Όλο το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από ένα ντόμινο εξέλιξεων, που έφερε στην επιφάνεια σε όλο της το “μεγαλείο” τη βρωμιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάσετες, αποφάσεις επιτροπών και αθλητικών δικαστών, εφέσεις, πολιτικές παρεμβάσεις σε ένα σίριαλ που δε λέει να τελειώσει. Όλες αυτές οι τραγελαφικές καταστάσεις οδήγησαν στην έναρξη ενός πρωταθλήματος χωρίς ξεκάθαρη προκήρυξη, την ίδια ώρα που η πραγματική απόδοση ευθυνών παραμένει στα λόγια.
Ads
Η ποδοσφαιρική κάθαρση ήταν επί δεκαετίες αίτημα της κοινωνίας. Η υλοποίησή της έγινε απαιτητή όταν η UΕFΑ άρχισε να εφοδιάζει την ΕΠΟ με στοιχεία για δεκάδες ύποπτα παιχνίδια.
Επί εβδομάδες οι απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνομιλίων μεταξύ παραγόντων και ποδοσφαιριστών ανέδειξαν μία σειρά εμπλεκομένων που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του ανακριτή. Εντούτοις, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις που προχώρησαν, όπως αυτές των Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Τσακογιάννη, η έρευνα μάλλον τερματίστηκε πρόωρα…
Η Ποινική Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε ταυτόχρονα με όλες τις υποθέσεις. Το βάρος έπεσε στις ομάδες που κατά την UΕFΑ συμμετείχαν στη χειραγώγηση αγώνων και στα αφεντικά του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας και της Ηλιούπολης. Δεν ασκήθηκαν ακόμη διώξεις για τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η τηλεφωνική παρακολούθηση, με την εμπλοκή παραγόντων. Ο κίνδυνος να αποβληθούν ομάδες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας παραμένει υπαρκτός.
Κι όλα αυτά ενώ η νέα δικογραφία δεν έχει ανοίξει ακόμη. Δεκαέξι νέα στημένα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής τα οποία παίχτηκαν από 13.2.2011 ως 18.4.2011 έφερε στο φως της δημοσιότητας τηλεφωνική παρακολούθηση του υποκόσμου του Πειραιά. Σε αυτά φέρονται να εμπλέκονται παράγοντες των ομάδων Ηλιούπολη, Ιωνικός, Διαγόρας, Λεβαδειακός, Αγροτικός Αστέρας, Εθνικός Αστέρας και ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές. Ο Λεβαδειακός κλήθηκε από τη Σούπερ Λίγκα να καταλάβει μία από τις θέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Αν αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε στημένα παιχνίδια, θα αντικατασταθεί μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου;
Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό πως 21 ομάδες όλων των κατηγοριών «πιάστηκαν» να έχουν χρησιμοποιήσει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να νομιμοποιήσουν παρανόμως τις μεταγραφές που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Από τις 21 οι 7 υποβιβάστηκαν, αφήνοντας την αίσθηση ότι οι Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι αυτό του Ηρακλή. Ο Γηραιός «καρατομήθηκε» για χρήση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας. Τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, απόφαση που δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό. Το σκάνδαλο είναι ότι η Πρωτοβάθμια αλλά και η Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισαν να «δωρίσουν» τη θέση του στον υποβιβασμένο Αστέρα Τρίπολης. Ο Πειθαρχικός Κώδικας ορίζει σαφέστατα ότι ομάδα που υποβιβάζεται βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να προαχθεί την ίδια αγωνιστική περίοδο. Κατά συνέπεια, οι ιθύνοντες του Ηρακλή κατέφυγαν στο διαιτητικό δικαστήριο και στο διεθνές δικαστήριο επίλυσης αθλητικών διαφορών (CAS) και όπως φαίνεται θα ανατρέψουν τις αλλεπάλληλες αποφάσεις υποβιβασμού και θα επαναφέρουν την ομάδα τους στη SuperLeague.
Μέσα σ’ όλα υπάρχει και η υπόθεση του ΟΦΗ. Η ομάδα του Ηρακλείου με τις ευλογίες των πολιτευτών της περιοχής της και με την ανοχή της ΕΠΟ και της αθλητικής ηγεσίας προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ που δεν της έδωσε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και- ω του θαύματος!- στο τέλος δικαιώθηκε. Ο κανονισμός απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά τη λύση αθλητικών διαφορών στα πολιτικά δικαστήρια. Απέναντι στη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό η ΕΠΟ δεν ήταν εξίσου γενναιόδωρη. Τις υποβίβασε στη Γ΄ Εθνική, δίνοντάς τους περιθώριο 20 ωρών να αποσύρουν τη δική τους προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Με επίδειξη δύναμης, όπου μας παίρνει, κάθαρση δεν γίνεται.
Η υπόθεση που εξόργισε την πλεινότητα των Ελλήνων φιλάθλων αφορούσε την ανάκληση της απόφασης για την τιμωρία Καβάλας και Ολυμπιακού Βόλου. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε το θαύμα της κρίνοντας ενόχους για χειραγώγηση αγώνων τους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη αλλά δεν υποβίβασε τις ομάδες τους. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι ο Μπέος και ο Ψωμιάδης έστηναν τα παιχνίδια χωρίς να έχουν ιδέα οι ποδοσφαιριστές της δικής τους ομάδας. Και όλα αυτά για να στοιχηματίζουν στον αριθμό των γκολ και στο τελικό αποτέλεσμα… Και ο ΛουτσιάνοΜότζι «έστηνε» διαιτητές στην Ιταλία εν αγνοία προφανώς των παικτών της Γιουβέντους, αλλά η Γηραιά Κυρία δεν απέφυγε το 2006 τον υποβιβασμό.
Η «γκέλα» της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ανάγκασε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να προχωρήσει επί της ουσίας σε μια πολιτική απόφαση στέλνοντας τις δύο ομάδες στην Δ΄ Εθνική. Εφόσον δεν τιμωρήθηκαν για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια, αποβλήθηκαν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για πλασματική μετοχική σύνθεση. Το ίδιο όργανο προτού σκάσει η υπόθεση «στημένα παιχνίδια» είχε κάνει δεκτή ως σύννομη επί δύο συναπτά έτη τη μετοχική σύνθεση των δύο ΠΑΕ.
Οι πρώτοι που αντέδρασαν στον υποβιβασμό των ομάδων ήταν οι βουλευτές των περιοχών τους. Στις αντιδράσεις τους προέκριναν το συμφέρον της εκλογικής πελατείας τους και όχι την εφαρμογή των κανονισμών προς κάθε κατεύθυνση. Ηταν οι ίδιοι βουλευτές που στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αγόρευσαν ουκ ολίγες φορές ενάντια στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τα στημένα παιχνίδια. Προφανώς δεν εννοούσαν τις ομάδες της δικής τους εκλογικής περιφέρειας…
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ασκήθηκαν τρομέρες πιέσεις για να διεξαχθεί η πρεμιέρα ενός πρωταθλήματος… εκκρεμοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη αγωνιστική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μόλις 5 αγώνων, αφού 13 ομάδες έχουν προς το παρόν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους. Παράλληλα, ουκ ολίγες ομάδες και ακόμη περισσότεροι παράγοντες αναμένουν την κλήση του εισαγγελέα. Εμπλεκόμενες, μεταξύ των άλλων, είναι οι ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός και Ολυμπιακός. Το ενδεχόμενο τιμωρίας ορισμένων από αυτές μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου είναι πιθανό.
Το πρόβλημα της κάθαρσης αφορά πρωτίστως τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα και η Ενωση Β΄- Γ΄ Εθνικής, αν δεν σοβαρευτούν οι Πειθαρχικές Επιτροπές και δεν οργανωθούν σε νέες αναπτυξιακές βάσεις ερασιτεχνικά και επαγγελματικά πρωταθλήματα με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας, σε λίγους μήνες καινούργιοι «αετονύχηδες» θα κάνουν την εμφάνισή τους στις ΠΑΕ και ο πλουτισμός μέσω του στοιχήματος και των στημένων αγώνων θα είναι η μοναδική τους ενασχόληση.
* Με στοιχεία από “Το Βήμα της Κυριακής”
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >