Η υδατοσφαίριση (πόλο) μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας, μετά την επιτυχία της Εθνικής Ομάδας που κατέκτησε το Σάββατο το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ομως ελληνικές ομάδες, εθνικές και συλλόγων, ανδρών και γυναικών, έχουν παράδοση μεγάλων διεθνών επιτυχιών, σε ένα άθλημα με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα αλλά και την Ουγγαρία, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ads

Η υδατοσφαίριση έχει πολύ αρχαίες ρίζες, με τα πρώτα στοιχεία να αποτυπώνονται σε αρχαίους ελληνικούς τοίχους από τον 5ο αιώνα π.Χ. Στη νεότερη εποχή, εξελίχθηκε από διάφορα θαλάσσια παιχνίδια που παίζονταν τον 19ο αιώνα. Οι ρίζες του εντοπίζονται στην Αγγλία και τη Σκωτία, ενώ το όνομα του αθλήματος, “water polo”, επινοήθηκε από τον William Wilson, έναν Σκωτσέζο εκπαιδευτή κολύμβησης, ο οποίος εισήγαγε το παιχνίδι στα τέλη του 1800. Ο πρώτος επίσημος αγώνας υδατοσφαίρισης με συγκεκριμένους κανόνες διεξήχθη το 1876 στο Crystal Palace του Λονδίνου.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η υδατοσφαίριση συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1900. Από τότε αποτελεί ένα δημοφιλές άθλημα, έντονα ανταγωνιστικό και με μεγάλες φυσικές απαιτήσεις. Tην ίδια εποχή ξεκίνησε να παίζεται και στην Ελλάδα. ]

Διαβάστε: Παγκόσμιο πόλο / Ασημένιο μετάλλιο, χρυσή στην καρδιά μας η Εθνική, ήττα στα πέναλτι

Ads

Κανόνες της υδατοσφαίρισης:

Η υδατοσφαίριση παίζεται από δύο ομάδες, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από επτά παίκτες (έξι παίκτες γηπέδου και έναν τερματοφύλακα).

Μέγεθος πισίνας: Η τυπική πισίνα υδατοσφαίρισης είναι συνήθως 25-30 μέτρα σε μήκος και 15-20 μέτρα σε πλάτος. Το βάθος της πισίνας πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα.

Διάρκεια του παιχνιδιού: Ένας τυπικός αγώνας υδατοσφαίρισης αποτελείται από τέσσερις περιόδους, η κάθε μία διαρκεί 8 λεπτά. Εάν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, ακολουθεί παράταση και πέναλτι(όπως έγινε στον τελικό Ελλάδος-Ουγγαρίας).

Κολύμβηση και πάσα: Οι παίκτες δεν επιτρέπεται να αγγίξουν τον πυθμένα της πισίνας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκτός αν είναι ο τερματοφύλακας. Είναι επίσης ο μόνος παίκτης που επιτρέπεται να αγγίζει τη μπάλα και με τα δύο χέρια. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση της εστίας της ομάδας του.

Ρολόι : Οι ομάδες έχουν περιορισμένο χρόνο ( 30 δευτερόλεπτα) για να επιχειρήσουν ένα σουτ προς το αντίπαλο τέρμα. Εάν δεν καταφέρουν να εκτελέσουν ένα σουτ εντός αυτού του χρόνου, η κατοχή της μπάλας δίνεται στην άλλη ομάδα.

Κανόνες φάουλ: Τα συνηθισμένα φάουλ περιλαμβάνουν σπρώξιμο, κράτημα και παρεμπόδιση του αντιπάλου.

Φάουλ αποκλεισμού: Εάν ένας παίκτης διαπράξει ένα σοβαρό φάουλ ή συγκεντρώσει τρία κανονικά φάουλ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποκλείεται προσωρινά από το παιχνίδι για 20 δευτερόλεπτα.

Αναπληρώσεις: Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών του παιχνιδιού και είναι απεριόριστες.

Ουγγαρία

Η επιτυχία της Ουγγαρίας στο πόλο μπορεί να αναχθεί στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν το άθλημα απέκτησε δημοτικότητα στη χώρα. Η ουγγρική ομάδα υδατοσφαίρισης πέτυχε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία κατακτώντας ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932. Αυτός ο πρώιμος θρίαμβος έθεσε τα θεμέλια για μια ισχυρή παράδοση υδατοσφαίρισης στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία έχει πλούσια αθλητική παράδοση με έμφαση στον «υγρό στίβο », στην κολύμβηση, τις καταδύσεις και την υδατοσφαίριση. Η υδατοσφαίριση συχνά διδάσκεται και ενθαρρύνεται στα σχολεία. Η Ουγγαρία διαθέτει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά εγχώρια πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης, τα οποία προσελκύουν κορυφαίους παίκτες από όλο τον κόσμο.

Η δημοτικότητα του αθλήματος εξασφαλίζει μια σταθερή ροή νεαρών αθλητών που είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με την υδατοσφαίριση. Τα πολυάριθμα ολυμπιακά μετάλλια και χρυσά μετάλλια έχουν αναβαθμίσει το κύρος του αθλήματος και έχουν εμπνεύσει γενιές αθλητών.

Πηγή: ChatGPT