Είναι ένα από τα θέσφατα και ισχύον κανόνας πως, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Λέγεται και έτσι ακριβώς είναι ότι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ.

Ads

Ωστόσο στην ιστορία του λαοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο, υπάρχει μία φάση που από μόνη της είναι μαγική, αδιάφορο του αν κατέληξε σε γκολ.

Πρωταγωνιστής της ο Βασιλιάς Πελέ, που όπως όλοι οι μεγάλοι της τέχνης, μπορούσαν και δημιουργούσαν μοναδικά στιγμιότυπα έξω και πάνω από νόρμες, φόρμες, κανόνες και προσδοκίες.

Στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, λίγο πριν η «σελεσάο» φτάσει στην κατάκτηση του τρίτου της τροπαίου, αντιμετώπισε στα ημιτελικά την Ουρουγουάη με το άσβεστο μίσος του παρελθόντος να μην έχει εκλείψει. Η «σελέστε» προηγήθηκε στο 19′ με τον Κουμπίγια με τον Κλοντοάλντο να ισοφαρίζει λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου σε 1-1.

Ads

Στο 60′ ο Πελέ πέρασε τρεις Ουρουγουανούς και ανατράπηκε στην περιοχή ωστόσο ο διαιτητής αρνήθηκε το πέναλτι όμως στο 76′ ο Ζαϊρζίνιο με εκπληκτική ενέργεια έκανε το 2-1 με τον Ριβελίνο να αξιοποιεί την ασίστ του Πελέ στο 89′ κάνοντας με δυνατό σουτ το 3-1.

Λίγο πριν το τέλος, ο Πελέ πήρε την πάσα από τον Τοστάο πέρασε την μπάλα στον Πελέ που πέρασε εντυπωσιακά τον Μαζούρκιεβιτς, πλάσαρε αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Ήταν το ομορφότερο γκολ που δεν μπήκε ποτέ και ανήκει στον Πελέ.