Η απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο «μπορεί να γίνει αναπόφευκτη» εάν η πανδημία του κορονοϊού συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τρόπο που καθιστά ανέφικτο να γίνει η διοργάνωση υπό ασφαλείς συνθήκες, αναγνώρισε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Ads

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανέφερε την Κυριακή ότι εντείνει τους «σχεδιασμούς» της για κάθε «σενάριο» όσον αφορά τους αγώνες στο Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής τους, καθώς ο κορονοϊός δεν σταματά να εξαπλώνεται.

Ο Άμπε σημείωσε πως η απόφαση της ΔΟΕ συνάδει με τη θέση πως οι αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά, αλλά μόνο πλήρεις. «Αν αυτό γίνει δύσκολο, μπορεί να μην έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εξετάσουμε την αναβολή» των αγώνων, με δεδομένη την αρχή πως προέχει η υγεία των αθλητών, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Η ακύρωση των Αγώνων αποκλείεται, επέμεινε ο Άμπε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι εξέφρασε τη θέση του στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων της ιαπωνικής πρωτεύουσας, τον Γιοσίρο Μόρι, το απόγευμα της Κυριακής, ο οποίος κατόπιν συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο ΔΟΕ της Τόμας Μπαχ.

Ads

Ο Άμπε έκρινε ακόμη τοποθετούμενος στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ότι το καλύτερο θα ήταν η απόφαση της ΔΟΕ να ληφθεί και να κοινοποιηθεί στο Τόκιο το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι την Κυριακή καταγράφονταν πάνω από 324.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τουλάχιστον 14.396 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 σε 171 χώρες και περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ