Αυλαία σήμερα στην Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2022-23, με φιλοδοξίες από τις 18 ομάδες και τους διοργανωτές για μία νέα αρχή, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνής διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ (μετά το ΝΒΑ), εισέρχεται στην μετά Τζόρντι Μπερτομέου εποχή.

Ads

Έπειτα από 22 χρόνια ο Ισπανός παράγοντας αποτελεί παρελθόν και η ηγεσία της Ευρωλίγκας πέρασε στα χέρια του Ντέγιαν Μποντιρόγκα ως Πρόεδρου και του Μάρσαλ Γκλίκμαν ως Διευθύνοντος συμβούλου.

Η επιθυμία πλέον, είναι να ξεφύγει η διοργάνωση από την εσωστρέφεια και τον συγκεντρωτισμό, που χαρακτήριζαν την προηγούμενη κατάσταση και να έχουμε αποφασιστική παρουσία των ομάδων σε κεντρικό ρόλο για τη λήψη των αποφάσεων.

Το αν θα γίνουν πραγματικότητα όσα διαρρέουν εδώ και αρκετό καιρό θα το δούμε στην εξέλιξη της χρονιάς. Ήδη πάντως οι 13 μέτοχοι (Βιλερμπάν και Μπάγερν συμμετέχουν πλέον κανονικά στο ΔΣ της εταιρείας και απομένουν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες για να λογίζονται ως ισότιμα μέλη με τα υπόλοιπα 11 κλαμπ).

Ads

Η βασική προσδοκία αφορά την αύξηση των εσόδων στο μάξιμουμ, νέες τηλεοπτικές συμφωνίες (στην Ελλάδα αρχίζουν συζητήσεις το χειμώνα με μάχη των δυο συνδρομητικών καναλιών), αλλαγές και σε πρόσωπα (ερωτηματικό αν θα παραμείνει ο Ρίτσαρντ Στόουκς ως υπεύθυνος διαιτησίας) και καινοτομίες που έχουν κατά νου οι μέτοχοι.

Κάποιες θα τις μάθουμε μέσα στον Οκτώβριο, με πρώτη βέβαια την ανακοίνωση για την έδρα του Final Four που μετακομίζει πιθανότατα από την Κωνσταντινούπολη (την οποία είχε επιλέξει ο Τζόρντι Μπερτομέου) στο Κάουνας, ίσως και σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Η φετινή διοργάνωση φαντάζει πιο «φτωχή» επειδή απουσιάζουν οι ΤΣΣΚΑ, Χίμκι και Ζενίτ, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο  οι «νέες» παρουσίες (Βίρτους Μπολώνια, Παρτιζάν Βελιγραδίου και Βαλένθια) και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έπεσαν στη μεταγραφική ενίσχυση των ομάδων, αναμένεται να δημιουργήσουν υψηλό ανταγωνισμό και αμφίρροπες μάχες.

Οι ομάδες που συμμετέχουν

  • Ελλάδα: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός
  • Ισπανία: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Μπασκόνια
  • Τουρκία: Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε
  • Σερβία: Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν
  • Ισραήλ: Μακάμπι Τελ Αβίβ
  • Ιταλία: Αρμάνι Μιλάνο, Βίρτους Μπολόνια
  • Γαλλία: Μονακό, Βιλερμπάν
  • Λιθουανία: Ζαλγκίρις Κάουνας
  • Γερμανία: Μπάγερν Μονάχου, Άλμπα Βερολίνου

Το promo video

«Μπείτε στον λαβύρινθο της EuroLeague» είναι μήνυμα για τη νέα σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Οι διοργανωτές παρουσίασαν το promo βίντεο για την αγωνιστική περίοδο, καθώς οι ομάδες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της Πέμπτης (06/10).

«Στην πορεία, θα υπάρξουν δυσκολίες και αγώνες, λανθασμένα ξεκινήματα και αδιέξοδα – όλα αυτά πρέπει να ξεπεραστούν. Όταν κάθε παιχνίδι έχει σημασία, σε μια ερώτηση στιγμών, όλα μπορούν να αλλάξουν»… Αυτό είναι και το story γύρω από το οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα.

Πρωταγωνιστούν οι Έντι Ταβάρες, Τόμας Σατοράνσκι, Μπράιαν Ντάνστον, αλλά και ο Κώστας Σλούκας που μπαίνουν στο ρόλο για τη mini ταινία που παρουσιάζει η διοργάνωση. Το φινάλε είναι εξίσου εντυπωσιακό με τον Γιώργο Πρίντεζη να έχει ολοκληρώσει την παρουσία του στα παρκέ, εξακολουθώντας ωστόσο να προσελκύει το ενδιαφέρον, τονίζοντας πως «θα βρεις τον δρόμο σου».

Τα φαβορί

Ξεκινάμε από την πρωταθλήτρια Αναντολού Εφές, που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τρίτο σερί τίτλο (three-peat), κάτι που έχει να συμβεί πάνω από 30 χρόνια (Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ 1989-91). Κράτησε το δίδυμο Λάρκιν – Μίτσιτς, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο (Κλάιμπερν , Ζίζιτς) και πιστεύει ότι είναι ικανή να πετύχει το επίτευγμα της Γιουγκοπλάστικα με τρεις συνεχόμενους τίτλους.

Οι Ισπανικές Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι πάντα στα φαβορί, ενισχυμένες και οι δύο από τις μεταγραφές.

Η περσινή φιναλίστ Ρεάλ, παρότι ο Πάμπλο Λάσο δεν κάθεται πια στον πάγκο της, έχει ένα σπουδαίο ρόστερ, που ενισχύθηκε από τον τρελό Βόσνιο σουτέρ Μούσα (MVP πέρσι στην ACB), πήρε τον Χεζόνια και περιμένει στη γωνία για την τελευταία “βόμβα”, μια ενδεχόμενη επιστροφή του Φακούντο Καμπάσο.

Η Μπαρτσελόνα συνεχίζει με τον Γιασικεβίτσιους στον πάγκο και απέκτησε τους Ντα Σίλβα, Σατοράνσκι, Βέσελι, Κάλινιτς, Τόμπεϊ και Παουλί. Αποχώρησαν Καλάθης, Έξουμ, Χέις-Ντέιβις και Ντέιβις. Στη Βαρκελώνη είχαμε περισσότερες αλλαγές (αστέρας παραμένει πάντως ο τραυματίας με ζημιά στον αχίλλειο Μίροτιτς) και ο Σάρας θα έχει αρκετή δουλειά..

Η Αρμάνι Μιλάνο, με τον Μεσίνα ξανά στον πάγκο, είναι σαφώς πιό δυνατή και θέλει να επιστρέψει στην ελίτ, έφερε τους Μπαρόν, Μήτρου-Λονγκ, Τονούτ, Ντέιβις, Πάνγκος, Τόμας και Βόιγκτμαν. Έφυγαν οι Ροντρίγκεθ και Ντιλέινι.

Ισχυρά αουτσάιντερς

Ο Ολυμπιακός μετά την περσινή εξαιρετική χρονιά, θέλει και πάλι να πρωταγωνιστήσει και γιατί όχι να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Οι Πειραιώτες διατήρησαν τον βασικό τους κορμό, κάνοντας λίγες και καλές κινήσεις (Κάνααν, Πίτερς, Μπολομπόι, Μπλακ, Πάπας).

Από τους παίκτες που ήταν βασικά «γρανάζια» έφυγε μόνο ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη… νίκη του Ολυμπιακού ήταν η παραμονή του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος τελικά δεν έκανε το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για τους Σακραμέντο Κινγκς, που έχουν τα δικαιώματά του.Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα είναι και φέτος ο «καθοδηγητής».

Η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να εμπιστευτεί το «τιμόνι» της στον Δημήτρη Ιτούδη (αντί του Σάσα Τζόρτζεβιτς). Ολικό λίφτινγκ κι εδώ, με τη Φενέρ να παίρνει τους Καλάθη, Τζεκίρι, Ουϊλμπέκιν, Μότλεϊ, Γκεγίκ, Χέις-Ντέιβις, Έντουαρντς και Μπιέλιτσα. Παρελθόν αποτελούν οι Ντε Κολό, Βέσελι, Χένρι και Ντουβερίογλου.

Η Μονακό έκανε μεγάλη αίσθηση με τα χρηματικά ποσά και τις προσθήκες, καθώς εκτόξευσε το μπάτζετ της στα 20 εκατομμύρια ευρώ και μπαίνει ακόμη πιο φιλόδοξη στη χρονιά. Οι Μονεγάσκοι πήραν τους Τζον Μπράουν, Οκόμπο, Λόιντ, Μπλόσομγκεϊμ, Στραζέλ, Μοερμάν και Μακούντου. Έμειναν οι Τζέιμς, Χολ και Ντιαλό. Έφυγαν οι Μπέικον και Λι. Στον πάγκο ξανά ο Σάσα Ομπράντοβιτς.

Η πρωταθλήτρια των μεταγραφών Μακάμπι, που πήρε τους Τζάρελ Μάρτιν, Νέμπο, Μπάλντγουϊν, Λορέντζο Μπράουν, Μένκο, Χόλινς, Χίλιαρντ, Πνίνι, Κόλσον και Πόιθρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περσινή ομάδα συνεχίζουν μόνο οι Σόρκιν, Ντιμπαρτολομέο, Κοέν και Ζιβ. Στο «τιμόνι» της ομάδας του Λαού ο Όντεντ Κάτας.

Οι ομάδες….ερωτηματικά

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις ομάδες που θα παρουσιάσουν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την Παρτίζαν (του Ιωάννη Παπαπέτρου και των 11.500 διαρκείας), αλλά και η Βίρτους Μπολόνια του πρωταθλητή στο EuroBasket 2022 Σέρτζιο Σκαριόλο, σε μια διοργάνωση στην οποία όλα τα ματς είναι δυνατά, κάθε νίκη έχει αξία και το επίπεδο είναι πλέον πολύ ξεχωριστό και κυρίως όχι για όλους.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε σε σημαντικό βαθμό το ρόστερ του, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί καλύτερος από τις τελευταίες δύο τουλάχιστον χρονιές. Νέα πρόσωπα οι Π. και Γ. Καλαϊτζάκης, Πονίτκα, Λι, Γκριγκόνις, Ουόλτερς, Ουίλιαμς, Άντριους και Γκουντάιτις. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς είναι ο νέος προπονητής.

Ο φιλόδοξος επίσης Ερυθρός Αστέρας , απέκτησε τους Νέντοβιτς, Χασάν Μάρτιν, Χόλαντ, Πετρούσεφ, Μπέντιλ και Άνταμς. Στη θέση του Ράντονιτς ο Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς.

Από κει και πέρα, η Μπάγερν θα έχει ξανά αστέρα τον κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι, με τους Βαυαρούς να διατηρούν τον βασικό τους κορμό, ενώ η Βιλερμπάν έκανε ένα απ΄ τα «μπαμ» του καλοκαιριού, φέρνοντας πίσω στη Γαλλία τον Ντε Κολό, αλλά και τον Λοβέρν.

H Ζαλγκίρις με δύναμη την έδρα της και κρατώντας τους Καλνιέτις, Λεκαβίτσιους, Ουλανόβας, θα προσπαθήσει για το καλύτερο, όπως και η Άλμπα Βερολίνου που έκανε ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.

Τον κορμό της κράτησε και η Βαλένθια, ελπίζοντας να της βγουν οι ξένοι που πήρε. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τη Μπασκόνια που έχει χάσει την παλιά της δυναμική.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Σήμερα (Πέμπτη 6/10/2022)

  • 21.00: Βιλερμπάν – Μιλάνο
  • 21.00: Παναθηναϊκός – Ρεάλ
  • 21.05: Μακάμπι – Ζαλγκίρις
  • 21.30: Βαλένθια – Μπασκόνια
  • 21.30: Μπάγερν – Φενέρμπαχτσε

Αύριο (Παρασκευή 7/10/2022)

  • 20.30: Εφές – Ερυθρός Αστέρας
  • 21.00: Άλμπα – Παρτιζάν
  • 21.30: Βίρτους – Μονακό
  • 21.30: Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε το TOP 10 της περσινής διοργάνωσης