιλία έδειξε να αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία της μεσαίας γραμμής και η μπάλα έφτανε με δυσκολία στην αντίπαλη περιοχή. Όλα αυτά μέχρι το 70’, καθώς από εκείνο και μετά ο αγώνας δεν είχε να προσφέρει κάτι.

Σφιχτές άμυνες στο τελευταίο τέταρτο

Οι δυο ομάδες φαίνονταν να αρκούνται στη «λευκή» ισοπαλία και οι ευκαιρίες μπροστά στις δυο εστίες ήταν ελάχιστες. Σε μια από αυτές, του σουτ του Ντάνι πέρασε έξω από την εστία των Βραζιλιάνων. Ο Ζούλιο Μπαπτίστα αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και ο Ντούνγκα πέρασε στη θέση του τον Ραμίρες, επτά λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης.

Ο Μιγκέλ Βελόσο πέρασε στο ματς στη θέση του Ραούλ Μείρέλες στην τελευταία κίνηση του Κεϊρός από τον πάγκο στο 84’. Και ο Ντούνγκα ολοκλήρωσε τις αλλαγές του αποσύροντας από το ματς τον Λουίς Φαμπιάνο και δίνοντας χρόνο συμμετοχής στον Γκραφίτε, πέντε λεπτά πριν το φινάλε.

Προστάτεψαν την ισοπαλία

Όπως ήταν φυσικό στο φινάλε της αναμέτρησης, οι δυο ομάδες προσπάθησαν να προστατέψουν τα νώτα τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μπάλα παραμένει συνήθως στη μεσαία γραμμή του γηπέδου. Οι Πορτογάλοι άφησαν τις όποιες βλέψεις είχαν για το γκολ που θα τους έδινε την πρώτη θέση του ομίλου και προσπάθησαν να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα. Χωρίς άγχος, αφού η Ακτή Ελεφαντοστού είχε σημειώσει μόλις τρία τέρματα απέναντι στους Βορειοκρεάτες και ήθελε άλλα πέντε για να πάρει αυτή την πρόκριση σε περίπτωση ήττας των Πορτογάλων, οι ποδοσφαιριστές του Κάρλο Κεϊρός έδειξαν να επαναπαύονται και να κρατούν δυνάμεις για τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Ο Ραμίρες έκανε το σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή των Πορτογάλων, αναγκάζοντας τον Εντουάρντο να διώξει τη μπάλα σε κόρνερ στην τελευταία ευκαιρία της αναμέτρησης.

Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες 0-0, να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του 19ου παγκοσμίου κυπέλλου, εκεί που θα περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους από τους αγώνες μεταξύ της Ισπανίας και της Χιλής και της Ονδούρας με την Ελβετία.
Οι συνθέσεις:

Πορτογαλία: Εντουάρντο, Μπρούνο Άλβες, Ντούντα (54′ Σιμάο), Καρβάλιο, Ρονάλντο, Ντάνι, Πέπε (64′ Μέντες), Μεϊρέλες (84′ Βελόσο), Τιάγκο, Κόστα, Κοεντράο

Βραζιλία: Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Ζουάν, Φελίπε Μέλο (44′ Ζοσουέ), Μπάστος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λουΐς Φαμπιάνο (85′ Γκραφίτε), Ντάνι Άλβες, Ζούλιο Μπαπτίστα (82′ Ραμίρεζ), Νιλμάρ


Στο ύψος τους οι «Ελέφαντες». 3-0 την Κορέα

Νίκη χωρίς αντίκρισμα για την Ακτή Ελεφαντοστού που επιβλήθηκε με 3-0 της Βόρειας Κορέας, με τις δύο ομάδες να αποχαιρετούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γιάγια Τουρέ, Ρομαρίκ και Καλού οι σκόρερ για τους Ιβοριανούς, που ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις στο Μουντιάλ με τέσσερις βαθμούς, την ίδια ώρα που οι Ασιάτες αφήνουν τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής με 12 γκολ στο παθητικό τους, έχοντας πετύχει μόλις ένα.

Ψάχνοντας το… 8+1

Γνωρίζοντας πως μία απλή νίκη δεν της φτάνει, παρατάχθηκε στο «Μομπέλα Στάντιουμ» η Ακτή Ελεφαντοστού. Οι Ιβοριανοί ήθελαν αρχικά ένα σκορ… 8-0 και στην συνέχεια ένα δώρο από την Βραζιλία που την ίδια ώρα αντιμετώπιζε την Πορτογαλία.

Φουλ επίθεση…

Η ανάγκη για πολλά γκολ από την ομάδα του, ανάγκασε τον Σβεν Γκόραν Έρικσον να τα παίξει όλα για όλα και να ρισκάρει. Ο Σουηδός τεχνικός κατέβασε μία ενδεκάδα με άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς και για πρώτη φορά τον Ζερβίνιο μαζί με τον Ντρογκμπά από το ξεκίνημα ενός αγώνα. Ο Κεϊτά συμπλήρωσε την τριάδα μπροστά, με τον Αρούνα Ντιντάν και τον Σάλομον Καλού να παραμένουν στον πάγκο.

Η διάθεση των Αφρικανών έγινε ξεκάθαρη από το ξεκίνημα. Οι «ελέφαντες» ανέλαβαν άμεσα την πρωτοβουλία των κινήσεων και απείλησαν για πρώτη φορά στο 2’ με τον Κεϊτά. Με την συμπλήρωση δέκα λεπτών αγώνα κι ενώ ο κλοιός γύρο από τα καρέ του Μιόνγκ Γκουκ είχε αρχίσει να σφίγγει επικίνδυνα, ακυρώθηκε γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά με τον επόπτη να υποδεικνύει τον φορ της Τσέλσι σε θέση οφ-σάιντ.

2-0 με το… καλημέρα

Η πίεση των Ιβοριανών συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς και απέδωσε καρπούς στο 14’ όταν ο Γιάγια Τουρέ με ωραίο πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, νίκησε τον Βορειοκορεάτη γκολκίπερ για το 1-0. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ρομαρίκ σημάδεψε το δοκάρι, ενώ στο 20’ ήταν η σειρά του Ντρογκμπά να δει τη μπάλα να σταματάει στην αντίπαλη δοκό. Στην εξέλιξη αυτής της φάσης ωστόσο, ο Ρομαρίκ με κεφαλιά από κοντά προ κενής εστίας πέτυχε το 2-0 και αναπτέρωσε της ελπίδες της Ακτής.

Για την Βόρεια Κορέα, χρειάστηκαν 20 λεπτά και δύο γκολ εις βάρος της, για να αποφασίσει να επισκεφτεί την περιοχή του Μπαρί. Στο 24’ το συγκρότημα του Χουν δημιούργησε την πρώτη και μοναδική στο πρώτο μέρος, ευκαιρία της με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιονγκ.

Εμπουέ, Ζερβίνιο οι μοιραίοι

Μετά τη μικρή αλλά επικίνδυνη… αναλαμπή των Ασιατών, η ομάδα του Έρικσον ανέλαβε εκ νέου τα ηνία και απώλεσε άλλες τέσσερις σημαντικές ευκαιρίες για να αυξήσει περισσότερο το δείκτη του σκορ πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Στο 32’ και στο 43’ ο Εμπουέ και στο 39’ και 44’ ο Ζερβίνιο απείλησαν με αξιώσεις την εστία Γκουκ, με τη μπάλα ωστόσο να την τους κάνει το χατίρι και να μην καταλήγει στα αντίπαλα δίχτυα.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε στην ίδιο ρυθμό που τελείωσε το πρώτο, με την Ακτή να αναζητάει έξι γκολ για να έχει ελπίδες πρόκρισης, την ώρα που η Πορτογαλία βρισκόταν στον 0-0 με την Βραζιλία και κρατούσε την τύχη στα χέρια της.

«Ξύπνησε» ο Έρικσον

Η πίεση των «Ελεφάντων» αυξήθηκε σε έναν σημαντικό βαθμό, με τους Εμπουέ (51’, 52’) και Ντρογμπά (56’) να απειλούν τον Γκουκ, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όσο το τρίτο γκολ δεν ερχόταν, με το 0-0 να παραμένει στο Ντέρμπαν, η απόδοση των Αφρικανών άρχισε να πέφτει και οι ευκαιρίες μπροστά από την αντίπαλη εστία μειώθηκαν στο ελάχιστο. Ο Έρικσον από τη μεριά του, σε μία προσπάθεια αφύπνισης των ποδοσφαιριστών του, πραγματοποίησε στο 64’ δύο αλλαγές, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Καλού και τον Ντιντάν στις θέσεις των Κεϊτά και Ζερβίνιο αντίστοιχα.

Ο λόγος στον Καλού

Οι δύο νεοεισελθόντες έδωσαν άλλον αέρα στην επιθετική γραμμή της Ακτής, με τον επιθετικό της Τσέλσι να δημιουργεί και να χάνει δύο σημαντικές ευκαιρίες στο 71’ και στο 72’. Στο 82’ ωστόσο, ο Σάλομον Καλού δεν αστόχησε και ύστερα από σέντρα του Μποκά από τα αριστερά με προβολή έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα για το 3-0.

Στα τελευταία οκτώ λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με την Ακτή Ελεφαντοστού να καταλαμβάνει την τρίτη θέση του γκρουπ και τη Βόρεια Κορέα την τέταρτη με μηδέν βαθμούς.

Οι συνθέσεις:

Βόρεια Κορέα (Κιμ Γιονγκ Χουν): Μιονγκ Γκουκ, Κουάνγκ Τσον, Γιονγκ Χιοκ, Τσολ Γιν, Γιουν Ιλ, Γιουν Ναμ, Ιν Γκουκ (67΄ Κουμ Τσολ), Γιονγκ Χακ, Ναμ Τσολ, Γιονγκ Τζο, Τάε Σε

Ακτή Ελεφαντοστού (Σβεν-Γκόραν Ερικσον): Μπαρί, Μποκά, Κόλο Τουρέ, Ζοκορά, Εμπουέ, Ρομαρίκ (79΄ Ντουμπιά), Γιάγια Τουρέ, Τιοτέ, Ζερβίνιο (64΄ Ντιντάν), Ντρογκμπά, Κεϊτά (64΄ Καλού)