Ως μια προσπάθεια τήρησης ισορροπιών από τη FIBA ερμηνεύει στο tvxs.gr ο Κώστας Παταβούκας την τιμωρία του Σταύρου Ελληνιάδη, τονίζοντας ότι -λίγο πριν- ο τιμωρηθείς για προσπάθεια καθορισμού αποτελέσματος Μαυροβούνιος διαιτητής Σουτούλοβιτς είχε κατηγορήσει «γενικώς και αορίστως» τους Έλληνες για αντίστοιχη προσπάθεια.

Ads

Σύμφωνα με τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Κώστα Παταβούκα, είναι λίγες οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιστατικό και συνοπτικές οι διαδικασίες τιμωρίας του Σταύρου Ελληνιάδη (αφαίρεση διαπίστευσης και επιβολή προστίμου). «Νομίζω θα ήταν κανείς αφελής να χρησιμοποιεί sms για να προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, και ο Σταύρος Ελληνιάδης είναι ένας έμπειρος άνθρωπος του μπάσκετ», σημειώνει.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, πως «πριν από αυτό είχε προηγηθεί η τιμωρία του διαιτητή Σουτούλοβιτς, ο οποίος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατηγόρησε γενικώς και αορίστως ότι και οι Έλληνες προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο». Συγκεκριμένα, θεωρεί πως «μάλλον η FIBA προσπάθησε να ισορροπήσει σε αυτή την υπόθεση ‘για να μην ανοίξει μύτη’ σε ένα Ευρωμπάσκετ το οποίο είναι σε εξέλιξη».

Γενικότερα, χαρακτηρίζει στο άθλημα του μπάσκετ «πολύ δύσκολο, ειδικά μετά την καθιέρωση των 3 διαιτητών, να επηρεάσει κανείς αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο», προσθέτοντας: «Οι ζώνες όπου ο κάθε διαιτητής έχει την αρμοδιότητα της παρέμβασης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τον καθορισμό του αποτελέσματος μέσα από τα σφυρίγματα. Συνήθως, επειδή είναι και δύσκολη στην ερμηνεία η παρέμβαση του διαιτητή στο μπάσκετ καθώς οι επαφές είναι πολύ συχνές και είναι πάντα ένα μεγάλο θέμα συζήτησης ποιες από αυτές αποφασίζεται να σφυριχτούν ως φάουλ για παράδειγμα, η κακή κρίση του διαιτητή είναι περισσότερο ανθρώπινο λάθος παρά ο,τιδήποτε άλλο».

Ads

Ειδικότερα ως προς το ελληνικό μπάσκετ, αναγνωρίζει την ύπαρξη περιστατικών που σχετίζονται με ντόπινγκ κ.ά., ωστόσο, τα αποδίδει «περισσότερο σε ατομικές επιδιώξεις για την προσωπική ανέλιξη μέσα στο χώρο, παρά σε γενικευμένες ομαδικές προσπάθειες». Όπως αναφέρει, «χρειάζεται μια μεγάλη ενημέρωση για να καταλάβουμε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι ανέξοδο και ακίνδυνο, καταρχήν για την υγεία του καθενός που χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα για να γίνει καλύτερος».