Έκρυθμη η κατάσταση παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση στο Βόλο, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση υποβιβασμού της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου στη Δ’ Εθνική. Χιλιάδες οπαδοί του συλλόγου που πραγματοποιούσαν πορεία συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον 17 προσαγωγές και 10 συλλήψεις.

Ads

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ του Βόλου, που χρειάστηκε να ζητήσουν ενισχύσεις από τις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, έκαναν χρήση δακρυγόνων έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και επακολούθησαν οδομαχίες και πετροπόλεμος στο κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ έχουν υποστεί ζημιές υποκαταστήματα της Marfin Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι οπαδοί επιτέθηκαν και εισέβαλαν στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη,όπου έβαλαν φωτιά και πέταξαν από το μπαλκόνι στο δρόμο έπιπλα και έγγραφα. Στην online έκδοση της, η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” μεταδίδει ότι οι πυροσβέστες για σχεδόν 45 λεπτά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο γραφείο, “καθώς οι χούλιγκαν τους απαγόρευαν να περάσουν τα μπλόκα που είχαν στήσει”.

Νωρίτερα χθές, η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να υποβιβαστούν στη Δ κατηγορία ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, είχαν προκαλέσει μεγάλη ανατροπή σε όλο το ποδοσφαιρικό τοπίο αλλά και στο πρωτάθλημα, που επρόκειτο να ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Η ετυμηγορία της Επιτροπής, που ισοδυναμεί με τον αφανισμό των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, θεωρείται ότι αποτελεί πολιτική κίνηση της κυβέρνησης, που ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της ΕΠΟ, με βάση την οποία οι δύο ομάδες μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. (ένα πρώτο σχόλιο για την απόφαση και το παρασκήνιο, εδώ).

Ads

Οι δύο θιγόμενες ομάδες, των οποίων οι επικεφαλής κατηγορούνται ότι έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στα στημμένα παιχνίδια, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Π.Γερουλάνος,που χαιρέτισε την απόφαση, τόνισε πως είναι στο χέρι της ΕΠΟ, το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού καταδίκασαν ο δήμαρχος της πόλης του Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης που εκτίμησε ότι “προφανώς εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες ο κ. Γερουλάνος φρόντιζε καθημερινά να δώσει το στίγμα της απόφασης της Ε.Ε.Α. και να προϊδεάσει το φίλαθλο κόσμο για τον υποβιβασμό της ομάδας του Βόλου. Η εξυγίανση του ποδοσφαίρου για τον κ. Γερουλάνο αρχίζει και τελειώνει με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου.”

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και τοπικών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Καρτάλης(ΠΑΣΟΚ) που δήλωσε: “Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με το συγκεκριμένο μάλιστα σκεπτικό, προκαλεί. Aπό την 1η στιγμή στηρίξαμε την ιστορική ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου διαχωρίζοντας πλήρως την ομάδα από τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή το αγωνιστικό από το μη αγωνιστικό σκέλος”.

Στον Βόλο επρόκειτο να διεξαχθεί το 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πόλο νέων ανδρών, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή, αλλά πληροφορίες από τοπικά blog έφερναν την διοργάνωση να μεταφέρεται εκτάκτως στην Αθήνα, καθώς οι διοργανωτές φοβούνται επεισόδια, ιδίως την τελετή έναρξης, όπου θα παραστούν κυβερνητικά στελέχη.

Συγκέντρωση οπαδών της τοπικής ομάδας που είχε την ίδια τύχη με αυτήν του Βόλου, πραγματοποιήθηκε, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, και στην Καβάλα Οι οπαδοί συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και του γεν.γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή.