Αποτέλεσμα που δεν μπορεί να το πανηγυρίσει, αλλά μπορεί ν’ αποδειχθεί χρυσάφι στη μάχη για την Ευρώπη, απέσπασε στο «παρά πέντε» η ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό με το τελικό 1-1.

Ads

Οι «πράσινοι» βρίσκονταν μια ανάσα από το διπλό που θα τους ξανάβαζε γερά στο κόλπο της Ευρωπαϊκής εξόδου, ωστόσο ο Λιβάι Γκαρσία τους πήρε την μπουκιά απ’ το στόμα στο 92’. 

Ο αδικαιολόγητα παθητικός τρόπος που θέλησε να προστατεύσει ο Μπόλονι το προβάδισμα του Ιωαννίδη (με κεφαλιά στο 36’), τιμωρήθηκε στο τέλος και κόστισε μια νίκη που θα έφερνε τούμπα τα δεδομένα.

Βάσει της κρισιμότητας του αγώνα θα περίμενε κανείς οι δυο ομάδες να μπουν επιφυλακτικά. Κι όμως κάθε άλλο παρά «σβηστά» ξεκίνησε το ματς στο ΟΑΚΑ. Μπαίνοντας πιο δυνατά, η ΑΕΚ χάλασε κάποιες αντεπιθέσεις με πολύ καλές προϋποθέσεις και απείλησε μ’ ένα φάουλ του Μάνταλου (που κόντραρε κι έφυγε λίγο έξω).

Ads

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έδινε μεν την κατοχή, αλλά ήταν φανερά επικίνδυνος στις στημένες φάσεις. Και σε μια τέτοια έχασε την καλύτερη ευκαιρία του αγώνα (όταν ο Τσιντώτας έβγαλε την πονηρή κεφαλιά του Καρλίτος από φάουλ του Χουάνκαρ).

Μπορεί λοιπόν τα σκληρά μαρκαρίσματα εκατέρωθεν να διέκοπταν τον ρυθμό, αλλά το παιχνίδι κάθε άλλο παρά βαρετό ήταν. Κι αφού οι παίκτες του Χιμένεθ συνέχιζαν να φτάνουν έξω από την περιοχή -αλλά τα έκαναν θάλασσα στην τελική επιλογή- ήρθε ο Παναθηναϊκός να τους χτυπήσει ακριβώς εκεί που πονούν όλη τη χρονιά.

Σέντρα του Καρλίτος στο 36΄που άλλαξε ελαφρώς πορεία, δυνατό πάτημα του Ιωαννίδη (που σχεδόν έβαλε στα δίχτυα τον Βασιλαντωνόπουλο) και αδυναμία του Τσιντώτα ν’ αποτρέψει το γκολ, το οποίο έβαλε μπροστά στο σκορ  (0-1) τους «πράσινους».

Κάπως έτσι η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά να κυνηγάει. Έχοντας χάσει ενδιάμεσα και τον Ολιβέιρα (που παραπονέθηκε για ενοχλήσεις και έδωσε τη θέση του στον Ανσαριφάρντ) έπρεπε να επιτεθεί. Η αντίδρασή της όμως ήταν σπασμωδική και η φανερά αναπτερωμένη ψυχολογία του Παναθηναϊκού του επέτρεψε να πάει με το προβάδισμα στ’ αποδυτήρια.

Χρειάστηκε βέβαια να λαχταρήσει μέχρι να συμβεί αυτό (όταν ο Αλμπάνης έπιασε αμαρκάριστος κεφαλιά, αλλά ο Διούδης βρισκόταν εκεί που έπρεπε για να μπλοκάρει).

Όπως τελείωσε δε το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε και το δεύτερο. Με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού ν’ αποτελεί τον βασικό λόγο που η ομάδα του διατηρούσε το προβάδισμα.

Επεμβαίνοντας δυο φορές σε σουτ των Βασιλαντωνόπουλου-Γαλανόπουλου και απομακρύνοντας επικίνδυνο γύρισμα του Γκαρσία. Ήταν σαφές εξάλλου πως επιλογή του Μπόλονι για να πάρει το ματς, θα ήταν να κρατήσει αρκετά πίσω την ομάδα του.

Πράγμα όχι ευχάριστο πιθανώς στο μάτι του κόσμου της ομάδας, αλλά στη λογική (για μια ακόμη φορά) του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Το μόνο που κατάφερναν όμως οι επιτιθέμενοι της ΑΕΚ (και ειδικά ο Αλμπάνης) ήταν να «κουτουλάνε» σε αντίπαλο. Τη μια φορά που έγινε το αντίθετο (με τον Σάντσες ν’ ανατρέπει τον Ανσαριφάρντ) και πίστεψαν ότι θα λυτρωθούν από τη βούλα του πέναλτι, ήρθε το VAR να τους χαλάσει τα σχέδια.

Γιατί σωστά επενέβη ( το VAR) και μετέτρεψε το πέναλτι -που δόθηκε αρχικά από τον Ολλανδό- φάουλ εκτός περιοχής. Βέβαια ακόμα κι έτσι θα μπορούσε να βρει η «Ένωση» την ισοφάριση, αν η ωραία εκτέλεση του Μάνταλου δεν κατέληγε στη λάθος πλευρά των διχτύων.

Παρόλο λοιπόν που ο Μπόλονι προσπάθησε να επέμβει στο ματς (βάζοντας Αγιούμπ αντί Σανκαρέ και Μακέντα αντί Καρλίτος) το σκηνικό παρέμενε ίδιο. Η ομάδα του ταμπουρωμένη και η βουτημένη στο άγχος αντίπαλος της να μη βρίσκει τρόπο να διασπάσει το τείχος.

Γιατί η είσοδος του Κρίστισιτς πέρασε κάποιες μπαλιές, αλλά ο τραγικός Ανσαριφάρντ βολόδερνε στην περιοχή (αντί να εκτελέσει). Και ο μπλοκαρισμένος Γκαρσία κατάφερε να σπαταλήσει κραυγαλέα ευκαιρία (σουτάροντας πάνω στον Διούδη αντί να πασάρει σε δυο αμαρκάριστους συμπαίκτες).

Έστω και ανορθόδοξα όμως, έστω και χωρίς καθαρό μυαλό, έστω κι αν κατέφυγε σε «γιόμες» στο τέλος, η ΑΕΚ τα κατάφερε. Δικαιώθηκε για το ότι πολεμούσε ως το τελευταίο λεπτό.

Και αρκούσε μια αδράνεια σε σέντρα του δραστήριου Μαχαίρα (ο οποίος είχε περάσει αλλαγή) στο 90+2΄για να λυτρωθεί. Χάρη στην πρώτη πιθανώς σωστή ενέργεια του Γκαρσία στο ματς και μια κεφαλιά που έγραψε το 1-1.

Δεν μπορεί να χαμογελάσει (παρά το ευνοϊκό αποτέλεσμα όπως εξελίχτηκε το ματς στο τέλος) η «Ένωση», που παραμένει φαβορί για το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ωστόσο έμεινε χωρίς τρίποντο για μια ακόμη φορά σε ντέρμπι.

Από την άλλη το τριφύλλι έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει την πρώτη τετράδα και να μπει για τα καλά στη μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, με το 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ να βρίσκεται πλέον  στο -5 από την Ένωση και στο -7 από ΠΑΟΚ και Άρη.

Η AEK κράτησε το μαξιλαράκι ασφαλείας, με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη να έχουν πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια ισοβαθμώντας στη 2η θέση με 57 βαθμούς, όντας στο +2 από ΑΕΚ και στο +7 από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός με το 1-0 επί του Αστέρα άνοιξε κι άλλο τη διαφορά από τη δεύτερη θέση, εκτοξεύοντάς την στους 22 βαθμούς.

Η βαθμολογία μετά την 5η αγωνιστική των play-off της Super league

image

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμάνσκι (69’ Κρίστισιτς), Γαλανόπουλος (79’ Κοσίδης), Γκαρσία, Μάνταλος, Αλμπάνης (79’ Μαχαίρας), Ολιβέιρα (λ. τ. 34’ Ανσαριφάρντ)

Παναθηναϊκός (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Σάντσες, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Πούγγουρας, Νιάς, Αλεξανδρόπουλος, Σανκαρέ (69’ Αγιούμπ), Βιγιαφάνιες, Ιωαννίδης (90′ Ενμπαγκοτό), Καρλίτος (69’ Μακέντα)

Διαιτητής: Χίγκλερ Ντένις (Ολλανδία)
Βοηθοί: Χόνιγκ Ρότζερ, Μπλέμινκ Ρενς (Ολλανδία)
4ος Διαιτητής: Φωτιάς Βασίλειος (Πέλλας)
VAR: Μάνσοτ Γερόν (Ολλανδία)
AVAR: Καλαμπόκης Κωνσταντίνος (Αιτ/νιας)