Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε σήμερα (Σάββατο) το μεσημέρι ο Ντέμης Νικολαΐδης, για συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από τους περισσότερους, ως πρόθεση της κυβέρνησης να ορίσει τον πρώην διεθνή επιθετικό και πρόεδρο της ΑΕΚ, ως κεντρικό πρόσωπο σε σύνθεση Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στην ΕΠΟ, που θα προτείνει στη FIFA, σε συνάντηση που θα γίνει στην Ελβετία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Η αλήθεια – σύμφωνα με πληροφορίες μας – πάντως δεν είναι ακριβώς αυτή. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόφαση για πρόταση στη FIFA για σχηματισμό Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στην ΕΠΟ. Όσο περνούν οι μέρες, στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο, πως η επιθυμία τους για νέα πιο άμεση εμπλοκή των διεθνών συνομοσπονδιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να μορφοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό μοντέλο.

Προς το παρόν λοιπόν, προσανατολίζονται όπως φαίνεται στο να δημιουργηθεί μια ομάδα προσώπων, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν με τη FIFA ως ας πούμε άτυποι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκτός ΕΠΟ, μαζί με τους κυβερνητικούς παράγοντες που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις συζητήσεις. Και στη συνέχεια να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να προκύψει μια διοικητική κατάσταση κοινής αποδοχής (κι από τις μεγάλες ΠΑΕ) για την ΕΠΟ.

Αλλά όποιος έχει εμπειρία από FIFA – UEFA καταλαβαίνει πως αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Ειδικά ο ορισμός Π.Δ.Ε, χωρίς να υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος από τους λόγους που ορίζονται στο καταστατικό των διεθνών συνομοσπονδιών, για κάτι τέτοιο.

Ads

Ενδεχόμενο νέων επαφών

Όσον αφορά την παρουσία του Ντέμη Νικολαΐδη, είναι σαφώς δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια τέτοια ομάδα. Από τη δική του πλευρά, μετά τη συνάντηση έβγαινε πως συζήτησε κι έθεσε ορισμένους όρους για πρόσωπα, για να δεχθεί να έχει εμπλοκή. Αλλά αυτό, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς του προτάθηκε…

Από κυβερνητικής πλευράς, μετά τη συνάντηση, έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα και μάλιστα τονίστηκε πως δεν προβλέπεται να είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης στην ελληνική αντιπροσωπεία, που με επικεφαλής τον Γιώργο Γεραπετρίτη, θα πάει στην Ελβετία, κατά πάσα πιθανότητα την εβδομάδα που έρχεται.

Αν συμφωνεί σε κάτι η πληροφόρηση που έρχεται κι από τις δύο πλευρές, είναι πως ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες επαφές στη συνέχεια.

Πλάνο χωρίς προεργασία

Βεβαίως αυτό που έχει σημασία, είναι πως η κυβέρνηση με την τροπολογία της προηγούμενης Δευτέρας που ήταν κεντρική απόφαση του Μαξίμου, έχει μπει σε μια διαδικασία στην οποία προς το παρόν πρωταγωνιστούν άνθρωποι, χωρίς προηγούμενη εμπειρία από ποδοσφαιρικά ζητήματα, πόσο μάλλον από διαχείριση σχέσεων με FIFA – UEFA.

Αυτό φάνηκε κι από τη βιασύνη με την οποία προωθήθηκε η τροπολογία που είναι απόλυτα προβληματική και αδύνατο προς το παρόν να εφαρμοστεί από τα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα, αλλά κι από την διαχείριση των ημερών που ακολούθησε.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός την Πέμπτη παρουσίασε στη Βουλή ένα πλάνο, για το οποίο δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική προεργασία και πως στις μέρες που ακολουθούν τις τοποθετήσεις του στο Κοινοβούλιο, ψάχνουν να δουν αν και πώς θα μπορούσε να προκύψει κάτι πάνω στις προϋποθέσεις που περιέγραψε.

Επιπλέον, προς το παρόν μένει ανέγγιχτο, το θέμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση πυροδότησε την κρίση. Δηλαδή το ζήτημα πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών