Ο πρώτος στόχος της χρονιάς χάθηκε για τον Ολυμπιακό στο «Μπλούμφιλντ» του Τελ Αβίβ. Η παθιασμένη Μακάμπι χάρη στο γκολ του Κολαούτι (42’) έστειλε στα… τάρταρα τους «ερυθρόλευκους», που είπαν αντίο στο Γιουρόπα Λιγκ δίχως να φτάσουν ούτε στη φάση των πλέι οφ!

Ads

Κακός, ασύνδετος, απροετοίμαστος ο Ολυμπιακός πλήρωσε ένα τραγικό πρώτο μέρος, με τεράστια αμυντικά προβλήματα και μηδενική ανάπτυξη. Όχι πως στην επανάληψη, άλλαξε κάτι ουσιαστικά για τους Πειραιώτες. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα ήταν αυτός που πάλευε μόνος του, με τους υπόλοιπους να κινούνται στα ρηχά.

Βέβαια, τα δεδομένα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, αν ο Ιταλός διαιτητής, Μπάντι δεν ακύρωνε κανονικό γκολ του Ζαϊρί (32’). Η ουσία, όμως, είναι πως ο Ολυμπιακός φάνηκε ανέτοιμος στο Ισραήλ και μοιραία το πλήρωσε με τον οδυνηρό αποκλεισμό.

Μαζί με την ομάδα απέτυχε φυσικά και ο Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει πως θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ο Γερμανός ξάφνιασε με κάποιες επιλογές του, κυρίως όμως, δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μια ομάδα, που θα έπαιρνε την πρόκριση απέναντι σε έναν μέτριο αντίπαλο.

Ads

Ούτε το απαιτούμενο πάθος δεν υπήρχε, ούτε συγκέντρωση, ούτε σοβαρότητα, τίποτα. Μένει μένει να δούμε, αν τεθεί άμεσα θέμα αντικατάστασης του Λίνεν, κάτι που μοιάζει και το πιο πιθανό καθώς πληροφορίες εμφανίζουν το αφεντικό πολυ θυμωμένο.

Πυρ και μανία ο Μαρινάκης

Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι έκανε έξαλλο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο μεγαλομέτοχος της πειραϊκής ΠΑΕ παρακολούθησε τον αγώνα στο γραφείο του και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν εκτός εαυτού μετά την ήττα στο Τελ Αβίβ.

Μη μπορώντας να πιστέψει τι έχει συμβεί και αφού πρώτα ξέσπασε σε διάφορα αντικείμενα, επικοινώνησε με τους στενούς τους συνεργάτες στους οποίους, ανέφερε μεταξύ άλλων «καλό είναι να μη γυρίσουν στην Ελλάδα ο Λίνεν και ο Ντιόγκο».

Οι πληροφορίες λένε πως ο Μαρινάκης είναι έτοιμος να πάρει τις αποφάσεις, από την Παρασκευή κιόλας. Ο Λίνεν θεωρείται ήδη τελειωμένος και όπως σας ενημέρωσε και νωρίτερα ο sportdog, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ο πρώτος στόχος της διοίκησης.

Αναφορικά με τον Ντιόγκο, το κλίμα είναι πολύ βαρύ, λόγω της αδικαιολόγητης αποβολής του λίγο πριν το φινάλε. Ακούγεται πως ο Ολυμπιακός θα τον… βγάλει στο σφυρί και ταυτόχρονα θα κινηθεί για την απόκτηση σέντερ φορ.

Πολύ δύσκολα θα τη γλιτώσει ο Βραζιλιάνος, με το ενδεχόμενο δανεισμού σε ομάδα της πατρίδας του να δείχνει ως το πιο πιθανό. Το βέβαιο είναι πως την Παρασκευή θα είναι μέρα αποφάσεων, με τον Μαρινάκη πιο ψύχραιμο να προχωρά σε αλλαγές, με πρώτη αυτή του προπονητή, μια και για τον Λίνεν φαντάζει απίθανο να σώσει τη θέση του.

Το χρονικό του αγώνα από το sportdog

Τελικά, ο Λίνεν έδωσε φανέλα βασικού στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, σε αντίθεση με τους Τοροσίδη και Ιμπαγάσα, που έμειναν στον πάγκο. Ο Έλληνας στόπερ ξεκίνησε δίπλα στον Μέλμπεργκ, με τον Χολέμπας αριστερά και την έκπληξη να γίνεται δεξιά με την επιλογή του Μοντεστό.

Στο κέντρο ήταν οι Μαρέσκα, Ντουντού, οι Ζαϊρί και Ρόμενταλ στα άκρα με την εντολή να αλλάζουν θέσεις και ο Όσκαρ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ντιόγκο.

Κακός

Μετά το πρώτο 20λεπτο, που κύλησε δίχως κάτι αξιόλογο και τον Ολυμπιακό να μην αντιμετωπίζει τουλάχιστον αμυντικά προβλήματα, οι Ισραηλινοί πήραν τα πάνω τους. Με μεγαλύτερο πάθος, πήγαιναν πρώτοι στη μπάλα και κέρδισαν τις περισσότερες μονομαχίες.

Το ανασταλτικό πρόβλημα στον άξονα ήταν εμφανές για τους «ερυθρόλευκους», με τον Ντουντού να παλεύει όσο μπορεί και τον Μαρέσκα να είναι ο αδύναμος κρίκος. Η Μακάμπι δεν μπήκε στην περιοχή του Νικοπολίδη ωστόσο, κέρδισε αρκετά επικίνδυνα φάουλ έξω από την περιοχή, τα οποία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει.

Παράλληλα, με εξαίρεση τον Ζαϊρί, που ήταν δραστήριος, οι Πειραιώτες ελάχιστα πράγματα έκαναν στο κομμάτι της ανάπτυξης και φυσικά, δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Ο Ρόμενταλ εξαφανισμένος, όπως και ο Όσκαρ, ο Ντιόγκο βολόδερνε στην κορυφή της επίθεσης, καμία σωστά οργανωμένη, ομαδική επίθεση.

Δώρο του Μπάντι

Η πρώτη καλή ευκαιρία για τους γηπεδούχους ήρθε στο 30’, όταν ο Νικοπολίδης δεν μπόρεσε να μπλοκάρει το σουτ του Μεντούγιανιν, αλλά στην επαναφορά πρόλαβε και με το πόδι γλίτωσε τα χειρότερα. Δύο λεπτά μετά έγινε η φάση (32’), για την οποία, ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται.

Ο Ζαϊρί ξεκίνησε και ολοκλήρωσε μόνος του την αντεπίθεση και με δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Ιταλός Μπάντι, όμως, με μεγάλη καθυστέρηση, υπέδειξε φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης, για χέρι του Μαροκινού και έκανε το δικό του δώρο στους Ισραηλινούς. Μια αστεία απόφαση, για ένα χέρι που δεν έγινε ποτέ, καθώς η μπάλα βρήκε καθαρά στο στήθος.

Το πλήρωσε

Η εικόνα του Ολυμπιακού ωστόσο, παρέμεινε προβληματική, αφού δεν μπορούσε να ελέγξει τον ρυθμό, ενώ τα λάθη στην άμυνα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Όχι μόνο από τον Μοντέστο, επιλογή που δεν βγήκε στον Λίνεν και τον Χολέμπας, αλλά και από τους Αβραάμ και Μέλμπεργκ.

Το πρόβλημα πάντως, ξεκινούσε από το κέντρο, καθώς υπήρχε τρύπα στον άξονα. Μοιραία, κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός το πλήρωσε, κάτι που έδειχνε πολύ πιθανό, βάσει της εικόνα τους ματς. Από μια ακόμη στημένη φάση, που αρχικά διώχτηκε η μπάλα, ο Ζιβ έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Κολαούτι, που νίκησε τον Μέλμπεργκ με κοντινή κεφαλιά έγραψε το 1-0, βάζοντας σε μεγάλους μπελάδες τους Πειραιώτες.

«Τόρο» και Ιμπαγάσα

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Λίνεν αντικατέστησε τον Μοντέστο με τον Τοροσίδη, ενώ άμεσα (58’) έριξε στη μάχη και τον Ιμπαγάσα, ο οποίος πήρε τη θέση του Ζαϊρί. Ο Γερμανός τεχνικός προτίμησε να αφήσει στο ματς τον Όσκαρ (πήγε στα αριστερά), ο οποίος ήταν σαφώς κατώτερος από τον Μαροκινό.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά, πήραν την κατοχή της μπάλας και έχασαν δύο καλές ευκαιρίες με τους Ντιόγκο (51’) και Μαρέσκα (53’) ωστόσο, όσο κυλούσαν τα λεπτά, οι Ισραηλινοί έκλειναν καλά τους χώρους, έχοντας πια στο νου τους να κρατήσουν το σκορ πρόκρισης και να ψάξουν ένα δεύτερο γκολ μέσα από τις αντεπιθέσεις.

Δεν μπόρεσε

Βλέποντας τα περιθώρια να στενεύουν και την ομάδα του να μη μπορεί να απειλήσει, ο Λίνεν πέρασε και τον Μήτρογλου (71’) δίπλα στον Ντιόγκο, αποσύροντας τον πολύ κακό Μαρέσκα. Ο Ιμπαγάσα γύρισε πιο πίσω δίπλα στον Ντουντού και από τα πόδια του ξεκινούσε κάθε επιθετική προσπάθεια. Ο Αργεντινός ήταν ίσως ο μόνος με καθαρό μυαλό, που είχε σωστές επιλογές, όμως, οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να τον ακολουθήσουν.

Μοιραία, ήρθε ο οδυνηρός αποκλεισμός, με τον επίλογο να γράφεται με την αποβολή (απευθείας κόκκινη) του Ντιόγκο (91’), ο οποίος χτύπησε με γροθιά στα πλευρά τον Στράουμπερ.

Ο Ιταλός διαιτητής, Μπάντι πέρα από την ανεξήγητη απόφαση να ακυρώσει το γκολ του Ζαϊρί, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Μεντούνγιανιν, Γκαφνί, Μοντέστο, Α. Παπαδόπουλο και Ζαϊρί.

Οι συνθέσεις:

ΜΑΚΑΜΠΙ: Στράουμπερ, Σαμπάν, Νιβάλντο, Μεντούνγιανιν, Ιτζάκι (79΄ Αβιντορ), Ζιβ (86΄ Μαλούλ), Γκαφνί, Σιντιμπέ, Γεϊνί, Κολαούτι (70΄ Μπουζάγκλο), Στρουλ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μοντέστο (46΄ Τοροσίδης), Χολέμπας, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ντουντού, Μαρέσκα (70΄ Μήτρογλου), Ζαϊρί (58΄ Ιμπαγάσα), Ρόμενταλ, Όσκαρ, Ντιόγκο