Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας, που έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα στη ζωή μας. Στο ποδόσφαιρο οι αγώνες πλέον έχουν χάσει το πιο σημαντικό μέρος τους, αφού διεξάγονται με άδειες κερκίδες ή στην καλύτερη περίπτωση με το 30% της χωρητικότητας των γηπέδων.

Ads

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη η ομορφιά ενός γκολ, μιάς ξεχωριστής φάσης, ενός καταπληκτικού συνδυασμού, όλα «μικραίνουν» αν δεν υπάρχουν οι φίλαθλοι να τα επιδοκιμάσουν και να τα πανηγυρίσουν.

Χωρίς αμφιβολία και στο ποδόσφαιρο θα αργήσει η μέρα που θα επανέλθει η κανονικότητα, όσο ο πλανήτης θα δίνει την μάχη κατά του κορωνοϊού.

Έτσι λοιπόν για να «μελαγχολήσουμε» όλοι εμείς που μας λείπει το γήπεδο, αλλά και να τρολάρουμε την δεδομένη αλήθεια στην οδηγία των ειδικών για αποφυγή του συγχρωτισμού, σας παρουσιάζουμε μία ιστορία από το μακρινό 1923.

Ads

Στις 28 Απριλίου του 1924 ο ποδοσφαιρικός ναός του Γουέμπλεϊ άνοιγε για πρώτη φορά τις θύρες του, με σκοπό να φιλοξενήσει τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Μπόλτον και Γουέστ Χαμ. Η πρεμιέρα έμελλε να μείνει στην ιστορία όχι τόσο για τα αποκαλυπτήρια αλλά για τα όσα έγιναν πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Πριν το παιχνίδι 100.000 κόσμος είχε μαζευτεί έξω από το 126.047 χωρητικότητας Γουέμπλεϊ με σκοπό να παρακολουθήσει τον τελικό. Το πλήθος μεγάλωνε κάθε λεπτό και πριν την έναρξη έσπασε τις θύρες, διέλυσε τα κάγκελα και εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με τον Βασιλιά Γεώργιο τον 5ο να παρακολουθεί από την ειδική βασιλική θέση στις εξέδρες.

image

Ο πρώτος τελικός του Γουέμπλεϊ έφτασε πολύ κοντά στην ματαίωσή του, αλλά τελικά ξεκίνησε με 45λεπτη καθυστέρηση και αφού 200.000 κόσμος στριμώχτηκε στις εξέδρες που χωρούσαν μόλις 126.047! Όπως ήταν πολύ φυσιολογικό η διεξαγωγή του αγώνα ήταν εξαιρετικά δύσκολη με το πλήθος, γύρω στις 70 με 80 χιλιάδες επί πλέον, να είναι ουσιαστικά μέσα στο γήπεδο και την αστυνομία να βοηθάει τους διαιτητές ώστε να μπορούν να βλέπουν τις τέσσερις γραμμές.

image

image
Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές στα κόρνερ με την αστυνομία να διώχνει τους οπαδούς ώστε να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να εκτελέσουν!

Η Μπόλτον κατέκτησε το τρόπαιο με 2-0 που ήταν και το πρώτο της Κύπελλο μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες.

Το παρθενικό τέρμα στο Γουέμπλεϊ μπήκε μόλις στο 2 λεπτό της αναμέτρησης με τον Ντέιβιντ Τζακ να είναι ο σκόρερ. Ο Τζακ έπαιξε ακόμα 3 τελικούς (1 Μπόλτον, 2 Άρσεναλ), ενώ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του νησιού για τον οποίο πληρώθηκε ρήτρα 10.000 λιρών.

Όσον αφορά το τέρμα που πέτυχε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, λέγεται πως ο αμυντικός της Γουέστ Χαμ ήταν εκτός θέσης αφού έψαχνε να προσανατολιστεί όταν μπερδεύτηκε με το πλήθος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου καμία από τις δύο ομάδες δεν χρησιμοποίησαν τα ολοκαίνουργια αποδυτήρια αφού ήταν αδύνατο να φτάσουν σε αυτά!

Δείτε το επίσημο πρόγραμμα του τελικού από το 1923!

image

Λίγες ημέρες πριν από τον τελικό ένα τάγμα πεζικού χρησιμοποίησε για δεκαπέντε λεπτά τις εξέδρες με σκοπό να δοκιμάσουν την αντοχή τους.

* Το πρώτο το παλιό Γουέμπλεϊ, κατασκευάστηκε μετά από 300 εργάσιμες ημέρες και κόστισε 750.000 λίρες. Χρησιμοποιήθηκαν 25.000 τόνοι τσιμέντου, 1500 τόνοι ατσάλι και μισό εκατομμύριο βίδες!

Δείτε το ασπρόμαυρο βίντεο από τον ιστορικό τελικό