Ο Παναθηναϊκός θέλει τη νίκη απόψε για να κάνει (σχεδόν) γύρο θριάμβου, συναποκομίζοντας παράλληλα τα ηθικά οφέλη της νίκης επί του μεγαλύτερου αντιπάλου του. Από την άλλη πλευρά, για τον Ολυμπιακό το αποψινό ντέρμπι είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι υπολόγιζε στο ξεκίνημα, αλλά και μες τη σεζόν. Περίμεναν στο λιμάνι πως θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ για να πάρουν ένα καθοριστικό αποτέλεσμα στη μάχη του τίτλου. Τώρα, όμως, με το -7 θα παίξουν για το γόητρο, τον κόσμο, τους εαυτούς τους, ακόμη και για να χαλάσουν τη «πράσινη» φιέστα.

Ads

Ασφαλώς σε ντέρμπι «αιωνίων» δεν χωρούν προγνωστικά. Είναι δυνατόν, όμως, να γίνει μια προσέγγιση για να εκτιμηθούν τα σημεία στα οποία ενδεχομένως κριθεί το παιχνίδι. Κι αυτό το κάνουν δύο ρεπόρτερ του www.sportdog.gr, ο Μιχάλης Κοσμετάτος και ο Γιάννης Καλλίρης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΣ

1) Μέσοι και φυσική κατάσταση. Μια από τις γραμμές στις οποίες ο Παναθηναϊκός διατηρεί την υπεροχή έναντι του Ολυμπιακού είναι η μεσαία. Οι «πράσινοι» έχουν παίκτες στο δυναμικό τους που και να μαρκάρουν μπορούν και να δημιουργήσουν. Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος του θεωρείται βέβαιο ότι δεν διαθέτει καλύτερη φυσική κατάσταση. Το πρέσινγκ και ο έλεγχος του ρυθμού αποτελούν ένα από τα μυστικά του ντέρμπι. Αν μαρκάρει ο Παναθηναϊκός, κερδισμένος θα βγει.

Ads

2) Επίθεση. Εκτός από όσα ισχύουν στον αμυντικό τομέα, θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να επιτεθεί και να μην περιμένει. Οι «οικονομία δυνάμεων» και ο συντηρητικός ρυθμός ευνοεί περισσότερο το «τριφύλλι». Είναι μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευθεί ο Παναθηναϊκός τα αμυντικά προβλήματα του Ολυμπιακού (αντί να συμβεί το αντίθετο).

3) Τα τρία ατού. Ο Παναθηναϊκός έχει επιθετικούς που μπορούν να «ζαλίσουν» τις αντίπαλες άμυνες. Σισέ, Σαλπιγγίδης και Λέτο αποτελούν πηγή κινδύνων για τα μετόπισθεν του Ολυμπιακού. Αν πιάσουν παιχνίδι , όχι όλοι τουλάχιστον οι δυο, οι φιλοξενούμενοι θα έχουν μεγάλα προβλήματα. Βέβαια, θα πρέπει να τροφοδοτηθούν κατάλληλα.

4) Προσοχή στη άμυνα. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να προσέξει πολύ την άμυνα του, ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία προβλήματα τραυματισμών που περιορίζουν τις λύσεις για τον Νιόπλια. Πάντως, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν στα ανασταλτικά καθήκοντα και αν τα καταφέρουν, οι «πράσινοι» θα βρουν τις λύσεις τους.

5) Το κοαυτσάρισμα του Νιόπλια. Στους πάγκους, ο Νιόπλιας έχει δείξει ότι ξέρει να διαχειρίζεται τα παιχνίδια. Τις πιο πολλές φορές που του έχει ασκηθεί κριτική έχει γίνει για τις αρχικές επιλογές του. Τώρα τα κουκιά είναι μετρημένα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού συνήθως δικαιώνεται από τις αλλαγές, οπότε και κάτι να μην πάει καλά στο ξεκίνημα, το κοουτσάρισμα του μπορεί να το «διορθώσει»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ

1) Το πάθος και η θέληση. Φάνηκε και στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, όταν για τους περισσότερους ο Παναθηναϊκός ήταν σε καλύτερη κατάσταση και έδειχνε να έχει το πάνω χέρι. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, έδειξαν πιο αποφασισμένοι. Έτσι και σήμερα, σε ένα ματς που θα έχει πολύ δύναμη, η ομάδα που θα το θέλει περισσότερο, αποκτά αυτόματα ένα προβάδισμα.

2) Η μάχη της μεσαίας γραμμής. Το κέντρο είναι ο πιο νευραλγικός χώρος, όποια ομάδα το ελέγχει, αυτόματα ελέγχει και τον ρυθμό του ματς. Ο Ολυμπιακός θα πάει λογικά με τους Στολτίδη – Μαρέσκα και Γιάννη Παπαδόπουλο απέναντι σε Ζιλμπέρτο – Σιμάο και Καραγκούνη.

Οι «πράσινοι» μέσοι έχουν καλύτερα τρεξίματα και ο Μπάντοβιτς θα πρέπει να περιμένει περισσότερα από Μαρέσκα και Στολτίδη, που δεν είναι και στη καλύτερη κατάσταση. Αν τελικά παίξει ο Γιάννης Παπαδόπουλος (και όχι ο Τοροσίδης στο κέντρο), με τη θέληση του να δείξει πράγματα και με το καλό του αριστερό πόδι, μπορεί να εξελιχθεί σε όπλο των «ερυθρολεύκων».

3) Η εξουδετέρωση του Σισέ. Μέλμπεργκ και Αβραάμ τα πήγαν εξαιρετικά στον πρώτο γύρο με τον Γάλλο, αν και έκανε τις ευκαιρίες του. Έχει τρομερό πέταγμα ο φορ του Παναθηναϊκού και αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Αν τον κρατήσουν μακριά από το γκολ, ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη τύχη να κρατήσει το μηδέν. Προσοχή φυσικά, θέλουν και οι ακραίοι Λέτο, Σαλπιγγίδης, εκτιμώ πάντως, πως το να σταματήσει ο Ολυμπιακός τον Γάλλο είναι το κλειδί.

4) Η άμυνα του Παναθηναϊκού. Μετά τον Σπυρόπουλο, δεν παίζει και ο Σαριέγκι, αν και η απουσία του Βάσκου, μπορεί να βγει σε καλό για τον Νιόπλια. Ο Ολυμπιακός πάντως, πρέπει να εκμεταλλευθεί τη δεξιά του πλευρά με τον γρήγορο Λούα Λούα απέναντι στον Καντέ και να χτυπήσει στο κέντρο της άμυνας, με τον Μήτρογλου απέναντι σε Μπιάρσμιρ και Κατσουράνη, όπως λέει το ρεπορτάζ. Αν ο Ολυμπιακός κλείσει καλά τους χώρους και παίξει στη κόντρα, θα βρει σίγουρα τις ευκαιρίες για να σκοράρει.

5) Οι στημένες φάσεις. Συχνά στα ντέρμπι αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του αγώνα. Ένα γκολ από στημένο είναι… ευλογία. Ειδικά, στο αποψινό ματς που δε νομίζω να δούμε ανοικτό παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό, αλλά ένα πιο «σφιχτό» ματς, οι στημένες φάσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.