Το γκολ του Τανάκα κόντρα στην Ισπανία, με το οποίο η Ιαπωνία έκανε το 2-1 και πήρε τη νίκη και την πρόκριση, φαίνεται πως θα είναι «ιστορικό».

Ads

Για τους Ιάπωνες, προφανώς θα μείνει χαραγμένο επειδή προκρίθηκαν στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά από 20 χρόνια. Για τους Γερμανούς ωστόσο, θα μείνει χαραγμένο ως μεγάλη απογοήτευση, αφού τερμάτισαν τρίτοι στον όμιλο, μένοντας για δεύτερο σερί Μουντιάλ εκτός από τη φάση των ομίλων.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, το συγκεκριμένο γκολ θα μείνει αξέχαστο, λόγω της μεγάλης συζήτησης που ήδη σήκωσε, όσον αφορά την εγκυρότητά του. Υπενθυμίζεται πως το τέρμα του Τανάκα ακυρώθηκε, καθώς όλοι πίστεψαν πως η μπάλα πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου. Ωστόσο, μετά από συζητήσεις και παρέμβαση του VAR, το γκολ των Ιαπώνων μέτρησε κανονικά και έτσι η Γερμανία έμεινε εκτός Μουντιάλ.

Υπάρχουν πλάνα τα οποία δείχνουν πως η μπάλα έχει βγει ολόκληρη, ενώ σε άλλα φαίνεται πως ίσως η οπτική γωνία να «ξεγελά».

Ads

Τί λέει όμως ο κανονισμός της IFAB (International Football Association Board); Η μπάλα πρέπει να περάσει ολόκληρη τη γραμμή για να θεωρηθεί σε αυτήν την περίπτωση άουτ. Μπορεί σε πολλά πλάνα να φαίνεται ότι η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη, ωστόσο όπως φαίνεται σε άλλα πλάνα, μερικά χιλιοστά την κρατάνε ακόμα εντός αγωνιστικού χώρου.

Επομένως, αφού εξετάστηκε και από την goal line technology, η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη τη γραμμή, επομένως το γκολ έπρεπε να μετρήσει.