«Η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της, να τιμωρήσει όσους προκάλεσαν επεισόδια» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταδικάζοντας τα όσα συνέβησαν στο «ντέρμπι της ντροπής» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το Σάββατο.

Ads

Η Γενική Εισαγγελία Πειραιά διέταξε έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για όσα επακολούθησαν του αγώνα, δηλαδή τον προπηλακισμό των παικτών του Παναθηναϊκού από οπαδούς και στελέχη του Ολυμπιακού.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ζήτησε να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σχετικά με την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, για την οποία έχουν έντονα παράπονα οι φίλοι των «πρασίνων». Το πόρισμα της έρευνας θα πρέπει να παραδοθεί εντός 48ώρου.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προαναγγέλλει την πάταξη της βίας στα γήπεδα, μέσα από μια σειρά από νέα σκληρά μέτρα, τα οποία αυστηροποιούν το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς.

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη καθώς και όσα ακολούθησαν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνει τα ακόλουθα στο πλαίσιο της πολιτικής της εναντίον της βίας:

• Εντός του Μαρτίου βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, σε συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης ποινών:

1. Ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, ώστε να μπορούν να ελέγχονται και να μην αποτελούν κέντρα γέννησης βίας και εγκληματικότητας:
I. Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε αθλητικού σωματείου και αδειοδότηση της αστυνομίας για την ίδρυση λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου.
II. Κάθε λέσχη θα υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ετησίως αντίγραφο του μητρώου μελών της και αντίγραφο του ποινικού μητρώου των μελών του διοικητικού της συμβουλίου.
III. Κάθε λέσχη υποχρεούται να τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων.
IV. Σε περίπτωση που μέλος λέσχης μετέχει σε επεισόδια βίας, η λέσχη υποχρεούται να τον διαγράψει.
V. Η δράση των λεσχών θα ελέγχεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
2. Ρυθμίζει τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών καθιστώντας υπεύθυνες για αυτές τις διοικήσεις των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.
3. Ανασυγκροτεί τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας με σκοπό να ενισχύσει το κύρος και τις αρμοδιότητές της.
4. Αυστηροποιεί το νομοθετικό καθεστώς όσων καταδικάζονται για παραβατικές πράξεις στα γήπεδα και καθιερώνει τον αποκλεισμό της παρουσίας τους από τα γήπεδα για 2 έως 5 χρόνια, καθώς και την υποχρεωτική παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής αγώνων των ομάδων τους.
5. Καθιερώνει υποχρεωτικώς το ηλεκτρονικό εισιτήριο με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα του ευκολότερου εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών στα γήπεδα, σε συνδυασμό με τη χρήση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.
6. Θεωρεί κακουργηματική πράξη τον σχεδιασμό προσυνεννοημένων αγώνων.
7. Ρυθμίζει το πλαίσιο συνεργασίας των ΠΑΕ και ΚΑΕ με τις εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης, απαιτώντας να διαπιστεύονται από την αστυνομία οι υπάλληλοι τους, τουλάχιστον 48 ώρες πριν.
8. Επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση επεισοδίων στα γήπεδα.

• Μετά από συνεννόηση με τον ΟΠΑΠ και σε εφαρμογή της πολιτικής επιβολής ρητρών βίας που ελήφθη πέρυσι την άνοιξη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζήτησε:
1. Να επιβληθεί το μέγιστο της προβλεπόμενης ρήτρας βίας.
2. Να αυστηροποιηθούν περισσότερο οι ρήτρες βίας στις προσεχείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ με αθλητικές εταιρείες και διοργανώτριες αρχές, στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν άμεσα.
3. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις ρήτρες να διατίθενται σε άλλα αθλήματα καθώς και στην βελτίωση των υποδομών.
4. Τα χρήματα αυτά να αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που θα διαθέτει ο ΟΠΑΠ για το ποδόσφαιρο την επόμενη χρονιά

• Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ενημερώθηκε ότι η ΕΡΤ διεξάγει ένορκη διοικητική εξέταση αναφορικά με τη μετάδοση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΟΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς -συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ -ώστε να μπουν ρήτρες βίας στις συμβάσεις παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υπογράφουν με τις ομάδες».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξής σε δηλώσεις του, τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την φερεγγυότητα των ελληνικών πρωταθλημάτων. Επισήμανε ότι η Πολιτεία και οι φορείς του αθλήματος θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση προς τις ομάδες που καλλιεργούν τη βία.

Την αυστηρή τιμωρία όσων ευθύνονται για τα επεισόδια στο ντέρμπι «αιωνίων» του Σαββάτου προανήγγειλε ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν ποινές τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στο διαιτητή Καλόπουλο και τους βοηθούς του. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι επανάληψη του αγώνα δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς. Άλλωστε, όπως τόνισε είχε τεθεί τέτοιο θέμα και για τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ για τη Β’ Εθνική, αλλά απορρίφθηκε στην πρωτοβάθμια εξέταση του θέματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στη Βουλή επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι φέρουν μεγάλες ευθύνες και είναι αυτές που επιτρέπουν τις βίαιες πράξεις από τους οπαδούς τους. Επιπλέον υποστήριξε ότι η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της καθώς όλοι οι έλεγχοι έγιναν κανονικά και σύμφωνα με τον νόμο πριν την έναρξη του αγώνα. Επεσήμανε δε, ότι δε γίνεται οι διοικήσεις των ομάδων ενώ ξοδεύουν τόσα χρήματα να μη μπορούν να ελέγξουν τι κουβαλούν οι οπαδοί κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

Προσωρινή αναβολή του πρωταθλήματος ζητά η ΠΑΕ ΑΕΚ

Προσωρινή αναστολή του πρωταθλήματος ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού. Το προφορικό αίτημα του Σταύρου Αδαμίδη προς τον Πάνο Μπιτσαξή έχει φυσικά άμεση σχέση με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ επεσήμανε πως πρέπει μέσα από την προσωρινή αναστολή του πρωταθλήματος να ηρεμήσουν τα πνεύματα και παράλληλα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση και αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Προς το παρόν το αίτημα είναι προφορικό, δεν αποκλείεται, ωστόσο, να λάβει και επίσημο χαρακτήρα υπό μορφή υπομνήματος.

Αναγνωρίζει το …λάθος των δηλώσεων ο Μαρινάκης

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις του ήταν λανθασμένες. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «οι δηλώσεις έγιναν κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση και χωρίς να έχω ακόμη πλήρη εικόνα, κακώς, για το τι συνέβη μετά την λήξη του αγώνα».

«Οι δηλώσεις μου αυτές ήταν λάθος το οποίος αναγνωρίζω. Όπως έκανα μέχρι τώρα αναλαμβάνω τις ατομικές μου ευθύνες. Καλώ άμεσα τον προεδρεύοντα Αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε και να βρούμε κοινά σημεία ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και να προβούμε σε κοινή ανακοίνωση» καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο Παναθηναικός, θα στείλει στην UEFA, φάκελο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και οπτικοακουστικό υλικό των γεγονότων του σαββατιάτικου ντέρμπι. Η απόφαση πάρθηκε από το ΔΣ της ΠΑΕ σε έκτακτη συνεδρίασή. Παράλληλα, θα κατατεθεί στη Σούπερ Λίγκα πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, την πρόσκληση του οποίου για συνάντηση κορυφής, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, απέρριψε η ΠΑΕ. Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί την επόμενη Παρασκευή. Με δήλωσή του ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία».

Ο Δημήτρης Γόντικας, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Παναθηναϊκού, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τους παίκτες, για τους οποίους τόνισε ότι είναι οι «ηθικοί νικητές του ντέρμπι», ενώ διάβασε τις επτά θέσεις στις οποίες συμφώνησαν τα μέλη του ΔΣ – από το οποίο απουσίαζαν και πάλι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας. Επιπλέον απέρριψε την πρόσκληση του προέδρου του Ολυμπιακού για συνάντηση κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση με ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Προς αναβολή ο τελικός κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ των «αιωνίων»;

Σε ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, τέθηκε το ενδεχόμενο αναβολής του τελικού του Κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Οι αρχές αναγνώρισαν πως υπό το τεταμένο οπαδικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, η διεξαγωγή ενός ακόμα κρίσιμου αγώνα μεταξύ των «αιωνίων» θα είχε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την αναβολή του αγώνα είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες.