Αλλοι (λίγο) περισσότερο, άλλοι (πολύ) λιγότερο οι 24 παίκτες που χρησιμοποίησαν φέτος στον Παναθηναϊκό οι Χενκ Τεν Κάτε και Νίκος Νιόπλιας έβαλε ο καθένας το δικό του λιθαράκι για να φτάσει η ομάδα στον τίτλο.
Ο sportdog σας παρουσιάζει την καρτέλα με τον στατιστικό έλεγχο καθενός από τους 24 παίκτες με βάση τον χρόνο συμμετοχής του στο φετινό πρωτάθλημα μέχρι και την 29η αγωνιστική.
1. Τζιμπρίλ Σισέ (2531 λεπτά, 28 αγώνες)
Ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 23 γκολ είναι και ο παίκτης που έχει και τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στον φετινό «μαραθώνιο» της Σούπερ Λίγκας.
Βάση και των αριθμών, ο Γάλλος διεθνής επιθετικός επιβεβαίωσε το… killer ένστικτο του, καθώς σκόραρε 1 γκολ ανά 5 τελικές προσπάθειες (23/120), έχοντας φυσικά και τις περισσότερες από όλους τους συμπαίκτες του.
Παράλληλα είχε και 3 ασίστ για γκολ, σημάδεψε 6 φορές τα αντίπαλα δοκάρια, ενώ πέτυχε και 4 γκολ με πέναλτι (αστόχησε σε 1). Οσον αφορά στα επί μέρους στατιστικά, είναι τρίτος στους παίκτες που έκαναν τα περισσότερα φάουλ (39) και ο πρώτος κεφαλοσφαιριστής με 20 κεφαλιές.
2. Κώστας Κατσουράνης (2464 λεπτά, 27 αγώνες)
Ο «Κατσούρ» μπορεί να μην έφτασε τον Σισέ στα γκολ, πετυχαίνοντας 8 (όλα στον πρώτο γύρο), αλλά είχε το ίδιο ποσοστό στις τελικές προσπάθειες (8/38), δηλαδή 1/5.
Επίσης, είχε και αυτός 4 ασίστ, ενώ υπέπεσε σε 36 φάουλ. Μετά τους Καντέ και Τζόρβα ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες επεμβάσεις στην άμυνα (27), αλλά παράλληλα είχε και 38 κλεψίματα, ένα παραπάνω από τον Ζιλμπέρτο.
3. Αλέξης Τζόρβας (2429 λεπτά, 26 αγώνες)
Ο «φύλακας άγγελος» της εστίας του Παναθηναϊκού δέχτηκε 17 γκολ, καθώς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές που έπαιξε ο Γκαλίνοβιτς, η άμυνα δεν δέχτηκε γκολ.
Ο 28χρονος διεθνής γκολκίπερ έκανε 60 αποκρούσεις, είχε 83 κλεψίματα και 60 επεμβάσεις στην άμυνα και 13 λάθη.
4. Λουκάς Βύντρα (2217 λεπτά, 24 αγώνες)
Ο 29χρονος μπακ στην καλύτερη ίσως σεζόν του στο τριφύλλι, φέτος τα έκανε… όλα, πετυχαίνοντας και τρία γκολ!
Μαζί με τον «Κάρα» και τον Ζιλμπέρτο είναι στην τριάδα των παικτών με τις περισσότερες πάσες (225), ενώ μετά τους Τζόρβα και Λέτο έχει και τα περισσότερα κλεψίματα (41).
Είναι ο παίκτης που έχει κάνει τα περισσότερα φάουλ (51) και μαζί με τον Καντέ έχουν τις περισσότερες αμυντικές επεμβάσεις.
5. Δημήτρης Σαλπιγγίδης (2171 λεπτά, 27 ματς)
Πολυδιάστατη και πολύτιμη ήταν και φέτος η προσφορά του «Σάλπι», πιθανόν στην τελευταία του χρονιά με τη φανέλα με το τριφύλλι.
Ο Θεσσαλονικιός φορ όχι μόνο έχει πετύχει 5 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά έχει και τις περισσότερες ασίστ στην ομάδα με 5. Μπορεί στο σκοράρισμα να μην κινήθηκε σε ψηλά στάνταρ αλλά είχε μόλις 52 τελικές προσπάθειες, τις μισές και πλέον από τον Σισέ.
Παρότι η σωματοδομή του δεν τον βοηθά, είχε 15 κεφαλιές (2ος στη σχετική λίστα) και αν και επιθετικός είχε 21 κλεψίματα, με τον Σιμάο να έχει 21… Μετά τον Καραγκούνη είχε τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ (62).
6. Ζιλμπέρτο Σίλβα (1966 λεπτά, 23 ματς)
Ο μεγάλος Ζιλμπέρτο Σίλβα έδωσε τα πάντα φέτος και απλά του έλειψε ένα γκολ, το οποίο ίσως το φυλάει για το τέλος!
Στα 34 του ο Βραζιλιάνος παγκόσμιος πρωταθλητής βρίσκεται μέσα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, αν και η προσφορά του δεν αποτιμάται εύκολα με αριθμούς.
Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες πάσες (228), 3ος στα κλεψίματα (39), 3ος στα περισσότερα φάουλ (43), είχε μια ασίστ, ενώ τέλος είναι από τους πρώτους σε σωστές επεμβάσεις με 13!
7. Γιόσου Σαριέγκι (1891 λεπτά, 21 ματς)
Ο Βάσκος στην τελευταία του ίσως χρονιά στον Παναθηναϊκό, κατέθεσε και φέτος την ψυχή και τον δυναμισμό του, απόδειξη οι 7 κίτρινες, περισσότερες από κάθε άλλον πράσινο.
Ο 31χρονος αμυντικός έκανε 30 φάουλ, αλλά είχε και τις περισσότερες αμυντικές επεμβάσεις (51), μετά τον Τζόρβα.
Επίσης, αναλογικά με τον χρόνο συμμετοχής του είχε και λίγα λάθη (27), σε σύγκριη για παράδειγμα με τον Βύντρα που είχε 104 ή τον Κατσουράνη που είχε 114, αλλά πολλές… γκάφες!.
8. Σεμπάστιαν Λέτο (1890 λεπτά, 25 ματς)
Ο Αργεντινός στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα είναι ο 3ος σκόρερ της ομάδας με 6 γκολ, πίσω από Σισέ και Κατσουράνη, έχοντας και 4 ασίστ.
Για μεσοεπιθετικός είχε καλά τελειώματα (1/8), ενώ μαζί με τον «Κάρα» είχαν το καλύτερο ποοστό σε επιτυχημένα γεμίσματα (30/175). Αξιοσημείωτο πως είχε 40 κλεψίματα, τα πιο πολλά μετά τους Τζόρβα, Βύντρα, όπως και ότι έκανε 42 φάουλ, επίσης τρίτος στη σχετική λίστα.
Ο 24χρονος παίκτης ήταν παράλληλα και πιο… απρόσεκτος, έχοντας τα περισσότερα λάθη (127).
9. Σεντρίκ Καντέ (1869 λεπτά, 21 ματς)
Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός από το Μάλι άρχισε να παίρνει μαζεμένο χρόνο συμμετοχής με την άφιξη του Νίκου Νιόπλια στην τεχνική ηγεσία.
Μετά τους Βύντρα και Τζόρβα ήταν τρίτος σε πετυχημένες επεμβάσεις (27) στην άμυνα, ενώ αν και αμυντικός δεν έκανε πολλά φάουλ (17), ενώ πήρε μόλις μια κίτρινη. Το… περίεργο ήταν πως είχε 2 ασίστ, ενώ είχε και ένα δοκάρι!
10. Γιώργος Καραγκούνης (1839 λεπτά, 24 ματς)
Ο «Κάρα» ήταν ο ποδοσφαιριστής από του οποίου τα πόδια περνούσε τις περισσότερες φορές το παιχνίδι της ομάδας, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς.
Είχε 228 πάσες (πρώτος στη σχετική λίστα) και τα περισσότερα πετυχημένα γεμίσματα ανά προσπάθεια (33/161) μαζί με τον Λέτο.
Εκτός των άλλων, είχε 2 γκολ, έδωσε 4 ασίστ για γκολ, ενώ αν και μεσοεπιθετικός είχε 30 κλεψίματα. Τέλος, όπως… αναμενόταν είχε και τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ – και με διαφορά – με 75!
11. Νίκος Σπυρόπουλος (1683 λεπτά, 19 ματς)
Σεζόν με σκαμπανεβάσματα για τον αριστερό μπακ του Παναθηναϊκού, που όμως ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς.
Για μπακ της αξίας του, οι μόλις 5 τελικές προσπάθειες (ο Καντέ είχε 7, για παράδειγμα), προκαλούν εντύπωση, αν και η συνεισφορά του επιθετικά δεν αποτυπώνεται εύκολα με αριθμούς.
Αμυντικά, είχε 20 κλεψίματα και 9 επιτυχημένες επεμβάσεις, αλλά ήταν και άτυχος, έχοντας και 2 δοκάρια.
12. Σωτήρης Νίνης (1449 λεπτά, 26 ματς)
Ο 20χρονος άσος είχε 26 συμμετοχές, αλλά μόνο στα 14 από τα ματς του πρωταθλήματος ξεκίνησε βασικός.
Μοίρασε και φέτος γκολ στους συμπαίκτες του, δίνοντας 4 ασίστ, ενώ πέτυχε και 3 γκολ. Είχε αρκετά καλά ποσοστά σε πετυχημένα γεμίσματα ανά προσπάθειες (24/93), ενώ συμμετείχε και ανασταλτικά έχοντας 26 κλεψίματα.
Εκπληξη είναι ίσως το πως έχει κάνει 45 φάουλ, τα περισσότερα μετά τον Λουκά Βύντρα, ενώ του έχουν κάνει 58, τα περισσότερα μετά τους Καραγκούνη και Σαλπιγγίδη.
13.Ματίας Μπίαρσμιρ (1163 λεπτά, 16 ματς)
Ο Σουηδός σέντερ μπακ πήρε τις ευκαιρίες του, όπως αποδεικνύουν και τα λεπτά συμμετοχής του, κυρίως επί Τεν Κάτε.
Η αλήθεια είναι οτι ο 24χρονος παίκτης δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα σε κάποια στατιστική κατηγορία, έχοντας πάντως μπόλικες πετυχημένες επεμβάσεις (24).
14. Σιμάο Μάτε Ζούνιορ (965 λεπτά, 17 ματς)
Η παρουσία του νεαρού Μοζαμβικανού είναι τόσο πληθωρική στα ματς, όπου πιθανόν να νόμιζε κάποιος πως φέτος δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής!
Ηταν από τους πρώτους παίκτες σε κλεψίματα, ενώ δεδομένης της θέσης του τα 32 λάθη στα οποία υπέπεσε δεν είναι πολλά. Αντίθετα, έκανε 36 φάουλ, όντας στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.
15. Γκάμπριελ (707 λεπτά, 12 ματς)
«Αοσμη» ήταν η φετινή παρουσία του Βραζιλιάνου δεξιού μπακ-χαφ, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στατιστικά του.
Εστω και έτσι ο παίκτης έδωσε μια ασίστ, χωρίς πάντως να σημειώσει κάποιο γκολ, σε αντίθεση με πέρυσι που είχε πετύχει 5… Το… πάλεψε δημιουργικά, έχοντας πετυχημένα γεμίσματα ανά προσπάθειες 6/25.
16. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (578 λεπτά, 16 ματς)
Δεν ήταν η καλύτερη σεζόν για τον 24χρονο μεσοεπιθετικό, ερχόμενος βέβαια από τον πάγκο κυρίως, καθώς μόλις σε 4 ματς ξεκίνησε βασικός.
Είχε πάντως 2 ασίστ, πέτυχε και 1 γκολ, αν και δεν φάνηκε να συμμετέχει πολύ στο δημιουργικό παχνίδι (4/18 πετυχημένα γεμίσματα ανά προσπάθειες).
17. Γιούρκας Σεϊταρίδης (556 λεπτά, 8 ματς)
Οι άνθρωποι και ο κόσμος του Παναθηναϊκού περίμεναν πολλά περισσότερα από τον έμπειρο 29χρονο μπακ.
Στα λίγα ματς που έπαιξε δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει σε κάποια στατιστική κατηγορία, καθώς δεν έδωσε ούτε μια ασίστ.
Οι υπόλοιποι
Φίλιππος Δάρλας (378 λεπτά, 5 ματς): Ηρθε από το πουθενά στα τέλη Αυγούστου, χωρίς και φέτος να δείξει κάτι ιδιαίτερο.
Στέργος Μαρίνος (301 λεπτά, 9 ματς): Εδειξε πως μπορεί να προσφέρει πολλά στο μέλλον. Εδωσε μία ασίστ
Μάριο Γκαλίνοβιτς (280 λεπτά, 3 ματς): Αδοξο ήταν το τέλος της καριέρας του Κροάτη γκολκίπερ στον Παναθηναϊκό. Στα 3 ματς που έπαιξε πάντως, δεν δέχτηκε γκολ.
Αντε Ρουκάβινα (271 λεπτά, 10 ματς): Για έναν επιθετικό που τελειώνει με 0 γκολ το πρωτάθλημα, τα υπόλοιπα είναι περιττά…
Αντώνης Πετρόπουλος (120 λεπτά, 5 ματς): Δεν πήρε ευκαιρίες, έπαιξε ελάχιστα και είναι άδικο να κριθεί φέτος.
Σίλβα Κλέιτον (62 λεπτά, 3 ματς): Μεταξύ πάγκου και εξέδρας, τα 62 λεπτά συμμετοχής τα λένε όλα.
Αλέξανδρος Τζιόλης (19 λεπτά, 2 ματς): Ο διεθνής μέσος έφυγε τον Ιανουάριο, παίρνοντας κάποια λεπτά προτού αποχωρήσει.
Οι πρωτομάστορες των τίτλων
Από τον πάγκο του Παναθηναϊκού έχουν περάσει ιστορικές μορφές του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οι οποίοι με τη δουλειά τους ανέδειξαν την ομάδα του «τριφυλλιού», κερδίζοντας πολλαπλές διακρίσεις .
Ποιος δεν έχει ακούσει για τον αείμνηστο Φέρενς Πούσκας , το μεγάλο αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος ως προπονητής του Παναθηναϊκού οδήγησε το 1971 τους «πράσινους» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (έχασαν 2-0 από τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ) και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1972;
Στο τιμόνι του Παναθηναϊκού όμως εκτός από τον Ουγγρο-Ισπανό, έχουν περάσει και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Όπως ο Άγγλος Χάρι Γκέιμ που έγινε γνωστός για την αυστηρότητα του. Ή ο Στέφαν Μπόμπεκ που εισήγαγε το επαναστατικό για την εποχή σχήμα του 4-3-3.
Εμβληματική μορφή επίσης ήταν και ο Λάκης Πετρόπουλος με τους δυο τίτλους που έφερε στον Παναθηναϊκό το 1969 και το 1970. Αξέχαστος θα μείνει για τους παλαιότερους ο Πολωνός Καζιμίρ Γκόρσκι που διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» ένα άλλο μεγάλο όνομα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον Βραζιλιάνο, Αϊμόρε Μορέιρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα ως τεχνικός των «πρασίνων» έχει σηκώσει ο Άγγλος Χάρι Γκέιμ, ο οποίος κατέκτησε τρεις τίτλους (1953,1961,1962). Τον ακολουθούν με δυο οι Στέφαν Μπόμπεκ, Λάκης Πετρόπουλος και Χουάν Ραμόν Ρότσα.
Αναλυτικά η λίστα με τους προπονητές των πρωταθλημάτων του Παναθηναϊκού:
1929-1930: Γιόζεφ Κίνσλερ (Ούγγρος)
1948-1949: Γιόχαν Στραντ (Αυστριακός)
1952-1953: Χάρι Γκέιμ (Άγγλος)
1959-1960: Μηγιάκης-Τσούτσος- Σίμος
1960-1961: Χάρι Γκέιμ (Άγγλος)
1961-1962: Χάρι Γκέιμ
1963-1964: Στέφαν Μπόμπεκ (Γιουγκοσλάβος)
1964-1965: Στέφαν Μπόμπεκ
1968-1969: Λάκης Πετρόπουλος
1969-1970: Λάκης Πετρόπουλος
1971-1972: Φέρεντς Πούσκας (Ουγγρο-Ισπανός)
1976-1977: Ξεκίνησε ο Βραζιλιάνος, Αϊμόρε Μορέιρα, στις αρχές Νοεμβρίου ανέλαβε ο Αντώνης Μηγιάκης με τον Νίκο
Τζουνάκο και στις 12 Δεκεμβρίου κάθισε στον πάγκο των «πρασίνων» ο Πολωνός Καζιμίρ Γκόρσκι.
1983-1984: Γιάτσεκ Γκμοχ (Πολωνός)
1985-1986: Πιετρ Πάκερτ (Τσεχοσλοβάκος)
1989-1990: Από την 1η μέχρι την 7η αγωνιστική ήταν ο Σουηδός Γκίντερ Μπένγκστον και από την 8η μέχρι το τέλος της σεζόν ανέλαβε ο Βούλγαρος Κρίστο Μπόνεφ.
1990-1991:Βασίλης Δανιήλ
1994-1995: Χουά Ραμόν Ρότσα (Αργεντινός)
1995-1996: Χουάν Ραμόν Ρότσα
2003-2004: Ιτζάκ Σουμ (Ισραηλινός)
Οι προπονητές που έχουν κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους με το «τριφύλλι»:
Χάρι Γκέιμ: 3 (1953, 1961, 1962)
Στέφαν Μπόμπεκ: 2 ( 1964, 1965)
Λάκης Πετρόπουλος: 2 (1969, 1970)
Χουάν Ραμόν Ρότσα: 2 (1995, 1996)
Πηγή: https://www.sportdog.gr/
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >