Όλα είναι έτοιμα στο Κατάρ, για την πρεμιέρα στο Μουντιάλ 2022 (Κυριακή 20/11 στις 18:00), με τους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη να προετοιμάζονται για να δουν ποια ομάδα θα κερδίσει το πολυπόθητο τρόπαιο, ποιος ποδοσφαιριστής θα σκοράρει τα περισσότερα γκολ και ποιος θα είναι αυτός που θα ξεχωρίσει και θα έχει τις μεγαλύτερες επιδόσεις, στη μεγάλη σκηνή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ads

Η αλήθεια είναι πως σ’ αυτή τη διοργάνωση δεν υπάρχουν κραυγαλέα φαβορί, όπως σε προηγούμενες, είναι δε σχεδόν σίγουρο, πως και πάλι θα έχουμε εκπλήξεις, που όπως πάντα δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο τουρνουά.

Υπάρχουν ορισμένα αποτελέσματα που έχουν σοκάρει τους θαυμαστές του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αφού δεν είναι λίγες φορές που κάτοχοι του Μουντιάλ ή μεγάλοι διοργανωτές αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το σοκ δεν ήταν στο αποτέλεσμα αλλά στην απόλυτη έλλειψη προσπάθειας, και το τελικό σκορ που προέκυψε.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε την 7αρα της Γερμανίας μέσα στην Βραζιλία στον τελικό της απόλυτης ντροπής για τους Βραζιλιάνους

Ads

Εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

ΗΠΑ 1-0 Αγγλία (1950)

Η μεταπολεμική ομάδα της Αγγλίας, αποτελούμενη από τους Alf Ramsey, Tom Finney και Billy Wright, ήταν μεταξύ των φαβορί για να σηκώσει το τρόπαιο, καθώς έκανε το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Αμερικανοί, εν τω μεταξύ, συγκέντρωσαν μια ομάδα μερικώς απασχολουμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός παίκτη που εργαζόταν ως λαντζέρης πιάτων, ενός ταχυδρόμου και ενός δάσκαλου. Η περίεργη αυτή παρέα προπονήθηκε μάλιστα για πρώτη φορά μια μέρα πριν ξεκινήσει με το πλοίο για τη Βραζιλία.

Ο Joe Gaetjens με κεφαλιά στο 38ο λεπτό έβαλε μπροστά τις ΗΠΑ. Στο δεύτερο ημίχρονο, η επίθεση της Αγγλίας ήταν αδυσώπητη, αλλά ο τερματοφύλακας των ΗΠΑ Φρανκ Μπόργκι τους εμπόδισε να σκοράρουν την ισοφάριση και κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της ομάδας του στα βιβλία της ιστορίας.

Δυτική Γερμανία 3-2 Ουγγαρία (1954)

Μια ομάδα της Γερμανίας που επιστρέφει για να κερδίσει έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν θα θεωρείται κάτι παράδοξο σήμερα, αφού όπως γνωρίζουν πλέον όλοι στο ποδόσφαιρο, στο τέλος οι Γερμανοί κερδίζουν.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε καμιά ισχύ, αφού η λιγότερο γνωστή δυτικογερμανική ομάδα της δεκαετίας του 1950,  αντιμετώπιζε τους πανίσχυρούς Μαγυάρους της Ουγγαρίας, όπου είχε στην σύνθεση της τον πρώτο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, τον τεράστιο Φέρεντς Πούσκας ο οποίος ήταν ο ηγέτης της ομάδας.

Η Ουγγαρία μπήκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας ως φαβορί και στάθηκε στο ύψος της επικρατώντας με 9-0 της Νότιας Κορέας και συντρίβοντας τη Δυτική Γερμανία με 8-3, στη μεταξύ τους αναμέτρηση στον όμιλο.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ξανά στον τελικό. Η Ουγγαρία σημείωσε δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και φαινομενικά όλοι περίμεναν ότι θα βλέπαμε ξανά το ίδιο σκηνικό.

Το παιχνίδι όμως ήταν ισόπαλο μέχρι το 84ο λεπτό όταν ο Χέλμουτ Ραν πέτυχε το δεύτερο γκολ του και ράγισε τις καρδιές των Ούγγρων. Η γερμανική επιστροφή εναντίον μιας από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου ονομάστηκε «Το θαύμα της Βέρνης».

Βόρεια Κορέα 1-0 Ιταλία (1966)

Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να στείλει την ομάδα της στην Αγγλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αρκετά περίεργο για τότε, όπως και για σήμερα

Μάλιστα η αγγλική ομοσπονδία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να απορρίψει τη βίζα της βορειοκορεατικής ομάδας, εν μέσω ψυχρού πολέμου εναντίον της ευνοημένης Νότιας Κορέας των δυτικών συμμάχων.

Η Ιταλία ήταν καλύτερη στο γήπεδο όσο ήταν ο Τζάκομο Μπουλγαρέλι στον αγωνιστικό χώρο. Ο μέσος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα και άφησε την ιταλική ομάδα με 10 παίκτες, καθώς δεν επιτρέπονταν ακόμη αλλαγές.

Επτά λεπτά αργότερα, ο Pak Doo Ik σημείωσε ένα γκολ, που όχι μόνο έδωσε την νίκη στην ομάδα του, αλλά έριξε νοκ άουτ και τους δύο φορές παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ο αγώνας θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το πρωτότυπο εισιτήριο του αγώνα βρίσκεται στο μουσείο ποδοσφαίρου της FIFA.

Αλγερία 2-1 Δυτική Γερμανία (1982)

Η Δυτική Γερμανία μπήκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, και ήταν φυσικά ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Η Γερμανικό ομάδα είχε πλήθος από σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως τους Μύλερ, Ντέμλερ, Ρουμενίγκε, Ματέους κ.α.

Η Αλγερία, από την άλλη πλευρά, ήταν μια ομάδα αποτελούμενη από ονόματα άγνωστα στο δυτικό ποδόσφαιρο, αλλά είχε καλές εμφανίσεις πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η αδιαφορία που έδειξαν οι Γερμανοί έφερε και το πρώτο σόκ αφού ο Rabah Madjer σκόραρε στο 54′ και παρότι το γκολ του Ρουμενίγκε έφερε τη Γερμανία στα ίσα, ένα γκολ που θα συγκλόνιζε τη Δυτική Γερμανία αλλά και όλο τον κόσμο, ήρθε από τον θρυλικό πλέον Αλγερινό επιθετικό Λαχντάρ Μπελούμι.

Καμερούν-Αργεντινή 1-0  (1990)

Κάτοχος του τίτλου και φαβορί η Αργεντινή, με επικεφαλής τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, είχε έναν φαινομενικά εύκολο εναρκτήριο αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

Το Καμερούν έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν η μόνη υποσαχάρια αφρικανική χώρα που συμμετείχε στο τουρνουά. Αποτελούταν από παίκτες για τους οποίους κανείς δεν ήξερε πολλά, καθώς οι περισσότεροι έπαιζαν ποδόσφαιρο σε ομάδες της πατρίδας τους.

Στο στάδιο Σαν Σίρο διεξήχθη ο εναρκτήριος αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Αργεντινή ξεκίνησε καλά, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου οι Καμερουνέζοι απέκτησαν αυτοπεποίθηση, καθώς το παιχνίδι κυλούσε χωρίς καμία ζημιά εναντίον τους.

Στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φρανσουά Ομάμ-Μπίγιικ πέτυχε ένα γκολ και οδήγησε την ομάδα του σε ένα προβάδισμα, που θα κρατούσε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Σενεγάλη – Γαλλία 1-0  (2002)

Η Γαλλία ήταν τότε η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και παρότι δεν είχε πλέον στις τάξεις της τον Ζινεντίν Ζιντάν, ήταν ανάμεσα στα φαβορί και ο κόσμος περίμενε πράγματα στη διοργάνωση στα γήπεδα της Ανατολής.

Οι πρεμιέρες όμως κρύβουν εκπλήξεις, ο Πάπα Μπούπα Ντιόπ πέτυχε το μοναδικό γκολ για την Σενεγάλη, ο Ελ Χάτζι Ντιούφ ήταν ο Man of the Match και η Γαλλία δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ καθώς τερμάτισε τελευταία στον όμιλο.

Η Σενεγάλη από την άλλη, ηττήθηκε στα προημιτελικά από την Τουρκία, ομάδα έκπληξη  του Μουντιάλ στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας.

Γερμανία 7-1 Βραζιλία (2014)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 φαινόταν ως η τέλεια ευκαιρία για τη Βραζιλία να διορθώσει τα λάθη του 1950, όταν έχασε τον τελικό από την Ουρουγουάη εντός έδρας, παρότι ήταν το ξεκάθαρο φαβορί.

Η σκηνή είχε στηθεί για το μεγαλύτερο πάρτι του ποδοσφαίρου, για να φωτίσει το έθνος της σάμπα με το στέμμα της Βραζιλίας ως πρωταθλήτρια για έκτη φορά.

Ήταν μόνο θέμα δύο ακόμη αναμετρήσεων. Ή έτσι σκέφτηκαν οι Βραζιλιάνοι.

Απέναντί ​​της στον ημιτελικό ήταν η Γερμανία, που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί σε νοκ άουτ αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι δύο ομάδες ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν στην κορυφή των ομίλων τους και θα βρισκόντουσαν μονάχα στα νοκ άουτ.

Ωστόσο, η Βραζιλία έχασε τον αστέρα της επιθετικό Νεϊμάρ από τραυματισμό στον προημιτελικό και τον αρχηγό Τιάγκο Σίλβα λόγω κίτρινων καρτών.

Η Γερμανία άνοιξε το σκορ στο 11ο λεπτό και δεν κοίταξε ποτέ πίσω της ξανά. Μεταξύ του 23 και του 29 λεπτού, οι Γερμανοί πέτυχαν άλλα τέσσερα γκολ και κατάφεραν να σοκάρουν τους Βραζιλιάνους τόσο στον αγωνιστικό χώρο, στην κερκίδα και την υπόλοιπη χώρα.

Τίποτα δεν βελτιώθηκε στο β΄ ημίχρονο, καθώς η άμυνα της Βραζιλίας παραβιάστηκε ακόμα δύο φορές, πριν οι γηπεδούχοι πετύχουν ένα παρηγορητικό γκολ στο τελευταίο λεπτό, γράφοντας για ακόμα μια φορά με μαύρα γράμματα το όνομα τους, σε ένα παιχνίδι που σόκαρε όλο τον πλανήτη.

Ολλανδία – Ισπανία 5-1  (2014)

Το εναρκτήριο παιχνίδι του Β’ Ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, είχε αντίπαλους τους δύο φιναλίστ από το προηγούμενο.

Η Ισπανία μπήκε στο τουρνουά ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου και ένα από τα φαβορί.

Όταν ο Τσάμπι Αλόνσο άνοιξε το σκορ στο 27ο λεπτό και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά για την Ισπανική ομάδα. Όμως ένα λεπτό πριν το ημίχρονο ήρθε ένα γκολ που έγινε η πιο εμβληματική εικόνα της διοργάνωσης.

Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι σκόραρε για το 1-1 με μια εκπληκτική κεφαλιά, κάνοντας την αρχή για τον θρίαμβο των «Οράνιε», που πέτυχαν άλλα τέσσερα γκολ, για να υποχρεώσουν την Ισπανία στη δεύτερη μεγαλύτερη ήττα της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη για κάτοχο του τίτλου στην ιστορία του Μουντιάλ.

Η Ισπανία αποκλείστηκε από τον όμιλο, ενώ η Ολλανδία ολοκλήρωσε το τουρνουά στην τρίτη θέση.

Νότια Κορέα – Γερμανία 2-0  (2018)

Μερικές από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αναφορικά με ομάδες που ήθελαν να υπερασπίσουν τον τίτλο τους, συνέβη στο τουρνουά του 2018 στη Ρωσία.

Ήταν το τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ όπου οι κάτοχοι του Κυπέλλου αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Η Γερμανία μπήκε στον τελευταίο αγώνα των ομίλων και χρειαζόταν μόνο νίκη για να προχωρήσει. Η Νότια Κορέα έπαιζε για περηφάνια της, καθώς ήταν ήδη εκτός συνέχειας του τουρνουά.

Ο αγώνας φαινόταν να οδεύει προς την ισοπαλία χωρίς τέρματα, έτσι οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλες τους τις προσπάθειές για να πετύχουν ένα νικητήριο γκολ που θα τους έδινε τη δυνατότητα να προκριθούν στην φάση των 16.

Ωστόσο στο 90+3΄ ο Νοτιοκορεάτης Kim Young-gwon σκόραρε από κόρνερ. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Γερμανίας Μάνουελ Νόιερ, βγήκε και αυτός στην επίθεση.

Η Νότια Κορέα εκμεταλλεύτηκε ένα μεγάλο λάθος του Νόιερ και στο 90+6΄ σημείωσε δεύτερο γκολ στην άδεια εστία!

Ήταν η πρώτη φορά από το 1938 που η Γερμανία απέτυχε να προχωρήσει πέρα ​​από τον πρώτο γύρο και ήταν η πρώτη της ήττα από μια ασιατική χώρα σε αγώνα Μουντιάλ.

Πηγή: aljazeera.com