«Λέμε όχι στο ρατσισμό μέσω του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το Αντιρατσιστικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα. Ποδοσφαιρικές ομάδες μεταναστευτικών κοινοτήτων από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Καμερούν και το Κογκό συμμετέχουν για να περάσουν ένα κοινό μήνυμα κατά των διακρίσεων και των στερεοτύπων. Συμμετέχοντες μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για αυτή τους την εμπειρία και εξήγησαν τι σημαίνει για εκείνους το ποδόσφαιρο.

Ads

Ο Ερμάλ Σουλάι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα, ζει εδώ και 22 χρόνια στη χώρα μας κι είναι η 3η χρονιά που συμμετέχει στο τουρνουά. «Συμμετέχουμε για να δώσουμε το μήνυμα. Το μήνυμα είναι ότι ‘’Λέμε όχι στο Ρατσισμό’’. Είναι ένα πρόγραμμα από το εξωτερικό κι όσο πάει εξαπλώνεται και συμμετέχουν περισσότερα άτομα σε αυτές τις εκδηλώσεις. Το άθλημα πιστεύουμε ότι ενώνει, μέσα από αυτή τη διοργάνωση το πνεύμα του αθλητισμού μας φέρνει πιο κοντά», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Ε. Σουλάι. Από την πλευρά του ο Μπερνάρντ Βελίου που είναι προπονητής σε ομάδα ποδοσφαίρου και μάνατζερ, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι « όλη του η ζωή είναι το ποδόσφαιρο. «Έχω αφιερώσει κάθε μέρα αρκετό χρόνο σε αυτό. Για μένα είναι το καλύτερο πράγμα και ξεφεύγεις από άλλα πράγματα. Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε».

Ο Χαμίντ από το Αφγανιστάν διαφέρει λίγο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 9 χρονών, ωστόσο μία τραυματική εμπειρία για εκείνον, τον έκανε να σταματήσει να παίζει. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν έχει σταματήσει όμως, καθώς όταν ήρθε στην Ελλάδα πριν 3 χρόνια, εργάστηκε εθελοντικά σε ΜΚΟ είτε ως διερμηνέας, είτε ως προπονητής σε πρόσφυγες και μετανάστες, μαθαίνοντάς τους τα μυστικά του αθλήματος. Είναι μόλις 18 χρονών και πλέον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το βόλει. «Γεννήθηκα στο Ιράν αλλά είμαι από το Αφγανιστάν. Όταν ήμουν στο Ιράν άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο από τότε που ήμουν 9 χρονών κι έπαιζα σε ομάδες για πολλά χρόνια , αλλά παράνομα, με ψεύτικο όνομα, επειδή ήμουν Αφγανός . Δεν έχω πάει ποτέ στο Αφγανιστάν. Ωστόσο κάποια στιγμή σε μία ομάδα που ήμουν με έδιωξαν και δεν ήθελαν να παίζω πια, και μου είπαν ότι είσαι από το Αφγανιστάν δεν μπορείς να παίζεις παράνομα. Εγκαταλείψαμε το Ιράν με την οικογένειά μου κι ήρθαμε στην Ελλάδα, μέσω της Τουρκίας. Φτάσαμε στη Σάμο όπου μείναμε για 3 εβδομάδες. Έπειτα από 3 εβδομάδες ήρθαμε στην Αθήνα όπου μείναμε για 1, 5 χρόνο στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό. Τώρα μένουμε σε ένα σπίτι στο Περιστέρι. Από τότε που ήρθα στην Αθήνα ξεκίνησα να παίζω βόλεϊ», διηγείται ο Χαμίντ. Ωστόσο, αναφέρεται και στα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει στη χώρα μας, καθώς «οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου καθυστερούν πάρα πολύ», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Θέλαμε να πάμε στη Σουηδία, όπου βρίσκεται ο αδερφός μου , αλλά η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν δέχεται πρόσφυγες, έκαναν κάποιες ερωτήσεις στον αδερφό μου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που είναι 18 μπορεί να ζήσει μόνος του, έτσι απέρριψαν την αίτηση για επανένωση. Πήγαμε στην υπηρεσία ασύλου και κάναμε αιτήσεις για άσυλο εδώ στην Ελλάδα. Οι γονείς μου διαβάζουν για να μάθουν ελληνικά», τονίζει. «Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις εθνικότητες, δεν έχει σημασία αν είσαι από διαφορετική χώρα, ή έχεις διαφορετικό χρώμα. Θέλω να πω όχι στο ρατσισμό», αυτό είναι το μήνυμα του Χαμίντ κι αυτό θέλει να περάσει μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτό το τουρνουά.

Από τότε που ζούσε στο Καμερούν μέχρι και σήμερα ο Χερβέ Εντιμπανέ θυμάται τον εαυτό του να παίζει συνεχώς ποδόσφαιρο. Ο λόγος; «Σίγουρα δεν πρόκειται για χόμπι. Για εμάς στην Αφρική, το ποδόσφαιρο είναι κάτι που μας ενώνει, μας κάνει χαρούμενους». Ζει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του εδώ και 5 χρόνια περίπου κι εργάζεται σε εταιρεία. «Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πολύ καλά ποδόσφαιρο και το σκεφτόμουν να γίνω ποδοσφαιριστής, μάλιστα είναι έκπληκτοι όταν τους λέω ότι δεν είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Για εμάς που είμαστε από την Αφρική και ζούμε στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, για τους μετανάστες εδώ, η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Αυτό το τουρνουά μας βοηθάει να αποβάλλουμε και το άγχος μας, επομένως είμαι πολύ χαρούμενος, και θα ήθελα να συνεχιστούν τέτοιου είδους δράσεις. Έχω δεχτεί αρκετές φορές ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά τέτοιου είδους δράσεις θέλουν να περάσουν ακριβώς το αντίθετο μήνυμα».

Ads

«Αυτή η πρωτοβουλία, που είναι πανευρωπαϊκή έχει μία πολύ καλή κατεύθυνση. Ως φόρουμ κι ως κοινότητες, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την ένταξη των μεταναστών. Είναι ουσιαστικά διακοινοτικό και γνωριζόμαστε καλύτερα και μεταξύ μας και μπορούμε αυτή την φιλοσοφία, την αντιρατσιστική, να τη μεταδώσουμε στις κοινότητές μας και να την υποστηρίξουν. Το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός αλλά κι ο πολιτισμός αποτελεί γέφυρα μεταξύ των ξένων κοινοτήτων, τόσο ανάμεσά τους όσο και με τους Έλληνες», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αβταντήλ Μικαμπερίτζε. Παίρνοντας το λόγο ο Σαμ Ιντρίσου, μέλος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών από την κοινότητα της Γκάνας, σημειώνει: «Αυτό το τουρνουά είναι πολύ σημαντικό για την πάταξη του ρατσισμού από την κοινωνία. Πέρα από αυτό προσπαθεί να φέρει τις κοινότητες κοντά, να γνωριστούν μεταξύ τους και να μπορούμε συλλογικά να παλέψουμε για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, γιατί αν δεν είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματά μας δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Το ποδόσφαιρο κι ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος που μπορεί να μας ενώσει και να παλέψουμε για τα δικαιώματα για την ένταξη που είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη για εμάς είναι επίσης σημαντικό για να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τις κοινότητες και τις οργανώσεις που συμμετέχουν. Πρέπει να ξεπεραστούν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι μία γιορτή που δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα, η καταγωγή, η προέλευση. Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί και διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε. Θα θέλαμε περισσότερη συμμετοχή. Θέλουμε η ελληνική κοινωνία να ακούσει αυτά τα πράγματα ώστε να μπορέσει να αλλάξει τη νοοτροπία που υπάρχει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Σημειώνεται ότι το Αντιρατσιστικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων #FootballPeople του δικτύου FARE network. Για δύο εβδομάδες, από τις 11 έως τις 25 Οκτωβρίου 2018, συμμετέχουν ενεργά με τουλάχιστον 2.000 δράσεις, πάνω από 100.000 άνθρωποι από περισσότερες από 60 χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Το τουρνουά πραγματοποιείται σήμερα από τις 4-8 το απόγευμα στο γήπεδο Ρουφ με την υποστήριξη του ΣΕΜ (Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών) του Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑΝΔΑ – Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.