Το ποσό των 2 ευρώ θα παρέχει καθημερινά η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές στους ζητιάνους της πόλης Σίταγκονγκ, όπου διεξάγεται το Μάρτιο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κρίκετ, προκειμένου να τους… απομακρύνει από τους δρόμους και να κρύψει τη δυσάρεστη αλήθεια!

Ads

Περίπου 300 άνθρωποι, που ζουν στους δρόμους, θα λάβουν το ποσό των 2 δολαρίων την ημέρα επί 3 μήνες ως αποζημίωση για την απώλεια εσόδων τους εξαιτίας της απομάκρυνσής τους από τους δ΄ρομους, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μανσούρ Αλάμ.

Οι ζητιάνοι θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε κέντρα επανένταξης, εφόσον το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Ο κ. Αλάμ σημείωσε πως θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ζητιάνων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συσταθεί μία λίστα όσων εξ αυτών διαθέτουν κάποια αναπηρία. «Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να επανεντάξουμε τους ζητιάνους στο νότιο τμήμα της πόλης και πρόκειται να το πράξουμε πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες και οι θεατές. Ακόμη, θα συντάξουμε μια λίστα, ώστε να σταματήσει η εισροή των ζητιάνων με αναπηρίες από άλλα μέρη της χώρας».

Ads

Η απόφαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης να μεταφέρει όλους τους ζητιάνους στην πρωτεύουσα Ντάκα σε κέντρα περίθαλψης μέχρι την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κρίκετ.

Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να καταργηθεί η επαιτεία, η τελευταία καλπάζει στο Μπαγκλαντές: καθημερινά ζητιάνοι βγαίνουν στους δρόμους, στα φανάρια και έξω από εμπορικά κτίρια στη Ντάκα και στη Σίταγκονγκ.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού τους, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 700.000 ζητιάνοι σε όλη τη χώρα, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν κάποια σωματική αναπηρία.

*Το Μπαγκλαντές φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κρίκετ, μαζί με την Ινδία και τη Σρι Λάνκα.