Στο δρόμο προς τα ημιτελικά, δύο ακόμη αναμετρήσεις θα διεξαχθούν σήμερα, ολοκληρώνοντας τη φάση των 8 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 του Κατάρ.

Ads

Μετά τους απίθανους χθεσινούς προημιτελικούς και την πρόκριση Κροατίας και Αργεντινής, που θα συναντηθούν στον ημιτελικό, τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια θα διεκδικήσουν οι σημερινοί αντίπαλοι και αναμένεται πραγματική μάχη, καθώς εύκολη επικράτηση κάποιας ομάδας δεν φαίνεται πιθανή.

Υπενθυμίζεται πως οι αγώνες στη φάση των 8 είναι νοκ άουτ. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και – αν δεν υπάρξει νικητής – η διαδικασία των πέναλτι.

Προημιτελικοί

Το σημερινό πρόγραμμα (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου)

Ads
  • 17:00  Μαρόκο – Πορτογαλία (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1
  • 21:00  Αγγλία – Γαλλία (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1

Αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι τον μεγάλο τελικό του φετινού Μουντιάλ:

Ημιτελικά

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

  • 21:00 Κροατία – Αργεντινή (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

  • 21:00 Μαρόκο ή Πορτογαλία – Αγγλία ή Γαλλία (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1

Μικρός τελικός

  • Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (17:00)   (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1

Τελικός

  • Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (17:00)(Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1

Μαρόκο – Πορτογαλία

Η έκπληξη του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, εθνική ομάδα του Μαρόκου, ανταμώνει με την «υποψιασμένη» Πορτογαλία.

Μία παρουσία σε φάση των «16» το μακρινό 1986 ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει το Μαρόκο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με την κλήρωση σε όμιλο με Βέλγιο και Κροατία να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τουρνουά του Κατάρ.

Κι όμως, μέσα Δεκεμβρίου η ομάδα του Βαλίντ Ρεγκραγκί είναι ακόμα στην αραβική χώρα, απέκλεισε την Ισπανία στη φάση των 16 (στα πέναλτι) και σήμερα θα παίξει για πρώτη φορά σε προημιτελικό Μουντιάλ, αντιμετωπίζοντας την Πορτογαλία.

Οι Ίβηρες από τη μεριά τους διέλυσαν την Ελβετία στους «16» και πάνε… υποψιασμένοι για να αντιμετωπίσουν τους Βορειοαφρικανούς, μετά το κάζο της Ισπανίας λίγες ημέρες πριν.
Στα αγωνιστικά, ο Ρεγκραγκί αγωνιά για την κατάσταση του Αγκέρντ, που δεν προπονήθηκε, όπως και ο Χακίμι, ο οποίος πάντως αναμένεται να παίξει κανονικά. Από την άλλη, ο Φερνάντο Σάντος αναμένεται να αφήσει εκ νέου εκτός ενδεκάδας τον Ρονάλντο.

Μόλις δύο φορές έχουν συναντηθεί στο παρελθόν Μαρόκο και Πορτογαλία, αμφότερες σε φάση ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1986, οι Βορειοαφρικανοί είχαν επικρατήσει 3-1 παίρνοντας την πρόκριση για τα νοκ άουτ, όμως το 2018 είχαν ηττηθεί 1-0.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μαρόκο (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο – Χακίμι, Ελ Γιαμίκ, Σάις, Μαζραουί – Ουναχί, Άμραμπατ, Άμαλαχ – Ζιγιέκ, Εν-Νεσίρι, Μπουφάλ

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Κόστα – Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο – Καρβάλιο, Οτάβιο, Σίλβα – Φέλιξ, Ράμος, Φερνάντες

Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή)

Γήπεδο: “Al Thumama Stadium” (44.400 θέσεων)

image

Αγγλία – Γαλλία

Αγγλία και Γαλλία κοντράρονται για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Ένα ζευγάρι που αν αποτελούσε αυτό του τελικού, δεν θα έκανε έκπληξη σε κανέναν. Δύο ομάδες που θεωρούνται από τα φαβορί της διοργάνωσης και δικαίως, βάσει των ρόστερ που έχουν, αλλά και λόγω ορισμένων εμφανίσεών τους ως τώρα.

Η Αγγλία έφτασε ως τα προημιτελικά, περνώντας ως πρώτη από τον όμιλο με ΗΠΑ, Ιράν και Ουαλία, ενώ στη φάση των «16» πέταξε εκτός τη Σενεγάλη (3-0). Ο Κέιν βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα στο τουρνουά, παίρνοντας μπρος αλλά δείχνει συνολικά να αποτελεί περισσότερο παίκτη-κλειδί για την ομάδα του στη δημιουργία και λιγότερο στο σκοράρισμα.

Ο Στέρλινγκ επέστρεψε μετά το οικογενειακό ζήτημα που είχε στο Κατάρ, ενώ ο Ράις ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπωρούσε. Δεν έχει δεχτεί ούτε κάρτα ως τώρα στο Μουντιάλ, οπότε δεν έχει κάποιον παίκτη στο όριο.

Η Γαλλία από τη μεριά της έφτασε ως τους «8» περνώντας ως πρώτη από τον όμιλο με Αυστραλία, Τυνησία και Δανία, ενώ στην περασμένη φάση επικράτησε 3-1 της Πολωνίας με εξαιρετική εμφάνιση και εξασφάλισε το εισιτήριο.

Στηρίζεται αρκετά στις εμπνεύσεις του Εμπαπέ και στην απόδοση του Γκριζμάν, ενώ συνολικά έχει αξιοπρεπέστατη αμυντική λειτουργία και δεν δέχεται με ευκολία γκολ. Σταθερά έξω ο αριστερός μπακ Λούκα Ερναντές που χάνει τη διοργάνωση, ενώ οι Κουντέ και Τσουαμενί θα χάσουν τον ημιτελικό (εφόσον προκριθεί η ομάδα τους), αν δεχθούν κίτρινη κάρτα.

Τεράστια η παράδοση ανάμεσα στις δύο ομάδες, αφού έχουν κοντραριστεί 31 φορές. Η Αγγλία έχει 17 νίκες, η Γαλλία 9 και άλλα πέντε έχουν λήξει ισόπαλα. Σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί δύο φορές, με την Αγγλία να έχει νικήσει και τα δύο ματς. Πρώτα στο 1966 με 2-0 και μετά το 1982 με 3-1, αμφότερα για τη φάση των ομίλων.

Πιθανές ενδεκάδες:

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο – Μπέλινγκχαμ, Ράις, Χέντερσον – Σάκα, Κέιν, Φόντε

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς – Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ – Τσουαμενί, Ραμπιό – Ντεμπελέ, Γκριζμάν, Εμπαπέ – Ζιρού

Διαιτητής: Βίλτον Σαμπάιο (Βραζιλία)

Γήπεδο: Al Bayt (60.000)

image