Αναβρασμός με έντονες πολιτικές προεκτάσεις επικρατεί στη Λάτσιο, με την ακροδεξιά μερίδα των οπαδών της ομάδας να επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά ενός νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ομάδας του Αλβανού αμυντικού, Ελσέιντ Χισάι.

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χισάι (που έμεινε ελεύθερος από τη Νάπολι) θέλησε να “συστηθεί” στους νέους συμπαίκτες του (όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις) επιλέγοντας να τραγουδήσει το “Bella Ciao”, ένα διάσημο τραγούδι που στην Ιταλία θεωρείται ο ύμνος των Παρτιζάνων που πολέμησαν το φασιστικό καθεστώς του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40 στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα «κάγκελα» οι ακροδεξιοί της Λάτσιο

Οι αντιδράσεις από τον ακροδεξιό πυρήνα της ομάδας ήρθαν άμεσα. Αρχικά, η οργή τους διοχετεύτηκε μέσω των social media που απαίτησαν από τον 27χρονο διεθνή Αλβανό αμυντικό να ζητήσει συγγνώμη, στη συνέχεια επιχείρησε αντιπροσωπεία τους να τον συναντήσει σε εστιατόριο που δειπνούσε όλη ομάδα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ενώ το αποκορύφωμα των αντιδράσεων έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας.

Ads

Τότε, που κρεμάστηκε σε γέφυρα της Ρώμης ένα τεράστιο πανό το οποίο έγραφε τα εξής: «Χισάι σκουλήκι, η Λάτσιο είναι φασιστική». Την ώρα μάλιστα που η διοίκηση προσπαθούσε να κρατήσει «ισορροπίες» (έφτασε στο σημείο να κατεβάσει το video με το τραγούδι του Χισάι από τον επίσημο λογαριασμό της ομάδας στο Twitter) και να φέρει την εκτόνωση, οι οπαδοί μοιάζουν αδιάλλακτοι ως προς τη στάση τους.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ενός των αρχηγών των ultras της Λάτσιο, Φράνκο «Φρανκίνο» Κονσταντίνο, ο οποίος δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Adnkronos»: “Ιστορικά, οι οπαδοί μας ήταν πάντα κοντά στην ακροδεξιά και το λέω αυτό με υπερηφάνεια. Το να τραγουδάει κάποιος το “Bella Ciao” φορώντας τη φανέλα της Λάτσιο είναι απολύτως τρελό. Ο Χισάι έκανε λάθος, δεν υπάρχουν δικαιολογίες”.

Υπερ του Χισάι … τελικά η διοίκηση της Λάτσιο

Τελικά η διοίκηση των Λατσιάλι με νέα ανακοίνωσή της πήρε θέση υπέρ του ποδοσφαιριστή της τονίζοντας ότι «ποτέ δεν θα είμαστε στο πλευρό αυτών που αρνούνται τις αξίες του αθλητισμού».

Η ανακοίνωση των «λατσιάλι» αναφέρει: «Η Λάτσιο καταδικάζει έντονα το ντροπιαστικό πανό εναντίον του Ελσέιντ Χισάι. Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο αυτού του τύπου. Ποτέ δεν θα είμαστε στο πλευρό αυτών που αρνούνται τις αξίες του αθλητισμού. Από την άλλη, είμαστε στην πλευρά του αθλητή μας και όλων των άλλων παικτών που βρίσκονται στην ομάδα μας. Δεν θα εκφοβιστούμε από εκείνους που χρησιμοποιούν βίαιους και επιθετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιους ανθρώπους στον κόσμο μας».