Ads

Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και επικερδή αθλήματα. Όμως, για τον δημοφιλή αθλητή Ντιντιέ Ντρογκμπά, είναι κάτι περισσότερο από μαζική ψυχαγωγία και διασκέδαση. Eίναι ένα μέσο για να υπερασπιστεί τις αξίες και τα ιδανικά του. Μια εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα, ο Ντρογμπά, δεν είναι απλά ένας πρωταθλητής. Είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος, ο οποίος  χρησιμοποιεί τη φήμη και τις ικανότητές του για προωθήσει την ειρήνη στη χώρα του. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια

 
Όταν ο Ντρογκμπά ήταν στο απόγειο της καριέρας του, η χώρα του, η Ακτή Ελεφαντοστού, είχε καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο. Έτσι, χρησιμοποιώντας τη φήμη του ως εργαλείο για κοινωνική αλλαγή, ο Ντρογκμπά αποφάσισε να δράσει για να βοηθήσει τη χώρα του, κάνοντας έκκληση για ειρήνη τόσο προς τους πολιτικούς όσο και προς ολόκληρο το λαό.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του Έρικ Καντονά, «Football Rebels», «έφυγα από την Ακτή Ελεφαντοστού με μια συγκεκριμένη εικόνα: Ήταν όμορφα, οι δρόμοι ήταν υπέροχοι, υπήρχε πράσινο παντού και οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι. Και όταν ήρθα πίσω, λίγα χρόνια αργότερα, είδα μια πραγματική αλλαγή. Τότε ήταν που άρχισα να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να κάνω».
 
Το 2006, η Ακτή Ελεφαντοστού προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου. Καθώς ο εμφύλιος ανάμεσα στους Βόρειους και Νότιους πολίτες της χώρας συνεχιζόταν, ο Ντρογκμπά κατάφερε να λειτουργήσει σαν ενωτικός κρίκος προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Αφού βοήθησε στην πρόκριση της εθνικής ομάδας, ζήτησε με δηλώσεις του από τον Πρόεδρο Γκμπάγκμπο να θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και έκανε έκκληση σε όσους πολεμούσαν να καταθέσουν τα όπλα τους. Ο λόγος του επαναλαμβανόταν για καιρό, όχι μόνο από το τοπικό κανάλι αλλά και από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη.

Ads

 

Όπως τονίζει ο ίδιος, όλοι οι παίκτες ήθελαν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Τότε έπαιζαν ποδόσφαιρο περικυκλωμένοι από εκτοξευτές πυραύλων και αυτό που ζητούσαν ήταν να επανέλθει η χώρα αλλά και ο αθλητισμός σε μια ειρηνική κατάσταση. Έτσι, πίστεψαν ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για να στείλουν ένα μήνυμα:

«Πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, από το βορρά, το νότο, το κέντρο και την δύση, σας ικετεύουμε γονατιστοί να συγχωρήσετε ο ένας τον άλλον. Μία σπουδαία χώρα σαν την Ακτή Ελεφαντοστού δεν μπορεί να βυθιστεί στο χάος για πάντα. Αφήστε κάτω τα όπλα σας και διοργανώστε εκλογές!».

Ο Ντρογκμπά, που το 2006 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Αφρικανικής ηπείρου, συμμετείχε και στην 11μελή επιτροπή Αλήθειας, Αποκατάστασης και Διαλόγου, εκπροσωπώντας τους Ιβοριανούς της διασποράς.

Αναφερόμενος στις δράσεις του σημειώνει: «Ξέρω ότι πολλοί Ιβοριανοί υπέφεραν και δεν θέλουν αυτό να συμβεί ξανά. Μπορεί να μην διορθωθούν τα πράγματα αύριο. Είναι μία μακροχρόνια διαδικασία και εγώ θέλω να είμαι μέρος της. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι αυτή η χώρα είναι καλύτερη όταν υπάρχει ειρήνη, ότι είναι καλύτερα όταν συγχωρούμε. Θέλω να γυρίσω πίσω και θέλω να παιδιά μου να ζήσουν στην Ακτή Ελεφαντοστού».

Στη συνέχεια, δημιούργησε το Ίδρυμα «Ντιντιέ Ντρογκμπά», το οποίο έχει ως στόχο να παρέχει οικονομική και υλική υποστήριξη για το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης του αφρικανικού λαού. Ενώ το 2010, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο, για τις ανθρωπιστικές του δράσεις. 

Δείτε το πρώτο μέρος του «Football Rebels»:
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία των Κορίνθιανς