Νόμος του κράτους είναι από χθες, μόνο ψήφους της Ν. Δημοκρατίας, το αθλητικό νομοσχέδιο που εισήγαγε ο Υφ. Αθλητισμού κ. Αυγενάκης και έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία, ειδικότερα στον χώρο του ποδοσφαίρου με την σαφή απειλή Grexit από FIFA-UEFA.

Ads

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο και με έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, ο Υφυπουργός αψήφησε τις προειδοποιήσεις των υπερεθνικών ομοσπονδιών και πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια.

Το νομοσχέδιο έχει άμεση σχέση με το αντίστοιχο του περασμένου Νοεμβρίου και βασικό του θέμα είναι οι εκλογές στις ομοσπονδίες. Από όλους τους εισηγητές-ομιλητές στην βουλή, αλλά και από την αθλητική οικογένεια, αποκαλύφθηκε η πραγματική πρόθεση του κ Αυγενάκη, που είναι ο έλεγχος των διοικήσεων των αθλητικών φορέων, πίσω από την τάχα προσπάθεια για εξυγίανση και ανανέωση.

Τρία είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που έχουν δημιουργήσει τριβές και έχουν φέρει σε ευθεία αντίθεση εγχώριες και διεθνείς ομοσπονδίες.

Ads

Τα όρια ηλικίας και θητείας των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

Το ηλικιακό όριο για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών και σωματείων, καθώς έπεσε από τα 71 στα 70 έτη ώστε να εναρμονιστεί πλήρως με την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών.

Οι διατάξεις αυτές «φωτογραφίζουν» ιστορικούς προέδρους ομοσπονδιών όπως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος από την ΕΟΚ, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος από την ΚΟΕ, ο Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), ο Αντώνης Δημητρακόπουλος (Ιστιοπλοΐα), ο Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), ο Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), ο Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ), ο Μανώλης Κατσιαδάκης (Ξιφασκία) και ο Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ). Απαντες έχουν τουλάχιστον τρεις θητείες.

Βέβαιο θεωρείται πλέον ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες, που ήδη είχαν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θεωρούν αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί θητειών και ορίων ηλικίας.

Ωστόσο μέγα θέμα με απρόβλεπτες συνέπειες δημιουργείται με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και κυρίως στην ΕΠΟ. Ο κ. Αυγενάκης αδιαφόρησε εντελώς για την σαφή απειλή κυρώσεων (Grexit), ακόμη και μετά την χθεσινή επιστολή-τελεσίγραφο των FIFA-UEFA και τελικά ψηφίστηκε ότι οι αρχαιρεσίες στις ομοσπονδίες θα λάβουν χώρα από Νοέμβριο έως 15/2/2021.

Ως γνωστόν η ΕΠΟ έχει προκηρύξει εκλογές στις 9 Οκτωβρίου, κάτι που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο η FIFA και έχει κατ’ επανάληψη επίσημα τονίσει.  

Εδώ γεννιούνται πλέον πολλά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις του Υφυπουργού. Πουλάει τρέλα; Είναι στον κόσμο του; Αίφνης και λόγω καταγωγής τον έχουν κυριεύσει διαθέσεις να τα κάνει όλα «Αρκάδι» και να τινάξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο στον αέρα;

Διότι χθες στην βουλή έλεγε «άλλα ντ’ άλλων» και αντί να απαντήσει επί της ουσίας, έκανε σαν να μην υπάρχει η απειλή και μίλησε γενικά και αόριστα για μια δήθεν… άριστη συνεργασία με FIFA-UEFA και για… σεβασμό στα καταστατικά των ομοσπονδιών.

Μένει να δούμε την νέα αντίδραση των υπερκείμενων ομοσπονδιών, του  πρωθυπουργού που έχει απ’ ευθείας δίαυλο ο ίδιος αλλά και ο κ.Γεραπετρίτης μαζί τους, καθώς και της ΕΠΟ μιάς και χθες ο πρόεδρος της κ. Γραμμένος έστειλε επιστολή στον κ. Μητσοτάκη αναφερόμενος στην απειλή Grexit. Θα υποχωρήσουν οι ομοσπονδίες; θα ανακρούσει πρύμναν ο Λευτέρης Αυγενάκης ή θα επιμείνει ρισκάροντας περιπέτειες για το ποδόσφαιρο.