Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να τελείωσε αλλά η ασπρόμαυρη μπάλα παραδίδει την σκυτάλη στην πορτοκαλί και στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας που θα διεξαχθεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου στην ιβηρική χώρα.

Ads

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών κληρώθηκε στον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στον όμιλο που θα φιλοξενηθεί στη Σεβίλη θα είναι οι: Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Αργεντινή, Κροατία και Πουέρτο Ρίκο.

Μετά τις αναμετρήσεις της πρώτης φάσης, οι αγώνες της οποίας θα τελεστούν και στις πόλεις Γρανάδα (1ος όμιλος), Μπιλμπάο (3ος όμιλος), Γκραν Κανάρια (4ος όμιλος), θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων, με τους τέσσερις πρώτους από κάθε όμιλο να εξασφαλίζουν την παρουσία τους στους νοκ άουτ αγώνες.

Η σύνθεση των ομίλων:

  • 1ος όμιλος: Ισπανία, Αίγυπτος, Ιράν, Σερβία, Βραζιλία, Γαλλία
  • 2ος όμιλος: Ελλάδα, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Αργεντινή, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο.
  • 3ος όμιλος: ΗΠΑ, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Τουρκία
  • 4ος όμιλος: Λιθουανία, Ανγκόλα, Ν. Κορέα, Σλοβενία, Μεξικό, Αυστραλία

Οι «εκλεκτοί» της Ελλάδας

Ads

Ο Νικαιώτης προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή τους 16 εκλεκτούς που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας. Οι παίκτες που θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία είναι:

1) Γιάννης Αθηναίου, 1.96 27/5/1988, γκαρντ Αρμάνι Μιλάνο
2) Γιάννης Αντετοκούνμπο, 2.08, 6/12/1994, φόργουορντ (Μιλγουόκι Μπακς)
3) Κώστας Βασιλειάδης, 2.00, 15/3/1984, γκαρντ (Αναντολού Έφες)
4) Ίαν Βουγιούκας, 2.11, 31/5/1985, σέντερ (Ούνιξ Καζάν)
5) Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, 2.02, 3/3/1990, φόργουορντ (Παναθηναϊκός)
6) Νίκος Ζήσης, 1.97, 16/8/1983, γκαρντ (Ούνιξ Καζάν)
7) Κώστας Καϊμακόγλου, 2.05, 15/3/1983, φόργουορντ (Ούνιξ Καζάν)
8) Νικ Καλάθης, 1.98, 7/2/1989, γκαρντ (Μέμφις Γκρίζλις)
9) Κώστας Κουφός, 2.13, 24/2/1989, σέντερ (Μέμφις Γκρίζλις)
10) Βαγγέλης Μάντζαρης, 1.95, 16/4/1990, γκαρντ (Ολυμπιακός)
11) Γιώργος Μπόγρης, 2.10, 19/2/1989, σέντερ (ΠΑΟΚ)
12) Γιάννης Μπουρούσης, 2.13, 17/11/1983, σέντερ (Ρεάλ Μαδρίτης)
13) Κώστας Παπανικολάου, 2.06, 31/7/1990, φόργουορντ (Μπαρτσελόνα)
14) Γιώργος Πρίντεζης, 2.06, 22/2/1985, φόργουορντ (Ολυμπιακός)
15) Κώστας Σλούκας, 1.87, 15/1/1990, γκαρντ (Ολυμπιακός)
16) Μιχάλης Τσαϊρέλης, 2.08, 23/2/1988, φόργουορντ (ΠΑΟΚ)

Με κριτήριο την αγωνιστική φιλοσοφία επέλεξε ο Κατσικάρης

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, μίλησε για τα κριτήρια της επιλογής των παικτών και έκανε ειδική μνεία για κάποιες περιπτώσεις παρόντων και απόντων.

«Προχώρησα στην πρόσκληση 16 παικτών έχοντας στο μυαλό μου μια βάση ομάδας, με κριτήριο της αγωνιστική φιλοσοφία που έχω ως προπονητής και στην οποία αυτοί ταιριάζουν. Είναι όλοι τους παίκτες που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να είμαστε πολύ καλοί στο αμυντικό κομμάτι, που είναι το βασικό ζητούμενο και που θα είναι επιτυχία μας, αφού το καταφέρουμε αυτό, να το μεταφράσουμε σε ταχύτητα στην επιθετική μας παρουσία. Οι συγκεκριμένοι παίκτες μπορούν να παίξουν σε πολύ υψηλό ρυθμό, κάτι που εκφράζει απόλυτα εμένα και τους συνεργάτες μου, αφού θέλουμε να φτάσουμε στην ουσία, που φυσικά είναι το αποτέλεσμα, παίζοντας ένα μοντέρνο και ελκυστικό μπάσκετ. Στις 22 του μήνα τους περιμένω όλους για να αναχωρήσουμε για το Καρπενήσι και το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας και εκείνη την ημέρα, θα μπορούμε να πούμε και κάποια άλλα πράγματα».

Για απουσία Σπανούλη από την Εθνική

«Εδώ και αρκετό καιρό ήμουν σε διαρκή επαφή με τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε εμφανώς μεγάλη θέληση να είναι μαζί μας και να βοηθήσει την ομάδα, για την οποία έχει πραγματικό πάθος και το αποδεικνύει εδώ και πολλά χρόνια. Έγιναν προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και συμφωνήσαμε ότι με βάση τα ιατρικά δεδομένα θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστεί φέτος. Ο Βασίλης είναι γνωστό ότι είναι άριστος επαγγελματίας, πολύ υπεύθυνος άνθρωπος και έκρινε ότι δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί, όπως ακριβώς ο ίδιος θα ήθελε να είναι» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό του Αντώνη Φώτση

«Για τον Αντώνη Φώτση πήρα μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στην καριέρα μου. Αυτός είναι ο άχαρος ρόλος του προπονητή ειδικά στις Εθνικές ομάδες. Είναι δεδομένη η εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του για την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια. Έκρινα ότι στη θέση που αγωνίζεται δεν θα μπορούσα να έχω τρεις παίκτες, του εξήγησα κατ ιδίαν τους λόγους της απόφασής μου και εκτιμώ ιδιαίτερα τη συνομιλία που είχαμε και τον ευχαριστώ γι αυτήν. Μου επιβεβαίωσε την άριστη γνώμη που είχα γι αυτόν ως άνθρωπο και ως αθλητή».

Για τις υπόλοιπες απώλειες

«Ήθελα πολύ σε αυτή την ομάδα τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Είχαμε μια συνάντηση και εκεί μου είπε ότι δε νιώθει έτοιμος και στην κατάσταση που θα ήθελε για να βοηθήσει την Εθνική. Με τον Στράτο Περπέρογλου είχα μια πολύ σοβαρή και επαγγελματική συζήτηση, στην οποία κατάλαβα ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, για το οποίο θα ήταν καλύτερο να απέχει από τη φετινή προσπάθεια.Όσο για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με ενημέρωσε ότι θα υποβληθεί σε επέμβαση στον αγκώνα, οπότε και δεν μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Φώτης Κατσικάρης.

Το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδας

Η Εθνική θα κάνει πρεμιέρα με τη Σενεγάλη στις 30 Αυγούστου και το πρόγραμμα είναι πολύ καλό για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αφού ο βαθμός δυσκολίας των αναμετρήσεών του αυξάνει προοδευτικά, που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει τις «δυνατές» Κροατία και Αργεντινή τις τελευταίες δύο αγωνιστικές.

Το πρόγραμμα του 2ου ομίλου για την Ελλάδα έχει ως εξής:

Σάββατο 30 Αυγούστου
9μμ: Ελλάδα – Σενεγάλη

Κυριακή 31 Αυγούστου
9μμ: Φιλιππίνες – Ελλάδα

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου
9μμ: Πουέτρο Ρίκο – Ελλάδα

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου
9μμ: Ελλάδα – Κροατία

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου
11μμ: Αργεντινή – Ελλάδα