Όπως είχαμε προβλέψει η επανέναρξη του ΝΒΑ πέρα από το δεδομένο σόου εντός παρκέ των αστέρων του μπάσκετ, θα αποτελούσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αντίδραση των μαύρων παικτών και προπονητών, όντας νωπές οι φρικτές εικόνες της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ που συγκλόνισαν τον πλανήτη.

Ads

Δύο ξεχωριστές δηλώσεις από έναν κόουτς και έναν παίκτη, έδωσαν το στίγμα για το ότι οι μαύροι προβεβλημένοι άνθρωποι του αθλητισμού, δεν θα μείνουν πλέον αδιάφοροι στη ρατσιστική βία.

Με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο στο οποίο είχε ράψει τα ονόματα Αφροαμερικανών θυμάτων αστυνομικής βίας, πήγε στο γήπεδο για το ματς με τους Πέλικανς ο Ντόνοβαν Μίτσελ. Αμέσως μετά από το τέλος της αναμέτρησης, η δημοσιογράφος Τέιλορ Ρουκς του έδωσε τον λόγο κι ο γκαρντ των Γιούτα Τζαζ εξήγησε το story, αλλά και τα συναισθήματά του για τον ρατσισμό που έχει βιώσει και ο ίδιος στις ΗΠΑ.

Εδώ υπάρχουν όλοι όσοι πέθαναν από αστυνομική βία. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα έχεις ή πόσο διάσημος είσαι, είμαστε Αφροαμερικανοί, αυτοί είμαστε. Δεν έχει σημασία το επάγγελμά σου, το όνομά σου. Είμαστε κουρασμένοι να βλέπουμε αυτή την κατάσταση, κουρασμένοι, κουρασμένοι. Ήθελα να το κάνω αυτό, έχω κουραστεί να φοβάμαι” ήταν τα λόγια του Μίτσελ.

Ads

Τρομερή δήλωση από τον προπονητή των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς, που δεν ξέχασε τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε στη Μινεάπολις ο Τζορτζ Φλόιντ. Λίγη ώρα μετά από το τέλος του ντέρμπι του Λος Άντζελες και την ήττα του από τους Λέικερς, ο Ντοκ Ρίβερς θυμήθηκε τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ.

Ο προπονητής των Κλίπερς παραδέχθηκε ότι δυσκολεύθηκε να γονατίσει πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης, είναι άλλωστε παλαίμαχος μπασκετμπολίστας που σε λίγες εβδομάδες θα γίνει 59 ετών, εξήγησε όμως ότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό στη Μινεάπολις είχε βάλει το δικό του γόνατο στον λαιμό του θύματος για οκτώ λεπτά.

“Το δυσκολότερο κομμάτι του αγώνα για εμένα ήταν το να γονατίσω για δύο λεπτά. Σε αυτά τα δύο λεπτά πόνεσε το γόνατό μου. Στο μεταξύ σκεφτόμουν ότι υπήρξε ένας τύπος που έβαλε το γόνατό του στον λαιμό κάποιου για οκτώ λεπτά. Είναι τρελό όταν το σκέφτεσαι” είπε ο προπονητής των Λος Άντζελες Κλίπερς.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, με νίκη των Τζαζ επί των Πέλικανς άνοιξε το επίσημο πρόγραμμα στη “φούσκα” του ΝΒΑ. Ο Ρουντί Γκομπέρ πέτυχε τους πρώτους και τους τελευταίους πόντους του αγώνα, σχεδόν πέντε μήνες μετά από τη διακοπή της Λίγκας.

Ήταν μέσα Μαρτίου όταν ο Ρουντί Γκομπέρ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, λίγα λεπτά πριν από το τζάμπολ του αγώνα Θάντερ – Τζαζ. Από τότε πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες για να ξαναδούμε επίσημο αγώνα ΝΒΑ. Η ομάδα του Γάλλου σέντερ άνοιξε το πρόγραμμα στη “φούσκα” του Ορλάντο, εκείνος πέτυχε τους πρώτους και τους τελευταίους πόντους απέναντι στους Πέλικανς και το τελικό 106-104 ήταν μια ένεση αυτοπεποίθησης για εκείνον, για όσα άκουσε δικαίως και αδίκως τους μήνες που προηγήθηκαν.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-23, 60-48, 87-79, 104-106

ΠΕΛΙΚΑΝΣ (Τζέντρι): Ίνγκραμ 23 (7/20 σουτ, 8 ριμπάουντ), Γουίλιαμσον 13 (6/8 δίποντα), Φέιβορς 2 (8 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), Χόλιντεϊ 20 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα), Μπολ 4 (6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα), Μέλι, Ρέντικ 21 (3), Χέιζ 3 (7 ριμπάουντ), Χαρτ 10 (2), Μουρ 8 (2), Τζάκσον

ΤΖΑΖ (Σνάιντερ): Ο’ Νιλ 12 (2 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Ινγκλς 13 (1), Γκομπέρ 14 (12 ριμπάουντ), Μίτσελ 20 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Κόνλι 20 (2), Κλάρκσον 20 (1), Μούντιεϊ, Νιάνγκ, Μπράντλι 4

Στο άλλο ματς είχαμε  Λέικερς – Κλίπερς 103-101 με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να είναι αυτός που “μίλησε” τελευταίος. Με δικό του καλάθι του και με κορυφαίο τον Άντονι Ντέιβις, οι Λέικερς λύγισαν στο φινάλε τους Κλίπερς που επίσης στηρίχθηκαν σε δύο παίκτες.

Στη 17η σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς παραμένει ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ. Και το απέδειξε στην επιστροφή των Λέικερς στη δράση, καθώς με δικό του καλάθι στα 12.8″ πριν από το φινάλε έκρινε την αναμέτρηση με τους Κλίπερς (103-101). Ο ηγέτης της ομάδας του Λος Άντζελες δεν ενθουσίασε στο σύνολο του αγώνα, ήταν όμως σπουδαίος στα κρίσιμα τελευταία λεπτά και παρά το γεγονός ότι η τελευταία του προσπάθεια δεν ήταν καλή, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με δεύτερη ευκαιρία έβαλε το νικητήριο καλάθι.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 35-23, 54-52, 76-77, 103-101

ΛΕΙΚΕΡΣ (Βόγκελ): Τζέιμς 16 (4/12 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 2/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ, 5 λάθη), Ντέιβις 34 (6/14 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 16/17 βολές, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ), ΜακΓκί 6 (7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα), Γκριν 6 (2), Κάλντγουελ-Πόουπ 6, Κούζμα 16 (4/7 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Καρούζο 7, Γουέιτερς 11 (1/6 τρίποντα), Χάουαρντ 1, Σμιθ, Μόρις

ΚΛΙΠΕΡΣ (Ρίβερς): Λέοναρντ 28 (3/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μόρις, Ζούμπατς 2, Τζορτζ 30 (5/6 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 2/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τζάκσον 10 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Νοά 1, Σάμετ 2, Γκριν 8 (2), Μπέβερλι 12 (2), Κόφι 3 (1), Πάτερσον 5 (1)