Δύο νυν πρόεδροι ΠΑΕ, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ αλλά και διαιτητές συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 16 συνολικά ατόμων, σε βάρος των οποίων άσκησε την Πέμπτη δίωξη ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, με αφορμή τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο.

Ads

Είχε προηγηθεί έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα, Αριστείδη Κορέα, βάσει της οποίας προέκυψαν ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Τα περιστατικά που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία αφορούν σε στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2011-2013.

Παράλληλα, η δικογραφία περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες από την ΕΥΠ μεταξύ αθλητικών παραγόντων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, κατά πληροφορίες, και στην υπόθεση έκρηξης που είχε σημειωθεί σε φούρνο ιδιοκτησίας διαιτητή στην Καλαμάτα, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο εκβιασμών που του είχαν ασκηθεί, για να επηρεάσει την έκβαση ενός αγώνα.

Ads

Το εισαγγελικό πόρισμα

Μέσα από ένα πόρισμα 73 σελίδων, οι εισαγγελικοί λειτουργοί εκτιμούν πως είχε συσταθεί εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να ορίζονται συγκεκριμένοι διαιτητές, που θα είχαν προκαθορίσει αποτελέσματα αγώνων. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς, είχε ως αποτέλεσμα, συγκεκριμένες ομάδες να οδηγούνται σε υποβιβασμό και να χάνουν χρηματικά ποσά.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, με ένα πόρισμα 73 σελίδων, καταλήγουν στην εκτίμηση ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση με στόχο τον ορισμό συκγκεριμένων διαιτητών για να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα της δράσης της οργάνωσης ήταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο υποβιβασμός συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών ομάδων, με αποτέλεσμα να χάσουν χρηματικά ποσά.

Απάτη και στα στοιχήματα αγώνων

Ωστόσο, το πόρισμα των εισαγγελέων, υπογραμμίζει και τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που αποκόμισαν παράγοντες, μέσω της δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, αφού εξαπάτησαν, μέσω στοιχημάτων, φιλάθλους, οι οποίοι ποντάραν μεγάλα ποσά, ευελπιστώντας σε μεγάλα κέρδη.