Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία ολοκληρώθηκε και έδειξε νικητή την Γερμανία. Μετά από 24 χρόνια η «νάσιοναλμανσαφτ» παίρνει ξανά το Μουντιάλ έχοντας και πάλι αντίπαλο στον τελικό την Αργεντινή. Η «νάσιοναλμανσαφτ» βάζει το τέταρτο αστέρι στη φανέλα της και ισοφαρίζει την δεύτερη σε σειρά, Ιταλία, σε τίτλους ενώ γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κερδίζει παγκόσμιο κύπελλο στην Λατινική Αμερική.
Το «χρυσό» γκολ του Γκέτσε στο 113ο λεπτό έφερε την Γερμανία στο ψηλότερο σκαλί του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Τα «πάντσερ» απέδειξαν πως πήγαν στη Βραζιλία και δεν θα έφευγαν χωρίς το τρόπαιο. Η Γερμανία στέφθηκε για 4η φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια (η 1η το 1954 στην Ελβετία, η 2η το 1974 στη Γερμανία και η 3η το 1990 στην Ιταλία), αφήνοντας την Αργεντινή του «αόρατου» σούπερ σταρ, Μέσι, που το πάλεψε όσο μπορούσε, να αναπολεί την εποχή Μαραντόνα.
Ο αγώνας
Αν και η Γερμανία μπήκε πιο δυνατά στο ματς και επέβαλε παιχνίδι κατοχής και κυριαρχίας, η Αργεντινή όμως ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρει. Η ομάδα του Σαμπέγια προσπάθησε να κλέψει τον τελικό με τον Ιγκουαΐν σε ισάριθμες ευκαιρίες, που αν δεν συμπεριφερόταν ως επιθετικός πολύ μικρότερης κλάσης από αυτήν που απαιτείται για να γίνει καθοριστικός σε τελικό Μουντιάλ ίσως το σενάριο του αγώνα να είχε γραφτεί αλλιώς. Πρώτα πέταξε στα σκουπίδια ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ που του χάρισε ένα λάθος γύρισμα του Κρόος και λίγο αργότερα δεν έλεγξε τον ενθουσιασμό του και βιάστηκε να φύγει – σε βαθμό να συλληφθεί σε θέση οφ σάιντ – πριν σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, σημειώνοντας ένα γκολ που φυσικά δεν μέτρησε ποτέ.
Η Αργεντινή θα μπορούσε και πάλι να πάρει τον τίτλο αν ο Παλάσιο στο 97’ δεν πλάσαρε σωστά τον Νόιερ που έκανε άστοχη έξοδο. Πράγμα που δεν ίσχυσε για τον Μάριο Γκέτσε, που στα 22 του χρόνια έμελλε να γίνει ο άνθρωπος που θα έκρινε τον πιο σημαντικό τίτλο του πλανήτη. Εκμεταλλευόμενος τη φανταστική κούρσα του Σούρλε από τα αριστερά ο άσος της Μπάγερν νίκησε τον Ρομέρο και άφησε τα υπόλοιπα να τα κρίνει η ιστορία. Τα «πάντσερ» έχασαν την μεγαλύτερη ευκαιρία τους, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους καθώς, μετά από κόρνερ, ο Χέβεντες έπιασε καρφωτή κεφαλιά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι του Ρομέρο.
Τι είπαν οι προπονητές
Ο προπονητής της Γερμανίας, Γιόακιμ Λεβ, τόνισε πως η Γερμανία ήταν αυτή που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στο Μουντιάλ και δίκαια κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, «ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ, πριν από 10 χρόνια, συγκεκριμένα το 2006 και το σημερινό αποτέλεσμα, είναι απόρροια μιας δουλειάς που άρχισε με τον Κλίνσμαν. Είχαμε μια σταθερή πρόοδο, δουλέψαμε πάνω σε αυτό το πρότζεκτ και αν κάποιος το αξίζει, πιστεύω πως είναι αυτή η ομάδα. Παίζαμε πάντοτε καλό ποδόσφαιρο και θεωρώ πως κατά τη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης και στα επτά παιχνίδια, κάναμε τις καλύτερες εμφανίσεις απ’ όλες τις ομάδες εδώ στη Βραζιλία. Τα παιδιά καλλιέργησαν ένα ομαδικό πνεύμα, που ήταν απίστευτο», ανέφερε ο τεχνικός των Γερμανών μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ.
Από την μεριά των «αλμπισελέστε», ο Αλεχάντρο Σαμπέγια δήλωσε ότι «αισθάνομαι μεγάλη λύπη που δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε το παγκόσμιο κύπελλο αλλά νιώθω απεριόριστη τιμή για την ομάδα μας που έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά. Τους συγχαίρω. Είναι τίμη για το έθνος να έχει τέτοιους παίκτες και τους αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν και το πως έπαιξαν στο τουρνουά».
Δεν έφυγε με άδεια χέρια ο Λιονέλ Μέσι
Ατομική διάκριση για τον Μέσι καθώς λίγο μετά το φινάλε του τελικού, η FIFA παρέδωσε στον άσο της Μπαρτσελόνας την «Χρυσή Μπάλα» της διοργάνωσης. Απόφαση που δημιουργεί ερωτηματικά καθώς μπορεί στους ομίλους να βοήθησε σημαντικά στην πρόκριση της Αργεντινής αλλά από εκεί και μετά δεν ήταν ο γνωστός Μέσι με αποκορύφωμα τον τελικό που ήτανε… ερείπιο.
Τέλος εποχής για τον Μίροσλαβ Κλόζε
Ο Μίροσλαβ Κλόζε αντικαταστάθηκε στο 88ο λεπτό του τελικού από τον σκόρερ, Γκέτσε, πραγματοποιώντας την τελευταία του παράσταση σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο επιθετικός των Γερμανών, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας πάνω από τον τεράστιο Γκέρτ Μίλερ, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ, αλλά δεν έσπασε μόνο αυτό το ρεκόρ.
Με τη συμμετοχή του στον τελικό έγινε ο δεύτερος παίκτης σε συμμετοχές στα Παγκόσμια Κύπελλα, ξεπερνώντας τον Πάολο Μαλτνίνι και μένοντς πίσω μόνο από τον επιβλητικό Λόταρ Ματέους. Επιπλέον, έγινε ο παίκτης που αγωνίζεται σε δυο τελικούς με την μεγαλύτερη, ημερολογιακή απόσταση μεταξύ τους. Το προηγούμενο ρεκόρ το είχε ο Πελέ με συμμετοχή στους τελικούς του 58′ και του 70′ (4.375 μέρες η μεταξύ τους απόσταση), ενώ του Κλόζε η διαφορά είναι 4.396 μέρες.
Ένας ποδοσφαιριστής που ποτέ δεν έγινε πρωτοσέλιδο, ποτέ δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης με συμπεριφορές σταρ, αλλά έκανε πάντα αυτό που ξέρει πολύ καλά: έβαζε την μπάλα στα δίχτυα. Πλέον, στα 36 του συνεχίζει να σκοράρει με τη φανέλα της Λάτσιο έχοντας περάσει από τις Καϊζερσλάουτερν, Βέρνερ Βρέμης και Μπάγερν Μονάχου. Γεννημένος στην Πολωνία, ο Μίροσλαβ Κλόζε ανήκει στην γερμανική μειονότητα της χώρας, ωστόσο, από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Γερμανία όπου και μεγαλούργησε. Η απόφασή του να παίξει με τα χρώματα των «πάντσερ» σχολιάστηκε αρνητικά από τους Πολωνού, εξαιτίας και της έχθρας των δύο χωρών, ωστόσο, ο ίδιος ποτέ δεν ασχολήθηκε ούτε επηρεάστηκε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >