Μια στημένη φάση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, ήταν αρκετή για να πάθει ο Ολυμπιακός τη ζημιά στο Καραϊσκάκη από τη Μπορντό.

Ads

Χάρη στο γκολ του Σιαμί, η πρωταθλήτρια Γαλλίας έσπασε το αήττητο σερί των 10 ευρωπαϊκών αγώνων των «ερυθρολεύκων» στο Φάληρο, πήρε τη σπουδαία νίκη με 0-1 και ουσιαστικά αγκάλιασε τη μισή πρόκριση εν όψει του επαναληπτικού στη Γαλλία.

Ο Ολυμπιακός που πλήρωσε μια αδράνεια της άμυνας του, γενικά δεν ήταν καλός, όμως, στο τελευταίο 10λεπτο, αφυπνίστηκε, τα έδωσε όλα, έχασε ευκαιρίες και είδε τον διαιτητή Γουέμπ να του ακυρώνει στο 94’ ένα γκολ του Μαρέσκα.

Ισορροπία ως το 30’

Το πρώτο κομμάτι της αναμέτρησης (έως το 30’) ήταν καθαρά ματς τακτικής. Με τις δύο ομάδες να μην έχουν καμία διάθεση να ρισκάρουν και με πίστη στο πλάνο τους, το οποίο είχε ως πρώτο μέλημα να μη μπορέσει να απειλήσει ο αντίπαλος.

Ads

Ο Ολυμπιακός με το 4-3-3 και τον Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης, είχε κοντά τις γραμμές του, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να βρουν χώρους και προσπαθούσε με υπομονή και κυρίως από τα άκρα να μπορέσει να απειλήσει. Ο Λούα Λούα ήταν εκείνος που είχε μεγαλύτερη όρεξη από τον Ντάτολο ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ρήγματα, καθώς η γαλλική άμυνα λειτούργησε άψογα.

Όπως καλή ήταν και η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να μην απειληθεί ο Νικοπολίδης και το πρώτο μισάωρο να βγει σε χαμηλό σχετικά τέμπο για ματς Τσάμπιονς Λιγκ και με απόλυτη ισορροπία.

Μόνο από στημένα

Η εικόνα του αγώνα ενδεχομένως να ήταν άλλη, αν στο 4’ ο Ολυμπιακός είχε πάρει το προβάδισμα. Από το φάουλ που εκτέλεσε ο Ντάτολο, ο Μέλμπεργκ πήρε τη κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ.

Μόνο από στημένες φάσεις κατάφερε να απειλήσει ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος, καθώς μια ακόμη κεφαλιά του Στολτίδη (29’), καθώς και το απευθείας χτύπημα φάουλ του Ντάτολο (44’) από δύσκολη θέση, δεν βρήκαν στόχο.

«Πάγωσε» στις καθυστερήσεις

Η Μπορντό, με καλή οργανώση και αμυντική λειτουργία, βασίστηκε και αυτή στις στημένες φάσεις, ενώ θέλησε να ανεβάσει στροφές μετά το 30’. Βρήκε κάποιους χώρους, τους οποίους προσπάθησε να αξιοποιήσει με τους γρήγορους παίκτες της.

Στο 26’ στο σουτ του Φερνάντο απέκρουσε Νικοπολίδης, ενώ στο 32’ ένα επικίνδυνο σουτ του Ουέντελ πέρασε άουτ. Οι Γάλλοι είχαν ένα πεντάλεπτο υπεροχής (35’ – 40’), ο Ολυμπιακός ισορρόπησε στη συνέχεια, αλλά τελικά την «πάτησε» στο φινάλε του πρώτου μέρους από μια στημένη φάση.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Γκουρκίφ εκτέλεσε το φάουλ, ο Σιανί σηκώθηκε πιο ψηλά από όλους, πρόλαβε τον Αβραάμ και με καρφωτή κεφαλιά «εκτέλεσε» τον Νικοπολίδη και έκανε το 0-1.

Τον έλεγχο η Μπορντό

Το γκολ των Γάλλων σαν να «έκοψε» τα πόδια των «ερυθρόλευκων», αφού στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, έδειξαν αρκετά επηρεασμένοι. Η Μπόρντο πήρε τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή και πάλι μέσα από τα στημένα, κυρίως θέλησε να κάνει το δεύτερο γκολ, απειλώντας με Ουέντελ (51’) και Σιανί (52’).

Η απάντηση από πλευράς Ολυμπιακού ήρθε στο 58’ στη πρώτη σπουδαία ευκαιρία στο δεύτερο μέρος. Από τη σέντρα του Μπράβο, ο Μαρέσκα βρέθηκε σε εξαιρετική θέση μες τη περιοχή, αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς η κεφαλιά – ψαράκι πέρασε άουτ.

Αλλαγή συστήματος

Με εξαίρεση τη συγκεκριμένη φάση, όμως, ο Ολυμπιακός δεν είχε τρόπο να αντιδράσει και οι φιλοξενούμενοι έλεγχαν το ματς. Έτσι, στο 64’ ο Μπάντοβιτς θέλησε να κάνει πιο επιθετικό το σχήμα του και με την είσοδο του Ζαϊρί αντί του Λεντέσμα μετέτρεψε το 4-3-3, σε 4-4-1-1.

Στον άξονα του κέντρου έμειναν πια οι Στολτίδης, Μαρέσκα, ο Ζαϊρί πήγε δεξιά, ο Λούα Λούα αριστερά και ο Ντάτολο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μήτρογλου. Ελεύθερα πάντως, κινούταν σε αρκετές περιπτώσεις και ο Λούα Λούα, που άφηνε την αριστερή πλευρά για να γίνει παρτενέρ του Μήτρογλου.

Τα πράγματα πάντως, δεν άλλαξαν για τον Ολυμπιακού. Μπορεί να ανέβηκε κάπως η διάθεση των παικτών και να κέρδισαν κάποια μέτρα στο γήπεδο ωστόσο, δεν είχαν τον τρόπο να προκαλέσουν ρήγματα στην άμυνα του αντιπάλου.

Ξύπνησε στο φινάλε

Στο τελευταίο 10λεπτο, οι γηπεδούχοι θέλησαν πια να ανεβάσουν τη πιέση τους, στην ύστατη προσπάθεια να φτάσουν στην ισοφάριση. Οι Γάλλοι είχαν κι άλλους χώρους και στο 81’ ο Ουέντελ σημάδεψε άουτ από καλή θέση.

Στο επόμενο λεπτό (82’) χάθηκε η πρώτη από μια σειρά, μεγάλων ευκαιριών για να σώσουν οι «ερυθρόλευκοι» την παρτίδα. Ο Ντάρμπισιρ πάσαρε στον Λούα Λούα, ο οποίος έκανε το δεξί πλασέ, για να βρει ελάχιστα τη μπάλα ο Καρασό και να σώσει την ομάδα του, αν και ο Άγγλος διαιτητής Γουέμπ, έδειξε άουτ.

Ακολούθησε στο 89’ η κεφαλιά του Στολτίδη από το κόρνερ του Ντάτολο, με τον Φερνάντο να αποκρούει πάνω στη γραμμή, ενώ την ίδια τύχη είχε και η κεφαλιά του Λούα Λούα στις καθυστερήσεις. Στη τελευταία φάση του ματς, ήρθε το γκολ, αλλά δεν μέτρησε, καθώς ο Άγγλος ρέφερι καταλόγισε φάουλ του Ντάρμπισιρ στον Κορασό, πριν ο Μαρέσκα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Μια φάση που ο Γουέμπ είδε λάθος. Είδε τον Ντάρμπισιρ να παρενοχλεί τον γκολκίπερ, όχι όμως και το σπρώξιμο που δέχθηκε ο επιθετικός του Ολυμπιακού απ’ τον Φερνάντο.

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Κίτρινες: Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ζαϊρί – Σιανί, Σανέ

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο, Λεντέσμα (64΄ Ζαϊρί), Στολτίδης, Μαρέσκα, Λούα Λούα, Ντάτολο, Μήτρογλου (77΄ Ντάρμπισιρ)

ΜΠΟΡΝΤΟ: Καρασό, Σαλμέ, Πλανούς, Σιανί, Τρεμουλινάς, Σανέ, Φερνάντο, Πλάσιλ (82΄ Γκουφράν), Ουέντελ (83΄ Ζουσιέ), Γκουρκούφ, Σαμάκ