Δεύτερη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που διεξάγεται στο Κατάρ, με τρεις ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, δύο για τον 2ο όμιλο και μία για τον 1ο.

Ads

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου

  • 15:00 Αγγλία – Ιράν (2ος όμιλος), (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 18:00 Σενεγάλη – Ολλανδία (1ος όμιλος), (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 21:00 ΗΠΑ – Ουαλία (2ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1

Αγγλία-Ιράν

Αγγλία και Ιράν ανοίγουν την αυλαία στη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, κάνοντας ταυτόχρονα και πρεμιέρα στον 20 όμιλο.

Ads

Τα «τρία λιοντάρια» (Νο 5 στην κατάταξη της FIFA) επιστρέφουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την τέταρτη θέση που πήραν στα γήπεδα της Ρωσίας 4,5 χρόνια πίσω, έχοντας ως στόχο τους να πρωταγωνιστήσουν ξανά. Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκειτ έφτασε στα τελικά του φετινού Μουντιάλ εντυπωσιάζοντας στα προκριματικά, τα οποία ολοκλήρωσε αήττητη (8 νίκες, 2 ισοπαλίες) και με τέρματα 39-3, σε όμιλο με Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο.

Από την άλλη, η ομάδα του Ιράν (Νο. 20 στο FIFA Ranking), συμμετέχει σε τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και έκτο συνολικά στην ιστορία του, θέλοντας να προκριθεί για πρώτη φορά από τη φάση των ομίλων. Με τους Χατζισαφί και Μοχαμάντι της ΑΕΚ στη σύνθεσή του, το Ιράν δυσκολεύτηκε πολύ να πάρει την πρόκριση στο φετινό Μουντιάλ, αλλάζοντας τρεις προπονητές στην πορεία (ο πολύπειρος Κάρλος Κεϊρόζ πλέον στον πάγκο της).

Εκτός δράσης για την Αγγλία οι τραυματίες Γουόκερ και Μάντισον, ενώ για το Ιράν, ο επιθετικός της Λεβερκούζεν, Σαρντάρ Αζμούν, δεν είναι στο 100% και δύσκολα θα αγωνιστεί.

Οι δύο χώρες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Πιθανές συνθέσεις:

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ / 4-2-3-1): Πίκφορντ, Τρίπιερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Ράις, Μπέλινγχαμ – Στέρλινγκ, Μάουντ, Φόντεν, Κέιν

Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ / 4-5-1): Μπεϊρανβάντ, Μοχαράμι, Πουραλιγκάντζι, Χοσεϊνί, Μοχαμάντι, Αμίρι, Νουρολαχί, Εζατολάχι, Χατζισαφί, Τζαχανμπάκς, Ταρεμί

Διαιτητής: Ράφαελ Κλάους (Βραζιλία)

Γήπεδο: Διεθνές Στάδιο Καλίφα, Ντόχα – 45.416 θεατών

image

Σενεγάλη-Ολλανδία

Το ματς Σενεγάλη-Ολλανδία θα ολοκληρώσει την πρώτη αγωνιστική στον 1ο όμιλο (Κατάρ και Εκουαδόρ οι άλλες δύο ομάδες)

Από τη μία το πιο δυνατό όνομα του ζευγαριού, η Ολλανδία, επιστρέφει σε τελική φάση της διοργάνωσης με στόχο να φτάσει μακριά. Είχαν προηγηθεί οι αποτυχημένες απόπειρες για πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2016 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018, ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 (2021) η παρουσία της ήταν μέτρια.

Στα προκριματικά οι «τουλίπες» μπήκαν ως φαβορί σε όμιλο με Τουρκία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Λετονία και Γιβραλτάρ και, παρότι ξεκίνησαν στραβά με βαριά ήττα (4-2) στην Κωνσταντινούπολη, συνήλθαν και κατέκτησαν την πρωτιά με 23 βαθμούς (7-2-1) και γκολ 33-8.

Από την άλλη, η Σενεγάλη δίνει το «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη στην ιστορία της. Μάλιστα, στην προηγούμενη διοργάνωση είχε υποστεί σοκαριστικό αποκλεισμό στην ισοβαθμία με την Ιαπωνία, με το κριτήριο που έπαιξε ρόλο να είναι οι… κίτρινες κάρτες!

Ο δρόμος προς το Κατάρ αρχικά ήταν εύκολος. Σε όμιλο με Τόγκο, Ναμίμπια και Κονγκό μάζεψε 16 βαθμούς και τερμάτισε στο +8 από τη 2η θέση. Ωστόσο, στα νοκ-άουτ, η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με την Αίγυπτο, ενάμιση μήνα μετά την κατάκτηση του Copa Africa με νίκη επί των «Φαραώ» στα πέναλτι!

Οι Σενεγαλέζοι ηττήθηκαν 1-0 στο Κάιρο, όμως ανταπέδωσαν στη ρεβάνς και εντέλει αποδείχθηκαν εκ νέου πιο ψύχραιμοι στα πέναλτι, επικρατώντας 3-1 και παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για το Κατάρ. Μπορεί ο ηγέτης του συνόλου του Αλιού Σισέ, Σαντιό Μανέ, να μην κατάφερε να ενισχύσει τις προσπάθειες της λόγω τραυματισμού, ωστόσο διαθέτει ρόστερ με σημαντικά ονόματα. Προεξέχοντος αυτών, εκείνο του Κουλιμπαλί, δίπλα στον οποίο θα αγωνίζεται και ο Σισέ του Ολυμπιακού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Πιθανές συνθέσεις:

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ, 4-3-3): Μεντί, Σαμπαλί, Ντιαλό, Κουλιμπαλί, Μπαλό-Τουρέ, Ματάρ Σαρ, Μεντί, Γκουεγιέ, σμαΐλα Σαρ, Ντιά, Ντιατά

Ολλανδία (Λουίς Φαν Χάαλ, 3-4-1-2): Νόπερτ, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Κόουπμάινερς, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ , Μπεργκχάους, Μπέργκβαϊν, Γιάνσεν

Διαιτητής: Περέιρα Σαμπάιο (Βραζιλία)

Γήπεδο: «Al Thumana», Ντόχα – 40.000 θεατών

image

ΗΠΑ-Ουαλία

Στις 21:00 οι ΗΠΑ θα κοντραριστούν με την Ουαλία, για τον δεύτερο όμιλο και όλα τα φώτα θα συγκεντρωθούν στο «Ahmad bin Ali Stadium» στο Αλ Ραγιάν, το οποίο έχει χωρητικότητα 44.740 άτομα.

Οι ΗΠΑ υπερτέρησαν στην ισοβαθμία με την Κόστα Ρίκα, με απολογισμό 7-4-3. Θα συμμετέχουν στο Μουντιάλ για 11η φορά, ενώ έχουν πάει στο Κατάρ με καλή ψυχολογία, αφού από  το καλοκαίρι του 2020 και μετά έχουν κατακτήσει το Nations League και το Gold Cup. Βασικός στόχος να περάσει, έστω και ως 2η από τη φάση των ομίλων.

Από την άλλη, η Ουαλία τερμάτισε στη 2η θέση του 5ου ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης και εν συνεχεία πήγε στα μπαράζ. Αντιμετώπισε στην αρχή την Αυστρία, όπου επικράτησε 2-1 και στον τελικό νίκησε 1-0 την Ουκρανία για να πάρει το εισιτήριο για τα τελικά. Αυτή είναι η 2η φορά που παίρνει μέρος στο Μουντιάλ, ενώ έφτασε στο Κατάρ με αρνητικά αποτελέσματα αφού στα πέντε τελευταία ματς δεν έχει νίκη.

Πρόκειται για δύο ομάδες που μιλάνε παρόμοια γλώσσα, αφού αυτό που διαφέρει ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η αργκό που χρησιμοποιεί κάθε χώρα.

Είναι η πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο ομάδες σε τελική φάση Μουντιάλ. Οι ΗΠΑ είναι αήττητες σε δυο φιλικά κόντρα στην Ουαλία, με απολογισμό 1-1-0 και δείχνουν να έχουν το πάνω-χέρι.

Πιθανές συνθέσεις:

ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπελχάτερ / 4-3-3): Τέρνερ, Ντεστ, Λονγκ, Τσίμερμαν, Γεντλίν, ΜακΚένι, Άνταμς, Ακόστα – Άαρονσον, Πούλισικ, Ρέινα

Ουαλία (Ρόμπερτ Πέιτζ / 3-4-3): Χένεσι, Γκούντερ, Ντέιβις, Ρόντον, Ρόμπερτς, Μόρελ, Ράμσεϊ, Γουίλιαμς, Τζέιμς, Μπέιλ, Τζόνσον

Διαιτητής: Αμπντουλραμάν Αλ-Γιασίμ (Κατάρ)

Γήπεδο: Ahmad bin Ali Stadium, Αλ Ραγιάν (44.740)

image