Οι αφοσιωμένοι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονο στρες, ενώ παρακολουθώντας την ομάδα τους, θα μπορούσαν να βρεθούν σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου στην Οξφόρδη, που αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Ads

Στην διάρκεια της σχετικής μελέτης, εξετάστηκε το σάλιο από τους φιλάθλους της Βραζιλίας κατά την ιστορική τους ήττα (7-1) από τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και βρέθηκαν αυξημένα τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης.

Αυτό, όπως αναφέρει το BBC, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και την πίεση στην καρδιά.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στα επίπεδα άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ads

«Οι φίλαθλοι που είναι ιδιαίτερα δεμένοι με την ομάδα τους, δηλαδή έχουν μια ισχυρή αίσθηση ότι είναι «ένα» με την ομάδα τους, είναι εκείνοι που βιώνουν το μεγαλύτερο στρες όταν παρακολουθούν έναν αγώνα», δήλωσε η Dr Μάρθα Νιούσον, ερευνητής στο κέντρο μελέτης της κοινωνικής συνοχής, στην Οξφόρδη.

«Οι φίλαθλοι που είναι πιο περιστασιακοί υποστηρικτές βιώνουν επίσης άγχος, αλλά όχι τόσο εξαιρετικά μεγάλο.»

Η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί επίσης να δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής, ότι η ζωή τους κινδυνεύει ή ότι υποβάλλονται σε επίθεση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει αύξηση των καρδιακών προσβολών μεταξύ των φιλάθλων σε σημαντικές ημέρες αγώνα, είτε υποστηρίζουν σύλλογο είτε την εθνική τους ομάδα.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρακολούθησαν τα επίπεδα κορτιζόλης σε σάλιο 40 οπαδών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος, τριών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το παιχνίδι με το περισσότερο στρες ήταν ο ημιτελικός.

«Ήταν ένας θλιβερός αγώνας, τόσοι πολλοί άνθρωποι λύγισαν», δήλωσε η Dr Νιούσον στο BBC News.

Όμως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι φίλαθλοι είχαν χρησιμοποιήσει στρατηγικές αντιμετώπισης όπως το χιούμορ και το αγκάλιασμα για να μειώσουν το άγχος τους, φέρνοντάς το σε επίπεδα πριν την έναρξη του αγώνα.

Η Dr Νιούσον πρότεινε ότι τα γήπεδα θα πρέπει να μειώσουν το φωτισμό και να παίζεται χαλαρωτική μουσική μετά από παιχνίδια.

«Οι σύλλογοι μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν μέτρα για την υγεία σε φιλάθλους, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ