«Αν εσείς που είσαστε συντεταγμένη αρχή του ποδοσφαίρου δεν κάνετε όσα πρέπει για την πάταξη της βίας, τότε θα πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας», διεμήνυσε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, τους εκπροσώπους της Σούπερ Λίγκας και της Ένωσης Β΄-Γ΄ Εθνικής, ο γεν. γραμμ. Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, σήμερα, Πέμπτη.

Ads

Σχετικά με την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι πρέπει να απαγορευτεί. O πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας σημείωσε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η βία στα γήπεδα, ενώ ο κ. Μπιτσαξής τόνισε εκ νέου ότι «το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ τελειώνει όταν θίγεται το δημόσιο συμφέρον».

Η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ κατέθεσαν στον κ. Μπιτσαξή σειρά προτάσεων με σκοπό την έξοδο από την κρίση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο περιορισμός του ρόλου της αστυνομίας εκτός γηπέδων και ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια των αγώνων από τις ΠΑΕ και σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, από την πλευρά του, ζήτησε την ταχύτατη κατασκευή νέων γηπέδων ή την ανακατασκευή των παλιών, τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στην Αστυνομία για την τήρηση της τάξης στα γήπεδα, τα εισιτήρια να είναι ονομαστικά, μη απόδοση εισιτηρίων διαρκείας στους οργανωμένους οπαδούς και τη λειτουργία ενός ή δύο συνδέσμων οπαδών σε όλη τη χώρα από τις ΠΑΕ. Τέλος, πρότεινε να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια για επεισόδια στα γήπεδα, διάταξη η οποία εντάχθηκε στην αθλητική νομοθεσία το 2006 και με την πίεση των ΠΑΕ και των οπαδών τροποποιήθηκε το 2008.

Ads

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, μιλώντας στο ρ/σ «Arrena 89,2» σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δήλωσε ότι «Το πρόβλημα της βίας έχει περάσει κάθε όριο ανοχής από πλευράς πολιτείας. Τα γήπεδα έχουν γίνει επικίνδυνα και το θέμα περνά το ποδόσφαιρο. Όλα δείχνουν ότι το πράγμα έχει «ξεχειλώσει». Γι’ αυτό ζήτησα από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να γίνει η χθεσινή σύσκεψη ενώ είχε ήδη προηγηθεί συνάντησή μου με τους κυβερνητικούς φορείς».

«Ξέρω τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος όμως υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Η Σούπερ Λίγκα είναι το πρωτοβάθμιο όργανο του ποδοσφαίρου και η ΕΠΟ το δευτεροβάθμιο. Όμως το έχουμε ξαναπεί, το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Ή θα αλλάξουν κανονισμούς προς το αυστηρότερο ή η πολιτεία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Όσο κι αν πιέζουν κάποιοι για να πάρει η πολιτεία την κατάσταση στα χέρια της, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πρώτα διάλογος με τους φορείς τους ποδοσφαίρου κι αν αυτός δεν αποδώσει, τότε θα παρέμβουμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το αν πρέπει η πολιτεία να επισπεύσει τη δράση της, ο κ. Μπιτσαξής σημείωσε ότι «υπάρχει βία στα γήπεδα, υπάρχει και εκτός, στα ραντεβού του… θανάτου. Μπορεί να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμπλέκονται όμως είναι διαφορετικός ο χώρος της εκδήλωσης επεισοδίων. Εδώ χρειάζονται λύσεις από τα πειθαρχικά όργανα του αυτοδιοίκητου ποδοσφαίρου. Δεν θα κάνουμε βιαστικά πράγματα που θα αλλάξουν τη δομή του ποδοσφαίρου».

Αναφερόμενος στην κριτική του κόσμου ότι «τόσα χρόνια δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική των αρμόδιων φορέων για τη λύση του προβλήματος», τόνισε ότι αποδέχεται την κριτική και πως είναι σωστή. «Σωστά σκέφτεται έτσι ο κόσμος: Συσκέψεις επί συσκέψεων και ουσία… μηδέν. Δέχομαι την κριτική. Ομως η ιστορία θα μπει σε μία σειρά και θα την αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Τώρα τι πειστικότητα θα έχει τέτοια κουβέντα δεν ξέρουμε. Θα το δούμε υπό τις υπάρχουσες δομές και μετά θα το πω λαϊκά θα δούμε τι καβάτζες υπάρχουν … Η πολιτεία θα παρακολουθεί και σε εύλογο χρόνο θα παρέμβει».

Για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ο κ. Μπιτσαξής δήλωσε: «Δεν είναι επιτυχία η μη μετακίνηση οπαδών. Προς το παρόν όμως, από μετακίνηση συγκεκριμένων οπαδών, είχαμε μακελειό στη Καβάλα και στα Γιάννινα και σε ένα ματς της τέταρτης εθνικής. Θέλουμε τους πάντες στα γήπεδα. Μακάρι να το δούμε κάποτε. Δεν είναι θέμα νομικής επιβολής. Είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων και πολλής δουλειάς για να το λύσουμε».

«Η γενίκευση ότι έχει κάποιος το καρπούζι και το πεπόνι είναι συχνή. Εδώ μετέχουν πολλοί παράγοντες. Ομάδες, κόσμος, υπουργεία . Πρέπει όλοι να συνεργαστούν κανείς δεν έχει το καρπούζι και το πεπόνι. Σε αυτούς που πρέπει να συνεργαστούν, συμπεριλαμβάνεται και ο αθλητικός Τύπος που έχει ιδιαίτερη επιρροή», συνέχισε ο γ.γ. Αθλητισμού.

Τέλος, ο κ. Μπιτσαξής αναφέρθηκε στο σχέδιο αντιμετώπισης της βία στα γήπεδα από τους Άγγλους, τονίζοντας ότι «Χρειάστηκε πολλά χρόνια και στους Άγγλους για να πάνε καλύτερα. Εμείς ξεκινάμε τώρα. Χρειάζονται παρεμβάσεις αλλά δεν είναι η πανάκεια».