Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ θα αποτελέσει ο Φερνάντο Σάντος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πορτογάλος τεχνικός που θα ανακοινώσει την απόφασή του την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου, ενημέρωσε το Θοδωρή Ζαγοράκη για την οριστική αποχώρηση του από την ομάδα ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει άλλη ελληνική ομάδα.

Ads

Η έκτακτη συνάντηση Ζαγοράκη – Σάντος, στην οποία ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε γνωστή την απόφασή του για το μέλλον του στον ΠΑΟΚ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για αρκετή ώρα και ανέλυσαν όλα τα θέματα του συλλόγου και φυσικά ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» γνωρίζει πλέον, αν θα κινηθεί με τον Σάντος στον πάγκο της ομάδας ή χωρίς αυτόν.

Ηττοπαθής ή δάσκαλος;

Ο Φερνάντο Σάντος έχει κατηγορηθεί ως «ηττοπαθής», «αμυντικογενής», «άτολμος στα ντέρμπι» ενώ η κριτική στην Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι και στις… ενδυματολογικές του προτιμήσεις! Οι «οπαδοί» του κάνουν λόγο για έναν «προπονητή-δάσκαλο» και για «άνθρωπο-διαμάντι». Ο,τι άποψη και να έχει κανείς, το δεδομένο είναι πως τώρα οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ τον… παρακαλάνε να μείνει στην ομάδα. Οι φήμες λένε πάντως πως έχει δεχτεί πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως θα είναι ο διάδοχος του Ρεχάγκελ στην Εθνική.

Στα 56 του ο Φερνάντο Σάντος δεν έχει καταφέρει στην Ελλάδα να γίνει ευρέως αποδεκτός στην πλατιά μάζα των φιλάθλων σε σχέση με συναδέρφους του, Έλληνες και μη, που έχουν πολύ λιγότερες παραστάσεις και επιτυχίες…

Ads

Η θητεία του στη χώρα μας έχει τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά Τύπος και φίλαθλοι έχουν υπάρξει αυστηροί στις κρίσεις προς το πρόσωπο του, χωρίς να του αναγνωρίζουν το «ελαφρυντικό» πως στην Ελλάδα είναι ο προπονητής των «ειδικών αποστολών».

Τα πρώτα χρόνια στην Πορτογαλία

Ο Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε το «αγροτικό» του στην προπονητική από την Εστορίλ, ομάδα στην οποία «κρέμασε τα παπούτσια του, και την οποία ανέλαβε σε ηλικία 33 ετών το 1987. Στη μικρή πορτογαλική ομάδα κάθισε για 7 χρόνια, ώσπου το 1994 ανέλαβε την Εστρέλα Αμαδόρα και τη σεζόν 1997-98 την οδήγησε στην καλύτερη της θέση στο πρωτάθλημα (7η).

Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του το έκανε το 1998, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πόρτο. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν έμελλε να κάνει την πρώτη του… γνωριμία με το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα αποτελέσματα ήταν μια ισοπαλία 2-2 στο «Ντας Αντας», την παλιά έδρα της Πόρτο, και ήττα 2-1 στο ΟΑΚΑ.

Με τους «δράκους» πάντως εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας. Λόγω εκείνης της επιτυχίας τον ονόμασαν «Engenheiro do Penta» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση, «ο αρχιτέκτονας του πέμπτου»), καθώς η Πόρτο πήρε τον πέμπτο σερί τίτλο.

Την επόμενη σεζόν έχασε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική από τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας, αλλά πήρε πάλι το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο, ενώ πήγε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Το καλοκαίρι του 2001 έρχεται το «διαζύγιο», με τον Σάντος πάντως να οδηγεί την Πόρτο στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Οι «δράκοι» δηλαδή στα τρία χρόνια (1998-01) με τον έμπειρο τεχνικό κάθε χρόνο κατακτούσαν τουλάχιστον έναν τίτλο. Καθόλου άσχημα…

ΑΕΚ Νο1

Οι επιτυχίες του στην Πορτογαλία συγκίνησαν τον Μάκη Ψωμιάδη, και το καλοκαίρι του 2001 ο Σάντος ανέλαβε την ΑΕΚ, παρότι τα ρεπορτάζ τον ήθελαν μια ανάσα από τον Άρη. Η ανάδειξή του ως 9ου καλύτερου τεχνικού στον κόσμο είχε μάλλον κάνει μεγάλη εντύπωση στον τότε «ισχυρό άνδρα» της Ένωσης, ώστε το είχε τονίσει κατά την παρουσίαση του πορτογάλου προπονητή…

Τη σεζόν 2001-02 η ΑΕΚ υπό την καθοδήγηση του Σάντος έχασε το πρωτάθλημα στη διαφορά τερμάτων από τον Ολυμπιακό, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο (τελευταίος της τίτλος μέχρι και σήμερα) νικώντας στον τελικό με 2-1 τους ερυθρόλευκους.

Στο τέλος η διαφορά νοοτροπίας με τον Ψωμιάδη κόστισε στον Πορτογάλο τη θέση του. Αξέχαστη πάντως θα μείνει η ατάκα του πριν από το ματς Ολυμπιακός-ΑΕΚ που θα έκρινε τον τίτλο, όταν ρωτήθηκε αν αυτός και οι παίκτες του φοβούνται. «Όποιος φοβάται, ας πάρει σκύλο!», ήταν η απάντηση του.

«Ένιωθα ότι δεν υπήρχε καμιά συμπάθεια»

Μόνο 120 ημέρες διήρκεσε η θητεία του Φερνάντο Σάντος στον Παναθηναϊκό, η οποία έληξε στις 16 Οκτωβρίου του 2002. Ο Πορτογάλος είχε έρθει μετά «βαϊων και κλάδων» το καλοκαίρι, αλλά η κάκιστη πορεία στο πρωτάθλημα (μια νίκη σε στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές), οι κακές σχέσεις με τους παίκτες και η πρόκριση με… τα χίλια ζόρι στο ΟΥΕΦΑ επί της Λίτεξ Λόβετς, αποτέλεσαν τις αιτίες του «διαζυγίου».

«Πήγαινα στις προπονήσεις χωρίς διάθεση, ένιωθα ότι δεν υπήρχε καμία συμπάθεια μεταξύ εμού και των παικτών και ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά. Αλλά, ακριβώς τη στιγμή της αποχώρησής μου συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος. Ήταν όμως αργά. Μετάνιωσα που ανέλαβα γιατί ένα μήνα μετά που υπέγραψα εμφανίστηκε έντονα το ενδεχόμενο να αναλάβω την Πορτογαλία και να την καθοδηγήσω στα τελικά του Euro 2004. Κακό τάιμινγκ», θα δηλώσει λίγα χρόνια μετά για το πέρασμα του από τους «πράσινους».

Επιστροφή και δυσαρέσκεια για Κριστιάνο-Κουαρέσμα

Το καλοκαίρι του 2003 επέστρεψε στην Πορτογαλία και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Η χρονιά στα «λιοντάρια»… στράβωσε εξ αρχής, καθώς η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης νωρίς, αποκλείστηκε στο Κύπελλο στους «32» και τελικά το «διαζύγιο» ήταν αναπόφευκτο.

Ο Πορτογάλος τα είχε βάλει και με τη διοίκηση για την πώληση των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρικάρντο Κουαρέσμα μόλις ανέλαβε την ομάδα και τελικά το πλήρωσε. Διάδοχος του ήταν ο επίσης γνωστός μας Ζοσέ Πεσέιρο.

ΑΕΚ Νο2

Το καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαϊδης ανέλαβε την ΑΕΚ και ο Σάντος δεν είπε όχι στην πρόσκληση του παλιού του παίκτη να αναλάβει την ομάδα. Έχοντας στα χέρια του ένα φτωχό ρόστερ και περιορισμένες λύσεις, ο Σάντος κατάφερε να κάνει την Ένωση να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους εκείνη τη σεζόν.

Την επόμενη περίοδο η ΑΕΚ τερμάτισε πάλι δεύτερη στο πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε 3-0 από τον Ολυμπιακό. Οι δρόμοι της Ένωσης με τον Σάντος χώρισαν για δεύτερη φορά, αλλά ο Πορτογάλος δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος.

Μπενφίκα, Καραγκούνης, Κατσουράνης

Το καλοκαίρι του 2006 ο Σάντος έγραψε ιστορία αναλαμβάνοντας την Μπενφίκα, καθώς έγινε ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι στιγμής προπονητής που έχει καθίσει στον πάγκο των τριών μεγάλων ομάδων της Πορτογαλίας (Πόρτο, Σπόρτινγκ, Μπενφίκα). Ο Σάντος δεν έκρυψε ποτέ την οπαδική του προτίμηση στους «αετούς της Λισαβώνας», αφού άλλωστε στις ακαδημίες τους ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Στην Μπενφίκα δεν του έλλειψε το ελληνικό στοιχείο, καθώς βρήκε τον Γιώργο Καραγκούνη, ενώ πήρε μαζί του και τον Κώστα Κατσουράνη από την ΑΕΚ. Πάντως, η σεζόν δεν κύλησε ιδανικά για την Μπενφίκα, καθώς κατέληξε 3η στο πρωτάθλημα, μετά από συναρπαστική εξέλιξη (τελική βαθμολογία: Πόρτο 69, Σπόρτινγκ 68, Μπενφίκα 67).

Η ισοπαλία 1-1 με τη Λεϊσόες στην πρεμιέρα της σεζόν 2007-08 αποτέλεσε την αφορμή για τον «χωρισμό» του με την Μπενφίκα. Ο Τύπος τον κατηγορούσε για την εμμονή του στο 4-4-2 με ρόμβο, το οποίο δεν μπορούσε να παίξει η ομάδα, ενώ ο ίδιος δήλωνε έκπληκτος από την απόλυση του…

Εποχή ΠΑΟΚ και δυσπιστία

Λίγες μέρες μετά, ένας άλλος παλιός του παίκτης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, τον κάλεσε να αναλάβει άλλο ένα δύσκολο πρότζεκτ, την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, παρουσιάζοντας ένα πλάνο τριετίας.

Η σεζόν κάθε άλλο παρά ιδανικά εξελίχτηκε για τον «Δικέφαλο». Αμφισβήτηση, γκρίνια, δυσπιστία ήταν σε ημερήσια διάταξη, αλλά Ζαγοράκης και Σάντος ήξεραν τι έκαναν. Τελικά, η ομάδα τερμάτισε 9η στη βαθμολογία, αποκλεισμένη στο Κύπελλο από τον Θρασύβουλο κι ακόμα περισσότερη γκρίνια…

Σαρδέλες και αστακοί

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Φερνάντο Σάντος, σε μια προσπάθειά του να περιγράψει τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών, προκάλεσε αντιδράσεις, λέγοντας το αλησμόνητο «μην περνάτε τις σαρδέλες για αστακούς»! Ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα με πολλές αποδοκιμασίες, ενώ την προτελευταία αγωνιστική συνετρίβη και πάλι στην Τούμπα από την ΑΕΚ με 4-0. Ο Ζαγοράκης ομολογεί πως είναι πρόεδρος του χειρότερου ΠΑΟΚ των τελευταίων χρόνων, αλλά ξεκαθαρίζει πως ο Σάντος είναι και θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας…

Η ανάκαμψη

Η επόμενη χρονιά ξεκίνησε με μεγαλύτερες απαιτήσεις και η άφιξη των Ίβιτς, Μουσλίμοβιτς και Γκαρσία, πράγματι ανέβασε την ομάδα. Στο φινάλε της δεύτερης σεζόν, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 2ος στην κανονική διάρκεια και μπήκε πρώτος στη διαδικασία των πλέι οφ, καταλήγοντας τρίτος. «Εγώ δεν ξαναπαίζω πλέι οφ!», δήλωνε τότε ο Σάντος εκφράζοντας από τότε την αντίθεση του στον θεσμό των πλέι οφ. Φέτος, ο αποκλεισμός από τη Χερενφέιν στο Γιουρόπα Λιγκ και το μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα έγιναν η αιτία να ξεσπάσει νέο κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του.

Την έκτη αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ηρακλή και η νίκη ήρθε στο φινάλε με το γκολ του Ίβιτς. Ο Σάντος ξέσπασε σε έναν απίστευτο πανηγυρισμό με σηκωμένες γροθιές και τρέχοντας σαν τρελός! Ο ΠΑΟΚ δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω και στο τέλος ο Πορτογάλος δικαιώθηκε. Ο «Δικέφαλος» μπορεί να μην κατέκτησε τον τίτλο, αλλά πέτυχε να πάρει την πρώτη θέση στα πλέι οφ και τη δυνατότητα να διεκδικήσει την είσοδο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μένει να δούμε τον επίλογο…

Πηγή: Sportdog