Εντυπωσιακό ήταν το ντεμπούτο του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτους φιλικό υπό τις οδηγίες του Ισπανού τεχνικού επικράτησαν της Ρόμα με το εντυπωσιακό 5-1.

Ads

Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν καλά στο παιχνίδι και προηγήθηκαν μόλις στο 5’ με τον Ιμπαγάσα, όμως οι Ρωμαίοι ισοφάρισαν στο 11’ με τον Μενές σε 1-1. Το υπόλοιπο ημίχρονο κύλησε χωρίς κάτι ιδιαίτερο, με τον Ολυμπιακό πάντως να κάνει αρκετά λάθη στην άμυνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ιταλοί μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο, όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους, αφού είχαν δύο δοκάρια μέσα σε δύο λεπτά. Οι φάσεις αυτές όμως ξύπνησαν τους γηπεδούχους, με αποτέλεσμα η συνέχεια να είναι… απίστευτη. Στο 51’ ο Ντουντού έκανε το 2-1, στο 60’ ο Μήτρογλου το 3-1, ο Φετφατζίδης στο 78’ το 4-1 και τέλος στο 84’ ο Σοϊλέδης με δυνατό σουτ διαμόρφωσε το θριαμβευτικό 5-1.

Πολύ τρέξιμο και αρκετά λάθη…

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του Ολυμπιακού χρησιμοποίησε το αγαπημένο του 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Νικοπολίδης, στα δεξιά της άμυνας ο Γκαλίτσιος, αριστερά ο Ραούλ Μπράβο, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούνταν από τους Μοδέστο και Ποτουρίδη. Τα δύο κεντρικά χαφ ήταν οι Ντουντού και Μαρέσκα, δεξιά στη μεσαία γραμμή έπαιζε ο Όσκαρ και αριστερά ο Ριέρα. Μόνος του στην κορυφή ξεκίνησε ο Ντιόγκο, ενώ από πίσω του αγωνίστηκε ο Ιμπαγάσα.

Ads

Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 5ο λεπτό ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ. Ο Ιμπαγάσα έκανε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Ταντέι και κατέληξε στα δίχτυα της Ρόμα αιφνιδιάζοντας τον Λόμποντ. Η χαρά όμως των «ερυθρολεύκων» δεν κράτησε πολύ, καθώς μόλις στο 11’ οι Ιταλοί έφεραν το ματς στα ίσια. Ο Τότι έβγαλε εξαιρετική κάθετη πάσα για τον Μενέζ, ο οποίος έφυγε στην πλάτη του Μπράβο και με ωραίο πλασέ νίκησε τον Νικοπολίδη και έκανε το 1-1. Από το γκολ και μετά οι Πειραιώτες ανέβασαν ρυθμούς, όμως δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη φάση μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου.

Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν ιδιαίτερα ορεξάτοι, έτρεξαν πολύ και μάρκαραν σε όλο το γήπεδο. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα αρνητικά, τα οποία είχαν να κάνουν κυρίως με την ανασταλτική λειτουργία. Οι κεντρικοί χαφ έχαναν πολύ συχνά τους αντιπάλους τους, ενώ οι αμυντικοί δεν συνεννοούνταν σωστά.

«Έγερνε» δεξιά, άφαντος ο Ριέρα

Στην συνέχεια της αναμέτρησης η Ρόμα είχε τον έλεγχο του αγώνα και λίγο έλειψε να περάσει μπροστά στο σκορ. Αρχικά, στο 31’ ο Περότα, αν και αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, δεν μπόρεσε να πλασάρει, ενώ τρία λεπτά αργότερα το ανάποδο ψαλιδάκι του Ταντέι πέρασε άουτ. Ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν πολύ να βγει στην επίθεση, καθώς η μπάλα πήγαινε μόνο από τα δεξιά. Ο Ριέρα δεν συμμετείχε καθόλου στο ματς, χωρίς όμως να φταίει ο ίδιος, αφού δεν τροφοδοτούνταν σωστά από τους συμπαίκτες του. Το ημίχρονο πάντως ολοκληρώθηκε με μία καλή στιγμή για τους Πειραιώτες, όταν ο Λόμποντ απέκρουσε δύσκολα το δυνατό σουτ του Ντιόγκο στο 40’.

Δοκάρια η Ρόμα, γκολ ο Ολυμπιακός

Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με αρκετές αλλαγές, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να περνάει στο γήπεδο τους Πάρντο, Γ. Παπαδόπουλο, Α. Παπαδόπουλο, Μήτρογλου και Ζαϊρί. Οι Ρωμαίοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και μέσα σε δύο λεπτά έχασαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, στο 48’ ο Κασέτι εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία των Ποτουρίδη και Ριέρα, μπήκε στην περιοχή, έκανε και το πλασέ, όμως η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ ίδια κατάληξη είχε στο αμέσως επόμενο λεπτό και η κοντινή κεφαλιά του Αντριάνο, ο οποίος ολομόναχος στην καρδιά της περιοχής δεν μπόρεσε να σημαδέψει σωστά.

Αντίθετα με τον επιθετικό των Ιταλών, ο Ντουντού στο 51’ ήταν πιο εύστοχος και κατάφερε με κοντινή κεφαλιά, ύστερα από ωραία σέντρα του Ιμπαγάσα, να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να κάνει το 2-1. Το γκολ αυτό ήταν και η αρχή για το… πάρτι των «ερυθρολεύκων». Οι Πειραιώτες συνέχισαν να πιέζουν και στο 60’ δικαιώθηκαν. Ο Ζαϊρί έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Μήτρογλου με προβολή από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 3-1. Παρά την επιθετική… μαγεία όμως, δεν έλειψαν ούτε στο δεύτερο ημίχρονο τα αμυντικά λάθη για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, στο 66’ ο Ζαϊρί «πούλησε» τη μπάλα και ο Ρίισε λίγο έλειψε να μειώσει στο σκορ, όμως το πλασέ που επιχείρησε απέναντι από τον Πάρντο, έφυγε μόλις άουτ.

Συνεχίστηκε το πάρτι…

Ο Ολυμπιακός προηγούνταν ήδη 3-1, ωστόσο οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε και ιδίως οι «πιτσιρικάδες» που είχαν περάσει στο γήπεδο, δεν ήθελαν με τίποτα να σταματήσουν. Συνέχισαν να πιέζουν και εκμεταλλευόμενοι τα τραγικά κενά στην άμυνα της Ρόμα κατάφεραν να πετύχουν μία νίκη μεγάλων διαστάσεων, έστω και αν ήταν σε φιλικό. Στο 78’ λοιπόν, ο Ντουντού βρήκε με εξαιρετικά μπαλιά τον Ζαϊρί, ο Μαροκινός έδωσε αμέσως στον Φετφατατζίδη και αυτός με σουτ έξω από την περιοχή σκόραρε για το το 4-1.

Αυτό όμως δεν ήταν το τελευταίο τέρμα της αναμέτρησης, αφού ο Σοϊλέδης ήθελε να πετύχει το… κερασάκι. Έτσι λοιπόν, στο 84’ ο Μοδέστο έκανε από τα δεξιά την συρτή μπαλιά, οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν και ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το θριαμβευτικό 5-1, που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης (46′ Πάρντο), Μοδέστο, Γκαλίτσιος (46′ Α. Παπαδόπουλος), Όσκαρ (Γ. Παπαδόπουλος), Ιμπαγάσα (58′ Φετφατζίδης), Ντουντού, Ντιόγκο (46′ Μήτρογλου), Ραούλ Μπράβο (85′ Νικλητσιώτης), Μαρέσκα (46′ Ζαϊρί), Ριέρα (58′ Σοϊλέδης), Ποτουρίδης (75′ Βασιλόγιαννης)

Ρόμα (Κλαούντιο Ρανιέρι): Λόμποντ (46′ Ντόνι), Αντρεόλι, Ζουάν (46′ Λορία), Τότι (46′ Μπαπτίστα), Ταντέι (46′ Πιτ), Ντε Ρόσι, Ρίισε, Περότα, Γκρέκο (46′ Αντούνες), Κασέτι (65′ Ρόζι), Μενέζ (46′ Αντριάνο)

Διαιτητής: M. Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Boηθοί: Χ. Ακρίβος, Ν. Φαντόπουλος