Ακόμα δύο εισιτήρια που οδηγούν στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, θα αποκτήσουν κάτοχο σήμερα, μετά το τέλος των αναμετρήσεων Ιαπωνία-Κροατία και Βραζιλία – Νότια Κορέα.

Ads

Μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία έκπληξη, στα τέσσερα παιχνίδια της φάσης των 16 που προηγήθηκαν, φαβορί υπάρχουν και στα υπόλοιπα ματς, μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν ή θα έχουμε ανατροπές.

Οι αναμετρήσεις στη φάση των 16 είναι νοκ άουτ. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και – αν δεν υπάρξει νικητής – η διαδικασία των πέναλτι.

Το σημερινό πρόγραμμα (Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου)

Ads
  • 17:00 Ιαπωνία – Κροατία ((Στάδιο Al-Janoub, Al-Wakrah)) ANT1
  • 21:00 Βραζιλία – Νότια Κορέα (974 Stadium, Ντόχα) ANT1

Τα υπόλοιπα ματς της φάσης των 16

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου

  • 17:00 Μαρόκο – Ισπανία, (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1
  • 21:00 Πορτογαλία – Ελβετία, (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Οι διασταυρώσεις ως τον τελικό

Προημιτελικά

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

  • 17:00  Ιαπωνία / Κροατία – Βραζιλία / Νότια Κορέα (Β) (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1
  • 21:00  Ολλανδία  – Αργεντινή (Α)  (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

  • 17:00  Μαρόκο / Ισπανία – Πορτογαλία / Ελβετία (Δ)   (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1
  • 21:00 Αγγλία  – Γαλλία (Γ) (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Ημιτελικά

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

  • 21:00 Α-Β (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

  • 21:00 Γ-Δ (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1

Μικρός τελικός

  • Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (17:00)   (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1

Τελικός

  • Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (17:00)(Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Ιαπωνία – Κροατία

Σε ένα από τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ιαπωνία και Κροατία διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στο πρώτο χρονικά ματς της ημέρας.

Οι «σαμουράι» προέρχονται από μια επική πρόκριση, αφήνοντας πίσω τους στον όμιλο την Ισπανία, ενώ συνέβαλαν τα μέγιστα και στον αποκλεισμό της Γερμανίας από τη συνέχεια του τουρνουά. Τόσο τα «πάντσερ» όσο και οι «ρόχας» υποκλίθηκαν στο σύνολο του Χαζίμε Μοριγιάσου, γνωρίζοντας την ήττα με το ίδιο σκορ (2-1).

Μοναδικός «δήμιος» της Ιαπωνίας στον 5ο όμιλο ήταν η Κόστα Ρίκα που επικράτησε στη 2η αγωνιστική με σκορ 1-0, προσγειώνοντας την ασιατική ομάδα στην πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να της στερήσει την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

O Iάπωνας προπονητής δεν υπολογίζει στον Ιτακούρα ο οποίος έχει δεχθεί δύο κίτρινες κάρτες ενώ την τελευταία στιγμή θα κριθεί και η συμμετοχή του Τακεφούσα Κούμπο, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση.

Στην αντίπερα όχθη η Κροατία του Ζλάτκο Ντάλιτς θέλει και πάλι να διαγράψει πορεία αντίστοιχη με εκείνη του 2018, όταν και έφτασε στον τελικό απέναντι στη Γαλλία. Προερχόμενοι από τον 6o όμιλο ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους με «λευκή» ισοπαλία απέναντι στο Μαρόκο, ενώ στη συνέχεια συνέτριψαν με 4-1 τον Καναδά.

Στην τελευταία αγωνιστική, ο Λούκα Μόντριτς και η παρέα του στάθηκαν «όρθιοι» απέναντι στο Βέλγιο, αφού ο Ρομέλου Λουκάκου τους έκανε τη χάρη και αστόχησε τέσσερις φορές από πλεονεκτική θέση, με το 0-0 να δίνει την πρόκριση στους Κροάτες.

O προπονητής της Κροατίας, δεν υπολογίζει στον βασικό αριστερό μπακ Μπόρνα Σόσα, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση, με τον Ίβουσιτς να φαντάζει ως επικρατέστερος για να τον αντικαταστήσει.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που Ιαπωνία και Κροατία θα αναμετρηθούν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη ήταν εκείνη του 1998 στη Γαλλία όταν όταν η εκπληκτική κροατική φουρνιά επικράτησε με σκορ 1-0 με το γκολ του Νταβόρ Σούκερ για τον 8ο όμιλο. Τη δεύτερη φορά στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006, το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Πιθανές ενδεκάδες:

Iαπωνία (Χαζίμε Μοριγιάσου): Γκόντα- Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι- Ίτο, Ναγκατόμο, Τανάκα, Μορίντα- Καμάντα, Ασάνο, Μαέντα

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς- Γιουράνοβιτς, Γκβάρντιολ, Λόβρεν, Ίβουσιτς- Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Κόβασιτς- Πέρισιτς, Κράμαριτς, Λιβάγια

Διαιτητής: Ίσμαϊλ Ιλφθάχ (ΗΠΑ)

Γήπεδο: «Al Janoub Stadium» (44.325)

image

Βραζιλία – Νότια Κορέα

Αναίμακτη αποδείχτηκε η ήττα της από το Καμερούν, σε έναν αγώνα όπου παρουσιάστηκε (πιο) χαλαρή βαθμολογικά και για αυτό ο Τίτε χρησιμοποίησε αμιγώς αναπληρωματική 11άδα. Είχε την πολυτέλεια να το κάνει, αφού παρότι η ίδια ηττήθηκε και η Ελβετία νίκησε (3-2) τη Σερβία, προκρίθηκε ως πρωτοπόρος του ομίλου της, καθώς υπερτερούσε στην ισοβαθμία.

Στις καθυστερήσεις (90+2’) δέχτηκε το γκολ, ενώ προηγουμένως η εστία της κινδύνεψε σοβαρά σε άλλες δύο περιπτώσεις. Πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την αναποτελεσματικότητά της, αφού δημιούργησε 21 τελικές, αλλά δίχτυα δεν βρήκε.

Άλλωστε, από τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν στη νοκ άουτ φάση, είναι αυτή με τη χειρότερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση, σκοράροντας γκολ ανά 17 τελικές προσπάθειες. Συνολικά είχε 51 σουτ και μόνο η Γερμανία την ξεπέρασε σε αριθμό τελικών.

Στην αναπάντεχη ήττα από το Καμερούν, μοναδικό κέρδος ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του επιθετικού της Άρσεναλ, Γκαμπριέλ Μαρτινέλι. Ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης της και πρωταγωνίστησε στις 3 από τις 5 καλύτερες ευκαιρίες της, με τα 3/4 σουτ του να είναι προς την εστία.

Συνολικά όμως προβλημάτισε με την αμυντική συνοχή της, απόρροια και του εκτεταμένου ροτέισον, αφού άλλαξε όλη η αμυντική τετράδα. Ωστόσο, αυτό που την «πόνεσε» περισσότερο, είναι ότι τερματίστηκε αήττητο σερί 17 αγώνων στη φάση των ομίλων σε Μουντιάλ.

Παρόλα αυτά δεν έχει κλονιστεί η αυτοπεποίθησή της, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προπονητή της, και μπαίνει στη νοκ άουτ φάση με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στις 7 προηγούμενες παρουσίες της στη φάση των «16» σε Μουντιάλ, πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Στις 6/7 περιπτώσεις κέρδισε στην κανονική διάρκεια και μόνο το 2014 χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να αποκλείσει τότε τη Χιλή.

Η θετική είδηση έρχεται από την κατάσταση του Νέιμαρ. Πήρε κανονικά μέρος στις δύο τελευταίες προπονήσεις (Σάββατο και Κυριακή) δίχως να παραπονεθεί για ενοχλήσεις και όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Τίτε στη συνέντευξη Τύπου, θα ξεκινήσει βασικός. Αποθεραπεύτηκε επίσης και ο βασικός δεξιός μπακ Ντανίλο.

Η αρνητική είδηση είναι ότι ξέμεινε από αριστεροπόδαρο μπακ. Τραυματίας παραμένει ο βασικός αριστερός μπακ Άλεξ Σάντρο, ενώ εκτός τέθηκε και ο αναπληρωματικός Άλεξ Τέλες.

Η παρουσία της Νότιας Κορέας στα γήπεδα του Κατάρ μοιάζει ήδη επιτυχημένη, καθώς κόντρα στα προγνωστικά, κατάφερε να προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά τη «λευκή» ισοπαλία με την Ουρουγουάη και την ήττα από την Γκάνα (3-2), ήρθε η νίκη απέναντι στην Πορτογαλία (2-1).

Θα πρέπει επίσης να αισθάνεται τυχερή για τον τρόπο που βρίσκεται στην επόμενη φάση, καθώς υπερτερούσε της Ουρουγουάης στην ισοβαθμία, λόγω των περισσότερων γκολ που είχε σημειώσει στις αναμετρήσεις της.

Απέναντι στους Πορτογάλους εκκίνησε αρνητικά και έμεινε πίσω στο σκορ στο 5′. Όμως, έκτοτε ήταν αποφασισμένη να μην αποκλειστεί. Ευτύχησε να ισοφαρίσει στο 17’ και στην επανάληψη ήταν ανώτερη από την ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Ο Χουάνγκ Χι-τσαν αποτέλεσε τη «χρυσή» αλλαγή του Πάουλο Μπέντο, καθώς πέτυχε το γκολ της πρόκρισης, έπειτα από ενέργεια του Σον.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε ρεπό το Σάββατο, ώστε να φρεσκαριστεί η ομάδα ενόψει της Βραζιλίας, ενώ οι επόμενες προπονήσεις παρέμειναν κλειστές για τους δημοσιογράφους με το πέρας των πρώτων 15 λεπτών.

«Ο στόχος επετεύχθη, τώρα όμως θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα. Θα θέλαμε να κερδίσουμε το Μουντιάλ, ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Πάμε για το επόμενο ματς και βλέπουμε, αν περάσουμε θα δούμε το επόμενο» τόνισε ο ψύχραιμος Σον.

Αυτή θα είναι η όγδοη συνάντηση των δύο ομάδων, με την Βραζιλία να αναδεικνύεται νικήτρια στα 6/7 (6-0-1 ρεκόρ) φιλικά, αφού δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε Μουντιάλ. Στα 5/7 η Βραζιλία σκόραρε τουλάχιστον 2 γκολ. Στο πιο πρόσφατο ραντεβού της η Βραζιλία νίκησε με 5-1 στο φιλικό που έδωσαν τον Ιούνιο στη Σεούλ.

Πιθανές ενδεκάδες:

Βραζιλία: (Τίτε): Αλισον – Έντερ Μιλιτάο (Ντάνιελ Άλβες), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο – Πακετά, Κασεμίρο – Ραφίνια, Νέιμαρ, Βινίσιους – Ριτσάρλισον

Νότια Κορέα (Πάουλο Μπέντο): Κιμ Σουνγκ-γκιου – Κιμ Μουν-χουάν, Κιμ Μιν-τζάε, Κιμ Γιανγκ-γκουόν, Κιμ Τζιν-σου – Χουάνγκ Ιν-μπέομ, Τζουνγκ Γου-γιανγκ – Λι Κανγκ-ιν, Λι Τζάε-σουνγκ, Σον Χέουνγκ-μιν – Τσο Γκε-σουνγκ

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)
Γήπεδο: «974 Stadium, Ντόχα» (40.000)

image