Με 2-1 νίκησε ο Παναθηναϊκός τον Πιερικό και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Άρης νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης, η Καλλιθέα τα Τρίκαλα και η Καβάλα τη Λειβαδιά.

Ads

Στους «8» με Κλέιτον!

Με δύο γκολ του Βραζιλιάνου (το δεύτερο στο…94’) ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Πιερικό και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Πέρασε από σαράντα κύματα αλλά στο τέλος κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε από το ματς Κυπέλλου με τον Πιερικό. Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό που επικράτησε με 2-1 της ομάδας του Σούλη Παπαδόπουλου, με τον Σίλβα Κλέιτον να λυτρώνει το «τριφύλλι» στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων! Πρόβαλλε αντίσταση ο Πιερικός στο πρώτο μέρος, μονόλογος των «πράσινων» στην επανάληψη οι οποίοι πήραν αυτό που άξιζαν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Καλύτερος όλων ο Λέτο, νέες αποδοκιμασίες για Τζιόλη.

Ads

Δεν βγήκε το πλάνο…

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο και δεν κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με αυτό που επιδίωκε. Ο Νιόπλιας άλλαξε συνήθειες σε ότι είχε να κάνει με παίκτες (επτά αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι με την Ξάνθη) και διάταξη (επέλεξε ένα 4-4-1-1 με τον Κλέιτον στα νώτα του Πετρόπουλου και τον Χριστοδουλόπουλο δεξιά) ωστόσο παρά το γρήγορο προβάδισμα που πήραν με σουτ του Κλέιτον στο 18’, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τον «νόμο» τους.

Στην αντίπερα όχθη ο Πιερικός στάθηκε πολύ καλά -τηρουμένων των αναλογιών- και μετά το γκολ που δέχτηκε είχε δύο πολύ καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, εκμεταλλευόμενος και την αδράνεια των γηπεδούχων σε άμυνα και μεσαία γραμμή. Ο Γκαλίνοβιτς έσωσε την ομάδα του από τα χειρότερα στο 20’ και στο 29’, δεν είχε όμως την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση στην φάση της ισοφάρισης. Από εκτέλεση φάουλ του Πέντα , ο Κοντέων νίκησε στον «αέρα» τον Τζιόλη και με έξυπνη όσο και τυχερή γυριστή κεφαλιά, «κρέμασε» τον Κροάτη γκολκίπερ.

Οι «πράσινοι» είχαν τις δικές τους ευκαιρίες, με κυριότερη ένα δοκάρι σε κεφαλιά του Σαριέγκι στο 31’ όμως δεν ικανοποίησαν τον λιγοστό κόσμο τους που βρέθηκε στις εξέδρες. Πλην του Λέτο που «έβγαζε» πολλή ενέργεια από αριστερά, οι υπόλοιποι βρέθηκαν σε μάλλον μέτρια μέρα. Κατσουράνης και Τζιόλης δεν δημιουργούσαν ούτε και έκοβαν, ο Κλέιτον είχε μόνο εκλάμψεις αλλά φάνηκε ξεκάθαρα πως του λείπουν παιχνίδια και ο Χριστοδουλόπουλος πρόσφερε ελάχιστα σε ρόλο δεξιού χαφ…

Πήρε το μήνυμα οι Νιόπλιας…

Βλέποντας όλα αυτά να συμβαίνουν, ο Νιόπλιας έκανε άμεσα και τις τρεις αλλαγές του (πρώτα μπήκαν στο ματς Νίνης και Σισέ και στο 60’ ο Καραγκούνης αντικατέστησε τον Τζιόλη που αποδοκιμάστηκε ξανά) θέλοντας να μην χάσει άλλο χρόνο και να δει την ομάδα του να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο την θεωρητική ανωτερότητα της απέναντι στον Πιερικό. Κάτι τέτοιο συνέβη κυρίως μετά το 60’ και αφού πρώτα ο Παστός τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Γκαλίνοβιτς (βρήκε την μπάλα με τα ακροδάχτυλα) με απίθανη εκτέλεση φάουλ από τριάντα μέτρα στο 52’!

Έκτοτε, οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στο παιχνίδι και μετέφεραν όλη την δράση στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Στο 59’ ο Σισέ απείλησε για πρώτη φορά με κεφαλιά σε σέντρα από δεξιά του Νίνη που δοκίμασε να αιφνιδιάσει τον Καρακούτση στο 63’ με «πονηρή» απευθείας εκτέλεση φάουλ, δίχως αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει και θα μπορούσε να φτάσει εύκολα στο 2-1 αν ο Σισέ ήταν πιο συγκεντρωμένος όταν βρέθηκε απέναντι στον Καρακούτση στο 71’ ύστερα από βαθιά μπαλιά του Κατσουράνη. Ο Γάλλος σπατάλησε την ευκαιρία και στο 76’ ανάγκασε τον πορτιέρο του Πιερικού σε νέα θετική επέμβαση, μετά από ωραίο γυριστό σουτ από δύσκολη γωνία.

Η εξέδρα άρχιζε να αδημονεί για το γκολ που δεν ερχόταν, ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει για τα καλά τους φιλοξενούμενους στα καρέ τους, απειλούσε και από τις δύο πτέρυγες με Λέτο και Νίνη και έδειχνε πως αργά ή γρήγορα θα πετύχαινε αυτό που ζητούσε. Καραγκούνης και Νίνης εξαπέλυσαν νέους κινδύνους στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα και εντέλει η πίεση καρποφόρησε, δευτερόλεπτα πριν ο διαιτητής Γιάχος στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Σε ένα από τα πολλά γεμίσματα που έγιναν από δεξιά, η σέντρα του Βύντρα κατέληξε με περιπετειώδη τρόπο στα πόδια του Κλέιτον που με σουτ λίγο έξω από την μικρή περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού….

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Λέτο, Χριστοδουλόπουλος (46΄ Νίνης), Μπιάρσμιρ, Δάρλας, Βύντρα, Πετρόπουλος (46΄ Σισέ), Κατσουράνης, Τζιόλης (60΄ Καραγκούνης), Κλέιτον.

Πιερικός: Καρακούτσης, Χατζηζήσης (65΄ Κωνσταντινίδης), Παστός, Γκουγκουλιάς (84΄ Ολγκίν), Κοντέων, Μαρτίνες, Γιαζιτζόγλου, Τασίδης, Πέντα (78΄ Τσιτακλίδης), Μακρής, Φρέντερικ.

Κά-μπορα ήταν και… πέρασε!

Ο Άρης νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης με τον Καμπορα να βγάζει το εισιτήριο για τα προημιτελικά (το 1-0) και τον Καλβο να το σφραγίζει (2-0).

Το γκολ του Κάμπορα στο 32’, ύστερα από ασίστ του Κόκε, αλλά και το εκπληκτικό τέρμα του Κάλβο στο 80’ ήταν αρκετά για να δώσουν στον Άρη τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης με 2-0 στο κατάμεστο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ταυτόχρονα το εισιτήριο της πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, οι «κίτρινοι» πήραν και τη ρεβάνς για την ήττα που υπέστησαν απ’ την ομάδα της Τρίπολης στις 12 Δεκεμβρίου για τη Σουπερλίγκα, όταν το γκολ του Ουντότζι έσπασε το φετινό αήττητο της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Οι «Θεσσαλονικείς» είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς ως βασικό τους στόχο το Κύπελλο Ελλάδας και απ’ τη στιγμή που ήρθε ο αποκλεισμός των Ολυμπιακού και ΑΕΚ, γλυκάθηκαν ακόμη περισσότερο. Σήμερα παρουσιάστηκαν σοβαροί και εκμεταλλεύτηκαν την καλή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού.

Με τη φόρα του ντέρμπι με τον Ηρακλή…

Κάμπορα και Κόκε, μετά το «πάρε-βάλε» στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Ηρακλή, φαίνεται πως είχαν «κρατήσει» κι ένα γκολ «ρεζέρβα» για την σημερινή αναμέτρηση του Κυπέλλου. Οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα στην αντεπίθεση της ομάδας του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στο 32ο λεπτό, με τον Ισπανό επιθετικό να «σερβίρει» στον Κάμπορα κι αυτός να στέλνει την μπάλα στο βάθος της εστίας του Αναστασόπουλου.

Οι «κίτρινοι» είχαν τον έλεγχο του αγώνα απ’ τα πρώτα λεπτά, πίεσαν και απείλησαν στο 10’ με το σουτ του Κόκε, όμως, να μπλοκάρει ο «πορτιέρο» του Αστέρα, αλλά και με την κεφαλιά του Κάμπορα, ύστερα από σέντρα και πάλι του Κόκε, να περνάει άουτ. Το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο μέρος ήταν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ισοφάριση σε δύο φάσεις, στο 42’ και στο 43’ με τους Μαρσελάο και Τσέζαρεκ, αντίστοιχα, αλλά δίχως ν’ ανησυχήσει ο Μιχάλης Σηφάκης.

Ο Κάλβο «σφράγισε» το εισιτήριο κι έδιωξε το άγχος!

Οι πρωταγωνιστές της φάσης του 32’, συνεργάστηκαν και πάλι στο 64’, με τον Κάμπορα να γίνεται για μια ακόμα φορά αποδέκτης της μπάλας, ύστερα από πάσα του Κόκε, αλλά το ψιλοκρεμαστό σουτ που επιχείρησε έδιωξε ενστικτωδώς ο γκολκίπερ των «Αρκάδων». Η απάντηση του Αστέρα ήρθε στο 76’, με τον Ουριμπαρί να εκτελεί το φάουλ, αλλά την κεφαλιά του Ουντότζι να περνάει άουτ.

Το άγχος για τον Άρη ανέλαβε να διώξει ο Κάλβο στο 80’, αφού με ένα εκπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του Βαγγέλη Βλαχου, για δεύτερη φορά και το παιχνίδι πέρασε στην ιστορία…

Άρης (Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Αράνο, Ρονάλντο, Νασούτι, Ναφτί, Πρίττας (76’ Γκαρσία), Χαβίτο, Κάλβο, Κόκε, Κάμπορα (80’ Τζόνσον).

Αστέρας Τρίπολης (Βλάχος): Αναστασόπουλος, Αργυρόπουλος, Ουριμπάρι, Μαρσελάο, Λαζαρίδης, Φυτανίδης (66’ Καούνος), Καρντόσο (46′ Βίλτσες), Μπαστία, Ουντότζι, Καρέρα (72’ Έντερ), Τσέζαρεκ.

Πρόκριση για Καβάλα

Στη… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι, οι παίκτες της Καβάλας αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι και πήραν την πρόκριση για τους «8» του κυπέλλου Ελλάδας μες τη Λιβαδειά.

Σε ένα μέτριο παιχνίδι και αφού πέρασαν 120 λεπτά, Λεβαδειακός και Καβάλα έμειναν στο 0-0 και έλυσαν τις διαφορές του στα πέναλτι. Ο Ιτάνζ «έπιασε» έναν, ο Σερζίνιο σημάδεψε το δοκάρι και έτσι οι «Αργοναύτες» που ευστόχησαν σε όλα, πήραν τη νίκη – πρόκριση.

Κακό πρώτο μέρος

Οι δύο προπονητές επέλεξαν τα περισσότερα βασικά τους στελέχη στις ενδεκάδες, δείχνοντας τη διάθεση του να «χτυπήσουν» την πρόκριση. Στο πρώτο 45λεπτο πάντως, ο ρυθμός ήταν κακός, με το παιχνίδι να πηγαίνει στις μονομαχίες και τη δύναμη.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις δύο φάσεις έγιναν μπροστά από τις δύο εστίες. Στο 11’ ο Μπάρκογλου απείλησε με ένα σουτ, ενώ η απάντηση των φιλοξενούμενων ήρθε στο 32’ η βολίδα του Ορούμα πέρασε άουτ.

Έχασε Ντομπρασίνοβιτς

Στην επανάληψη, ο Λεβαδειακός ήταν εκείνος που θέλησε να ανεβάσει στροφές και πήρε τον έλεγχο ωστόσο, η Καβάλα στάθηκε καλά αμυντικά. Μόνο από στημένες φάσεις απείλησαν οι γηπεδούχοι, όμως, ο Ιτάνζ δύο φορές (55’, 67’) είπε όχι στις εκτελέσεις του Ταραλίδη.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν για την Καβάλα, αφού στο 77’ ο Ντομπρασίνοβιτς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και θα χάσει και το ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

Άντεξε, πέρασε

Έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα οι γηπεδούχοι προσπάθησαν κυρίως στην παράταση να τον εκμεταλλευθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού η Καβάλα έκλεισε καλά τους διαδρόμους προς την εστία του Ιτάνζ.

Ο Γάλλος γκολκίπερ στη διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε αυτό του Γκονζάλες, ο Σερζίνιο έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και έτσι, οι φιλοξενούμενοι που είχαν «τέσσερα στα τέσσερα», πήραν τη σπουδαία πρόκριση για τους «8».

Η διαδικασία των πέναλτι

Μπάρκογλου: 1-0
Ρινκόν:1-1
Γκονζάλες: Απέκρουσε ο Ιτάνζ
Ψωμάς: 1-2
Μπεγκόνια: 2-2
Παβίσεβιτς: 2-3
Σερζίνιο: Δοκάρι
Ορούμα: 2-4

Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Οι συνθέσεις:

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Μπλάζιτς, Κόλτζος, Χαλούλος (99΄ Μουλόπουλος), Αλεξίου, Σερζίνιο, Ταραλίδης, Μπάρκογλου, Αμπουμπακάρι, Γκονσάλες, Μπεγκόνια, Μπαλβορίν

ΚΑΒΑΛΑ: Ιτάνζ, Παβίτσεβιτς, Σιόντης, Οικονόμου, Ψωμάς, Ντουγκλάο, Ντομπρασίνοβιτς, Ορούμα, Σμολάρεκ (55΄ Ονουάτσι), Μεντί, Σόσιν

(Καλλι)θέα από τους «8»

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι στο «Ελ Πάσο» η Καλλιθέα πήρε την πρόκριση για του οκτώ του Κυπέλλου Ελλάδας, αφήνοντας έξω τα Τρίκαλα σε μία αναμέτρηση που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Με 1-1 ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια όπως και η μισή ώρα της παράτασης με τους Τσάνα (24’) και Διαμαντή (84’) να πετυχαίνουν τα δύο τέρματα της συνάντησης.

Στόχος και το Κύπελλο

Μπορεί ο πρωταρχικός στόχος των δύο ομάδων να είναι η άνοδος τους από την Γ’ στη β’ εθνική, ωστόσο η κλήρωση της πέμπτης φάσης του Κυπέλλου, έκανε αμφότερες να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον τους στον θεσμό, με μία πρόκριση στους οκτώ της διοργάνωσης.

Δυνατά οι γηπεδούχοι

Η Καλλιθέα όπως ήταν λογικό μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο του «Ελ Πάσο» και προσπάθησε να αιφνιδιάσει τα Τρίκαλα και να πετύχει ένα γρήγορο γκολ. Στο 3’ ο Κατσαρός απείλησε για πρώτη φορά την αντίπαλη εστία, ωστόσο ο Τόλιος αποσόβησε τον κίνδυνο. Στο 24’ ωστόσο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με τον Τσάνα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με κοντινή προβολή.

Ισορρόπησαν και ισοφάρισαν τα Τρίκαλα

Οι φιλοξενούμενοι, παρά το γεγονός ότι έμειναν πίσω στο σκορ, δε το έβαλαν και βγήκαν στην επίθεση με σκοπό να φτάσουν άμεσα στο γκολ της ισοφάρισης. Στο 37’ ο Ενόκ κέρδισε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κουτρουμπή. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο ίδιος, στέλνοντας ωστόσο τη μπάλα απελπιστικά άουτ.

Τα Τρίκαλα, συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πιέζουν δίχως αποτέλεσμα την εστία των γηπεδούχων. Η πίεση της θεσσαλικής ομάδας αυξήθηκε ακόμα πιο πολύ στο δεύτερο μέρος, με τον Διαμαντή τελικά, τέσσερα λεπτά μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα (1-1) και το παιχνίδι στην παράταση.

Παράταση και ένταση

Με το ξεκίνημα του έξτρα χρόνου στην Καλλιθέα, υπήρξε ένταση στις εξέδρες του «Ελ Πάσο», όταν και οι φίλαθλοι των γηπεδούχων άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους με διάφορα αντικείμενα να εκτοξεύονται στον αέρα. Ο λόγος εκ τους αγωνιστικού, ήταν και τα διοικητικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον σύλλογο τον τελευταίο καιρό.

Όσον αφορά στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα του Στάθη Σταθόπουλου ήταν καλύτερη κατά την διάρκεια της παράταση, έχοντας ολοκληρωτικά την πρωτοβουλία των κινήσεων, πιέζοντας την εστία του Τόλιου. Στο 98’ ο Ηρακλής έχασε τεράστια ευκαιρία όταν με κεφαλιά από κοντά σημάδεψε σωστά, με τον Καρρά να απομακρύνει τον κίνδυνο πάνω στη γραμμή. Ένα λεπτό πριν από τη συμπλήρωση των 120’ ο Τόλιος έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ την κεφαλιά του Τσάνα.

Ψύχραιμη η Καλλιθέα

Το παιχνίδι τελικά οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν πιο ψύχραιμοι ευστοχώντας στα τέσσερα από τα έξι που εκτέλεσαν, ενώ οι φιλοξενούμενοι αστόχησαν σε τρία με τον Καρρά να χάνει το τελευταίο εξ αυτών.

Οι συνθέσεις:

Καλλιθέα (Στάθης Σταθόπουλος): Αθανασόπουλος, Αρκούδας, Κουτρουμπής, Ηρακλής, Γουσούλης, Κακαβός (53΄ Ζουμπουλάκης), Κατσαρός (76΄ Καραδήμος), Τεγούσης (67΄ Μουσταφίδης), Φουντουκίδης, Tσάνα, Παπαναστασίου.

Τρίκαλα (Απόστολος Χαραλαμπίδης): Τόλιος, Καρράς, Προβατίδης, Θεοδοσιάδης, Γιώτας (63΄ Μαϊστρέλλης), Σαββίδης, Τελκίνσκι (80΄ Διαμάντης), Μανουσάκης, Κεραμάς (58΄ Λιοσάτος), Ένοκ, Χανιώτης.

Πηγή: www.sportdog.gr