Η εθνική εφήβων της Ελλάδας δεν συμμετείχε στη τελετή έναρξης του βαλκανικού πρωταθλήματος εφήβων που διοργανώνεται από τις 4 έως τις 8 Αυγούστου στη Νέα Δοϊράνη της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της ενέργειας της διοργανώτριας ομάδας να παρελάσει με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ads

Η ελληνική ομοσπονδία πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ), μετά από επικοινωνία του προέδρου της Αχιλλέα Μαυρομάτη με τον γγΑ Πάνο Μπιτσαξή, απέστειλε επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στη Βαλκανική Ενωση και στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ενημερώνοντας ότι αν επαναληφθεί το ίδιο γεγονός οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η επίσημη αντίδραση της ελληνικής αποστολής θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Στις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ επισημαίνεται ότι το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την τελετή έναρξης του Πρωταθλήματος, αφότου δεν εισακούστηκε το αίτημα του Έλληνα προπονητή να αλλάξουν η πινακίδα παρουσίασης της ομάδας της ΠΓΔΜ, όπως και τα μπλουζάκια των παικτών της χώρας, όπου αναγραφόταν το «Μακεδονία», και να αντικατασταθούν με άλλα που θα φέρουν το όνομα FYROM.

Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό και η ελληνική ομάδα αποφάσισε να αποχωρήσει. Η αποχώρησή τους, αναφέρουν τα εν λόγω ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, συνοδεύτηκε από σφυρίγματα και ύβρεις εκ μέρους των παρόντων φιλάθλων.

Ads

Από το Δήμο Ντόιραν, ο οποίος φέρεται ως διοργανωτής του Πρωταθλήματος, αντέδρασαν άμεσα, απορρίπτοντας τα αιτήματα της ελληνικής ομάδας και υπογραμμίζοντάς τους ότι βρίσκονται «στην επικράτεια της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και όχι της FYROM και συνεπώς είναι αναγκασμένοι να αποδεχτούν τα μπλουζάκια των παικτών της χώρας».

Η εθνική ομάδα εφήβων της Ελλάδας συμμετέχει στον Β΄όμιλο του βαλκανικού πρωταθλήματος και στους δύο αγώνες που έδωσε σημείωσε μία ήττα με σκορ 2-3 από την Βουλγαρία και μία νίκη με 3-0 επί της Αλβανίας. Χθες, επικράτησε επί της Μολδαβίας με 3-0 σετ και πλέον πέρασε στους τέσσερις.