Ads

Το μεγάλο φαβορί για το φετινό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποχαιρέτησε πριν λίγα λεπτά την διοργάνωση. Η Ολλανδία του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ και κυρίως του Σνάιντερ, του Ρόμπεν και του Φαν Μπόμελ ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στον προημιτελικό του Πορτ Ελίζαμπεθ, επικρατώντας με 2-1 της Βραζιλίας παρότι στο ημίχρονο ήταν πίσω στο σκορ. Μοιραίος ο Φελίπε Μέλο που πέτυχε αυτογκόλ στο 52’ και άφησε την ομάδα του με «10» στο 73’.

To γρήγορο γκολ του Ρομπίνιο

Ο πρώτος προημιτελικός στο Πορτ Ελίζαμπεθ είχε όλα όσα χρειαζόταν για να ανέβει το θερμόμετρο: Δύο αποφασισμένες και ικανές ομάδες, αλλά και πολύ ρυθμό και πάθος στις προσωπικές μονομαχίες. Αυτό που δεν είχε ήταν ένας υποφερτός αγωνιστικός χώρος που θα εκτίνασσε το θέαμα στα ύψη. Η «σελεσάο» προηγήθηκε γρήγορα, μόλις στο 10ο λεπτό, όταν ο Φελίπε Μέλο έβγαλε μια φανταστική κάθετη πάσα 30 μέτρων που έβγαλε off την άμυνα των «οράνιε». Ο Ρομπίνιο ήταν εκεί που έπρεπε και με σουτ στην κίνηση έβαλε μπροστά τους Βραζιλιάνους στο σκορ και τους έδωσε από νωρίς προβάδισμα πρόκρισης.

Ads

Το πήρε πάνω του ο Φαν Μπόμελ

Οι Ολλανδοί ανασυντάχθηκαν σε χρόνο dt, απάντησαν άμεσα με σουτ του Κάιτ από αριστερό το οποίο έδιωξε ο Ζούλιο Σέζαρ και έδειξαν χαρακτήρα σε ένα επικίνδυνο για αυτούς σημείο του ματς. Καθοδηγούμενοι από τον Μαρκ Φαν Μπόμελ που έκοβε και έραβε στην μεσαία γραμμή, οι «οράνιε» φαινόντουσαν σε θέση να πετύχουν ένα γκολ, ωστόσο πλην του μέσου της Μπάγερν οι υπόλοιποι αστέρες της ομάδας του Μάρβαϊκ είχαν αρκετά προβλήματα να λύσουν. Ο Φαν Πέρσι «πνίγηκε» ανάμεσα σε Ζουάν και Λούσιο, ο Μπάστος δεν χαρίστηκε στον Ρόμπεν σταματώντας τον πολλές φορές με φάουλ, ο Κάιτ ήταν έξω από τα νερά του αναγκασμένος να παίζει αριστερά και ο Σνάιντερ έμενε μακριά από την δράση.

Μεγάλες ευκαιρίες με Ζουάν, Κακά

Όπως ήρθαν τα πράγματα, οι Ολλανδοί θα πρέπει να πήγαν ευχαριστημένοι στα αποδυτήρια με το 1-0 στην πλάτη. Η «σελεσάο» ήταν σαφώς πιο επικίνδυνη και εξαιρετικά ανταγωνιστική σε ένα παιχνίδι, που είχε τρομερό πάθος, την ώρα που ο χλοοτάπητας δυσχέραινε τις προσπάθειες με την μπάλα κάτω… Σε μια από τις φορές που ξεπέρασαν αυτό το πρόβλημα, προέκυψε και η καλύτερη τους ευκαιρία μετά το γκολ. Στο 31’, το τρίγωνο των Ρομπίνιο-Φαμπιάνο-Κακά «έκρυψε την μπάλα», αλλά ο Στεκέλενμπουργκ απογειώθηκε στο πλασαριστό σουτ του άσου της Ρεάλ και απομάκρυνε σε κόρνερ. Καλή ευκαιρία χάθηκε και στο 25’με τον Ζουάν, ενώ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Μαϊκόν τέσταρε την ετοιμότητα του Στεκέλενμπουργκ ο οποίος αντέδρασε σωστά στην κλειστή του γωνία.

Καθοριστικό λάθος από Σέζαρ και Μέλο

Οι Ολλανδοί ήταν εκείνοι που μπήκαν πιο επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο, ψάχνοντας γρήγορα την ισοφάριση, δίχως πάντως να διαφοροποιήσουν συγκλονιστικά την εικόνα τους. Στο 52’ απαίτησαν από τον Ιάπωνα ρέφερι Γιουίτσι Νισιμούρα την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μπάστος για νέο μαρκάρισμα πάνω στον Ρόμπεν και ένα λεπτό αργότερα έφεραν το ματς στο 1-1 με την βοήθεια του Φελίπε Μέλο. Ο Σνάιντερ σέντραρε από αριστερά και ο Ζούλιο Σέζαρ δεν συνεννοήθηκε καλά με τον μέσο της Γιουβέντους που βρήκε λίγο την μπάλα με το κεφάλι και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του.

Η ώρα του Σνάιντερ

Το ματς πήρε «άγρια ομορφιά» στην συνέχεια, καθώς οι Ολλανδοί πήραν τα πάνω τους και οι Βραζιλιάνοι ένοιωθαν πια ανασφαλείς. Ο Ντούνγκα απέσυρε εσπευσμένα τον Μπάστος στο 62’ για να τον προστατεύσει από μια δεύτερη κάρτα αφού ο Ρόμπεν ανέβασε την απόδοση του και από ένα σημείο και ύστερα κοβόταν μόνο με φάουλ. Οι «τουλίπες» πήραν την μάχη της μεσαίας γραμμής σε όλο το δεύτερο μέρος, καθώς ο Λούσιο απέφευγε αυτήν την φορά να ανεβεί ψηλά και οι Ζιλμπέρτο και Μέλο αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Στο 66’ ο Κακά είδε το πλασέ του να φεύγει λίγο άουτ και η τιμωρία για αυτόν και τους συμπαίκτες του ήταν πολύ σκληρή. Δύο λεπτά μετά, ο Σνάιντερ σκόραρε με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ του Ρόμπεν και γυριστή πρώτη κεφαλιά του Κάιτ, στην φάση που άλλαξε οριστικά την ψυχολογία και την ροή του αγώνα.

“Ταφόπλακα” η ανόητη αποβολή του Μέλο

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για την «σελεσάο» στο 73’, όταν ένα απερίσκεπτο και αντιαθλητικό χτύπημα του Μέλο πάνω στον Ρόμπεν, του κόστισε μια δικαιολογημένη κόκκινη κάρτα. Έκτοτε, η Ολλανδία έγινε το απόλυτο αφεντικό του ματς καθώς ευνοήθηκε και από την απογοήτευση και βιασύνη των Λατινοαμερικάνων. Αν οι παίκτες του Φαν Μάρβαϊκ ήταν πιο ψύχραιμοι στις ευκαιρίες που τους δόθηκαν στους ανοικτούς χώρους, θα μπορούσαν να φτάσουν με ακόμα πιο εύκολο τρόπο στην νίκη, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Κάποιες ψυχωμένες ενέργειες των Κακά και Λούσιο και κάποια κόρνερ του Μαϊκίν δεν έφεραν αποτέλεσμα για την Βραζιλία, που όπως και το 2006 αποκλείεται στα προημιτελικά και φυσικά θα πάει ως διεκδικήτρια και όχι ως κάτοχος στο Π.Κ που διοργανώνει η ίδια το 2014…

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μπερτ φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Χαϊτινχά, Όιερ, Φαν Μπρόνκχορστ, Κάιτ, Φαν Μπόμελ, Σνάιντερ, Ντε Γιονγκ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι (85΄ Χούντελααρ)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Ντούνγκα):
Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Ζουάν, Μπάστος (62΄ Ζιλμπέρτο Μέλο), Φελίπε Μέλο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ντάνι Αλβες, Κακά, Ρομπίνιο, Λουϊς Φαμπιάνο (77΄ Νιλμάρ).


1-1 Netherlands – Brazil – www.tugagolo.com
/>/>

Tugagolo ponto | MySpace Video/>


2-1 Netherlands – Brazil – www.tugagolo.com
/>/>

Tugagolo ponto | MySpace Video/>

Πηγή: sportdog.gr