Ήταν 15 Απριλίου του 1993, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλάμβανε και επίσημα την προεδρία του Ολυμπιακού.

Ads

Την Πέμπτη, 17 χρόνια μετά και έχοντας οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση 18 τίτλων, με δική του εντολή, η πειραϊκή ΠΑΕ προχώρησε στην ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 26 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος ο Κόκκαλης, που έβαλε τα 15 εκατομμύρια, δεν διάλεξε τυχαία τη μέρα της επίσημης ανακοίνωσης. Ανήμερα των 17ων γενεθλίων του στον προεδρικό θώκο του Ολυμπιακού, θέλησε να στείλει το μήνυμά του για την επόμενη μέρα στο λιμάνι.

«Έχει όραμα»

Τα όσα ειπώθηκαν από τους συνεργάτες του, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης, δεν ήταν τυχαία.

Ads

«Ασφαλώς και είναι συμβολική η μέρα της αύξησης. Ο πρόεδρος δεν έφυγε ποτέ. Εδώ ήταν και παραμένει. Έχει όρεξη και όραμα για τον Ολυμπιακό και δεν θα αφήσει την ομάδα έτσι.

Για άλλη μια φορά έβαλε το χέρι στη τσέπη και θα κάνει αυτό που πρέπει για να επανέλθει η ομάδα στους τίτλους», ήταν οι πλέον χαρακτηριστικές ατάκες που κυκλοφόρησαν από το λιμάνι.

Ασφαλώς ο Κόκκαλης καλείται με τις επόμενες κινήσεις του να επιβεβαιώσει τα όσα ειπώθηκαν από την ΠΑΕ. Το ότι βγήκε μπροστάρης και κάλυψε ο ίδιος τα 15 εκατομμύρια της αύξησης είναι το πρώτο δείγμα των προθέσεων του.

Μπροστά του, όμως, έχει πολλά να κάνει, για να παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός και πάλι δυνατός τη νέα σεζόν και να αποδειχθεί πως η φετινή περίοδος ήταν μια κακή παρένθεση.

Ο ίδιος άλλωστε, επέλεξε σχεδόν πριν από ένα χρόνο να ανοίξει την πόρτα για τη πολυμετοχικότητα στην ΠΑΕ, αλλά τελικά δεν βρήκε την ανταπόκριση που ενδεχομένως περίμενε, κάτι που φαίνεται να τον έχει ενοχλήσει. Γι’ αυτό και επί της παρούσης, πήρε την απόφαση να προχωρήσει ουσιαστικά μόνος, έχοντας στη κατοχή του το 78,5% των μετοχών της ΠΑΕ.

Πάει πίσω του Λαυρεντιάδη

Πριν τις συζητήσεις με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είχαν προηγηθεί αυτές με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που έφτασε κοντά στο να πάρει το 40% το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τελικά το deal δεν έγινε ποτέ.

Όπως δεν καρποφόρησαν και οι πρόσφατες επαφές με τον Λαυρεντιάδη. Έτσι, ο γνωστός επιχειρηματίας παραμένει «συμπαίκτης» του Κόκκαλη με το 10% της ΠΑΕ, αλλά και το 50% της «Καραϊσκάκης ΑΕ».

Το μέλλον πια θα δείξει, αν ο Λαυρεντιάδης αυξήσει το ποσοστό έως και 45% (ή και περισσότερο) και πάει σε συνιδιοκτησία με τον Κόκκαλη, όπως ήθελε το πιο πρόσφατο σενάριο εν όψει του καλοκαιριού.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται δύσκολο να γίνει νέα κουβέντα μες τους επόμενους μήνες. Πληροφορίες λένε πως οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να καθίσουν ξανά στο τραπέζι προς το τέλος του 2010.

Ο προπονητής

Απ’ τη στιγμή που έκλεισε και τυπικά το ζήτημα της αύξησης του Μ.Κ., σειρά παίρνει αυτό της τεχνικής ηγεσίας εν όψει της νέας σεζόν.

Τα πλέι οφ και η έξοδος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι αυτά που «καίνε» περισσότερο, όμως, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τρέξει και το θέμα του προπονητή.

Ακόμη ο Κόκκαλης δεν έχει δώσει την εντολή για να γίνει το ραντεβού με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και όπως έχουμε επισημάνει, αυτή η καθυστέρηση, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αλλαγές

Ίσως την Παρασκευή βρεθεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στην ΠΑΕ και να δρομολογήσει εξελίξεις. Όπως προαναφέραμε άλλωστε, από εδώ και στο εξής περιμένει πολύ δουλειά τον Κόκκαλη, προκειμένου να τηρήσει τις υποσχέσείς του και να εμπνεύσει τον κόσμο της ομάδας.

Πέρα απ’ τον προπονητή και τις μεταγραφές που θα γίνουν τη νέα σεζόν, για τις οποίες το μπάτζετ θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την κατάληψη της πρώτης θέσης στα πλέι οφ, οι πληροφορίες λένε πως θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές τόσο στην ΠΑΕ, όσο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ακόμη και στις Ακαδημίες, ενδεχομένως και στο ιατρικό επιτελείο. Πράγματα που μελετά ο Κόκκαλης, λίγο πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Κακά τα ψέματα, αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, αφού μερίδα του κόσμου έχει χάσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του. Ο ίδιος έχει περάσει και άλλες παρόμοιες στιγμές στο παρελθόν, αλλά κατάφερε να… γυρίσει το χαρτί και το ίδιο προφανώς θέλει να πράξει και τώρα.

Εν αναμονή λοιπόν, των επόμενων κινήσεων του, που σίγουρα θα φανερώσουν αν έχει τη διάθεση, τη «κάψα» που είχε και πριν 17 χρόνια. Γιατί όπως και να το κάνουμε, ο χρόνος προκαλεί φθορά και κούραση. Δεν θα είναι μια ζωή στον Ολυμπιακό ο Κόκκαλης, αλλά τώρα επέλεξε να παραμείνει μπροστά και καλείται να δώσει τις απαντήσείς του.

Πηγή: https://www.sportdog.gr/