Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε την Μπαρτσελόνα για τρίτη φορά στην ιστορία του σε ελληνικό έδαφος και το Sport24.gr σας θυμίζει τι έγινε στις δυο προηγούμενες επισκέψεις των Καταλανών στην Αθήνα. Μια νίκη και μια ισοπαλία για τους «πράσινους» που θέλουν να διατηρήσουν το αήττητο στο ΟΑΚΑ.
Από τη μεγάλη νίκη της «Λεωφόρου» με το πέναλτι του Μπασινά στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2001-02 που έβαλε τις βάσεις για το παρ’ ολίγον έπος στο «Καμπ Νόου», μέχρι τη λευκή ισοπαλία του «ΟΑΚΑ» για τη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης τη σεζόν 2005-06 στη μεγάλη βραδιά του Λουκά Βύντρα με αντίπαλο τον Ροναλντίνιο, οι «πράσινοι» έχουν καταφέρει όχι μόνο να είναι αήττητοι απέναντι στη Μπαρτσελόνα, αλλά και να μη δεχτούν γκολ στις δυο μέχρι σήμερα αναμετρήσεις με τους «μπλαουγκράνα» επί ελληνικού εδάφους.
1. ΠΑΟ – FC Barcelona 1-0 (Champions League 2001-02)
Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» (17.000), 3-4-2002,
Γκολ: 78’ Μπασινάς (π. 1-0)
Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Μπαρτσελόνα ξεκίνησαν το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2001-02 από την τρίτη προκριματική φάση, αντιμετωπίζοντας ο μεν πρώτος τη Σλάβια Πράγας, η δε δεύτερη τη Βίσλα Κρακοβίας. Αμφότεροι ξεπέρασαν τα εμπόδιά τους με δυο νίκες, οι «πράσινοι» τους Τσέχους με συνολικό σκορ 3-1 και οι «μπλαουγκράνα» τους Πολωνούς με συνολικό σκορ 5-3. Στους ομίλους ο ΠΑΟ κληρώθηκε στον γκρουπ C, μαζί με τις Άρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε, τερματίζοντας στην πρώτη θέση με 12 βαθμούς, 4 νίκες, 2 ήττες και μόλις 3 γκολ παθητικό, την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 32 ομάδες του θεσμού.
Από τη μεριά της η Μπαρτσελόνα, που βρέθηκε στο γκρουπ F μαζί με τις Λιόν, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Φενέρμπαχτσε, επίσης τερμάτισε πρώτη με 15 βαθμούς, 5 νίκες και μια ήττα. Οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από τους 8 ομίλους πέρασαν στην επόμενη φάση, στην οποία δημιουργήθηκαν 4 γκρουπ. Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τις Ρεάλ Μαδρίτης, Σπάρτα Πράγας και Πόρτο, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά, αφού τερμάτισε δεύτερος με 8 βαθμούς (2-2-2) πίσω από τους Ισπανούς. Οι Καταλανοί έπαιξαν με τις Λίβερπουλ, Ρόμα και Γαλατάσαραϊ και πέρασαν πρώτοι στους «8» με 9 βαθμούς (2-3-1).
Στις 3 Απριλίου του 2002 το «Απόστολος Νικολαΐδης» φόρεσε τα γιορτινά του για να υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα στον πρώτο προημιτελικό αγώνα της φάσης των «8». Μπροστά σε 17.000 φίλους του Παναθηναϊκού που είχαν δημιουργήσει φανταστική ατμόσφαιρα στην ιστορική έδρα της «Λεωφόρου», οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν ως εξής:
Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)
Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ
Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρεσάκ, αν και την παραμονή του αγώνα είχε υποσχεθεί στη συνέντευξη Τύπου επίθεση και θέαμα, παρέταξε τελικά μια ομάδα που σαν βασικό της στόχο είχε να μη χάσει. Άφησε έξω τον Ριβάλντο, προτίμησε τον Κοκού αντί του Τσάβι, τοποθέτησε τους Μότα και Ρόσενμπακ στο κέντρο, τους Όφερμαρς και Κλάιφερτ στην επίθεση και φόρτωσε όλο το υπόλοιπο γήπεδο με αμυντικούς, ρίχνοντας τον Κόκο σε «μαν του μαν» πάνω στον Λυμπερόπουλο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να απειληθεί η εστία του Νικοπολίδη ουσιαστικά μόνο μια φορά σε όλο το πρώτο ημίχρονο από προσπάθεια του Κλάιφερτ.
Στην επανάληψη ο Ρεσάκ αποφάσισε να αλλάξει τακτική, περνώντας καταρχήν τον Τσάβι στη θέση του Κοκού και γεμίζοντας την επίθεσή του λίγο αργότερα με την είσοδο των Ράισιγκερ και Ριβάλντο. Ο ΠΑΟ από την πλευρά του απείλησε δυο φορές με τον Βλάοβιτς και μια με τον Κωνσταντίνου, έχοντας καλά οργανωμένες τις γραμμές του στο κέντρο και την άμυνα. Κυργιάκος, Χένρικσεν και Γκούμας καθάριζαν – σχετικά εύκολα – τις προσπάθειες των «μπλαουγκράνα» να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή του Νικοπολίδη, ενώ οι Κόλκα και Μπασινάς «όργωναν» κυριολεκτικά το χώρο του κέντρου.
Και ενώ με τις αλλαγές του Ρεσάκ η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές και να προκαλεί μικρούς πονοκέφαλους στον Μαρκαριάν με τις τρεις συνεχόμενες ευκαιρίες των Κλάιφερτ, Ριβάλντο (εκπληκτική επέμβαση του Νικοπολίδη) και Αμπελάρδο, ήρθε η φάση που έκρινε τον αγώνα. Ήταν το 78ο λεπτό όταν ο Κόλκα πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή, κατευθύνθηκε ταχύτατα προς την εστία του Μπονάνο και δέχτηκε το τάκλιν του Αμπελάρδο πέφτοντας κάτω. Ο Νορβηγός διαιτητής Χάουγκε έδειξε αμέσως τη βούλα παρά τις – δίκαιες – διαμαρτυρίες των παικτών της Μπαρτσελόνα, αφού στο ριπλέι φάνηκε ότι ο Αμπελάρδο βρήκε καθαρά τη μπάλα.
Ο Άγγελος Μπασινάς ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι, έστειλε τον Μπονάνο στη μια γωνία και τη μπάλα στην άλλη, ανοίγοντας το σκορ μέσα σε παραλήρημα! Στα λίγα λεπτά που απέμεναν οι «μπλαουγκράνα» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και έτσι το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη με τα καθιερωμένα «όλε» μπροστά στην εκστασιασμένη «Θύρα 13». Με αυτό το αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε έξι μέρες αργότερα στη Βαρκελώνη για να διεκδικήσει την είσοδό του στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Μετά από μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμφάνιση υπέκυψε τελικά με 3-1 και αποκλείστηκε, χάνοντας όμως τεράστιες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά (Κωνσταντίνου και Βλάοβιτς) και αναγκάζοντας το κοινό του «Καμπ Νόου» να παρακαλάει κυριολεκτικά να λήξει το παιχνίδι…
2. ΠΑΟ – FC Barcelona 0-0 (Champions League 2005-06)
Στάδιο «ΟΑΚΑ» (65.000), 18-10-2005
Γκολ: –
Το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2005-06 ξεκίνησε με την Μπαρτσελόνα να έχει ήδη προκριθεί απευθείας στους ομίλους ως πρωταθλήτρια. Ο Παναθηναϊκός όμως έπρεπε να διεκδικήσει την είσοδό του στους ομίλους στην τρίτη προκριματική φάση με αντίπαλο την Βίσλα Κρακοβίας. Το πρώτο ματς στην Πολωνία εξελίχθηκε σε έναν μικρό εφιάλτη για τους «πράσινους» αφού ηττήθηκαν 3-1. Στη ρεβάνς της Αθήνας οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν νωρίς με γκολ του Ολιζαντέμπε και δεν το έβαλαν κάτω ακόμα και όταν η Βίσλα μείωσε σε 2-1. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο 87’ και το ματς πήγε στην παράταση, όπου έξι λεπτά πριν τη διαδικασία των πέναλτι ο Ηλίας Κώτσιος πέτυχε το 4ο και λυτρωτικό γκολ, δίνοντας παράλληλα στον Παναθηναϊκό μια θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αυτή η θέση ήταν στο γκρουπ C, μαζί με την Μπαρτσελόνα (η οποία στο τέλος της χρονιάς κέρδισε το τρόπαιο), την Βέρντερ Βρέμης και την Ουντινέζε. Ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τους «μπλαουγκράνα» στο ΟΑΚΑ στα πλαίσια της 3 αγωνιστικής. Το Ολυμπιακό Στάδιο γέμισε από 65.000 θεατές που πήγαν για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των «πράσινων», αλλά και να θαυμάσουν την Μπαρτσελόνα των Ροναλντίνιο, Ετό και Μέσι. Στις 18 Οκτωβρίου του 2005 οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν στη σέντρα ως εξής:
Παναθηναϊκός (Αλμπέρτο Μαλεζάνι): Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μπίστσαν, Μόρις, Δάρλας, Νίλσον, Κονσεϊσάο, Γκονζάλες (76’ Παπαδόπουλος), Σέριτς (87’ Βόουτερ), Μάντζιος, Τόργκελε (59’ Λεοντίου)
Μπαρτσελόνα (Φρανκ Ράικαρντ): Βαλντές, Μπελέτι, Πουγιόλ, Μάρκες, Φαν Μπρόνκχορστ, Τσάβι (75’ Ινιέστα), Φαν Μπόμελ (55’ Μότα), Ντέκο, Λάρσον (66’ Μέσι), Ετό, Ροναλντίνιο
Ο Ράικαρντ προτίμησε τον Λάρσον αντί του Μέσι, τοποθέτησε τον Φαν Μπόμελ πίσω από τον Ετό και έφερε τον Τσάβι αρκετά πίσω για να οργανώσει το παιχνίδι. Δημιουργήθηκαν έτσι όμως πολλά προβλήματα από τα γεμίσματα του ΠΑΟ, αφού οι Καταλανοί υστερούσαν φανερά στον αέρα, με αποτέλεσμα στο 19’ ο Τόργκελε να δώσει μια πάσα στον Μάντζιο, ο οποίος έφυγε ταχύτατα από τον Πουγιόλ, αλλά δεν σούταρε δυνατά, δίνοντας έτσι στον Βαλντές την ευκαιρία να μαζέψει τη μπάλα. Αλλά και στην επίθεση η Μπάρτσα δεν μπόρεσε να απειλήσει, αφού ο Τσάβι βρισκόταν πολύ πίσω, ο Φαν Μπόμελ ακολουθούσε συνεχώς τον Κονσεϊσάο και ο Λάρσον ήταν χαμένος στο άκρο του γηπέδου.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ράικαρντ άλλαξε θέσεις μέσα στο γήπεδο στους Λάρσον και Ετό και απέσυρε τον Φαν Μπόμελ, στον οποίο διαιτητής είχε χαρίσει τη δεύτερη κίτρινη για αντιαθλητικό μαρκάρισμα. Ο Μότα που μπήκε στη θέση του Ολλανδού, έδωσε την ευκαιρία στον Τσάβι να ανέβει αρκετά μέτρα στο γήπεδο. Η απάντηση του Μαλεζάνι ήταν άμεση: έξω ο Τόργκελε και στη θέση του ο Λεοντίου. Οι γραμμές του Παναθηναϊκού έσφιξαν ακόμα περισσότερο και η είσοδος του Μέσι δεν άλλαξε πολλά πράγματα, παρά το γεγονός ότι έδωσε επιπλέον ταχύτητα στους «μπλαουγκράνα». Ο Βύντρα, σε ένα αμυντικό ρεσιτάλ, δεν άφησε τον Ροναλντίνιο να πάρει ανάσα, οι δυο τερματοφύλακες βρέθηκαν σε πολύ καλή βραδιά και έτσι το τελικό 0-0 ήρθε φυσιολογικά.
Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να πάρει βαθμό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα, κάτι που σε ολόκληρο το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν κατάφεραν μόνο τρεις ομάδες ακόμα, η Τσέλσι, η Μπενφίκα και η Μίλαν. Οι «πράσινοι» πάντως, δεν στάθηκαν καθόλου καλά εκείνη τη χρονιά στη διοργάνωση και αποχαιρέτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ στην τέταρτη θέση του ομίλου με μόλις 4 βαθμούς (1-1-4) και αρκετές βαριές ήττες, όπως το 5-0 από την Μπαρτσελόνα λίγες μέρες αργότερα, στο «Καμπ Νόου».
Πηγή: Sport24.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >